Çevre ve Şehircilik Bakanlığı , Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapılacak değişiklikle su yalıtımı nı zorunlu hale getirdi. Zemin suyunun, binanın taşıyıcı sistemine tehdit oluşturmaması için yeni yapılacak binalarda su yalıtımı da denetlenecek.

Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Bülent Ercan, yaptığı açıklamada, binaların altındaki suların, zaman içerisinde, yapıların taşıyıcı sistemini doğrudan etkilediğini söyledi. Bu durumun, zamanla taşıyıcı sistemde korozyona yol açtığını vurgulayan Ercan, böylece yapının ekonomik ömrünün doğal olarak azaldığını ve zemine ilişkin sorunlar oluştuğunu belirtti.

Ercan, toprağa dayalı tüm bodrum katlarda dış etkilere karşı su yalıtımı yapılmasının çok önemli olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi: “Yapı kullanma izni alınması aşamasındaki teknik kriterler arasında su yalıtımı da mutlaka belirtilecek. Diğer yalıtımlar, bina yaşarken de yapılabilir. Ama zemin altında kalan kısımlarda daha sonradan su yalıtımı yapılması çok zor. Isı yalıtımı gibi su yalıtımı da yapılmamış ise yapıya kullanma izni verilmeyecek. Ancak gerekli tedbirler alındıktan sonra yapı kullanım belgesi verilecek.”

Para cezası uygulanacak

Su yalıtımı yapılmaması halinde, bunun vereceği hasar göz önünde bulundurularak sorumlulara İmar Kanunu gereğince 2, 4 veya 6 bin lira para cezası uygulanacağını anlatan Ercan, “Kentsel dönüşüm yaptığımız bir aşamada, yapının ekonomik ömrünü düşürecek her şeyi ortadan kaldırmak gerekiyor. Aksi taktirde yaptığımız kentsel dönüşümün çok anlamlı olmaz” dedi.
SAMANYOLU
Editör: TE Bilişim