Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Derneği işbirliği ile düzenlenen 'Yaşayan Konya Hafızası' İkindi Sohbetleri'nde Koyunoğlu Müzesi Yaşayan Eski Konya Evi'nde gerçekleştirilen 'Akademik Sayfalar' paneline panelist olarak Avukat Mehmet Ali Uz, Ali Işık ve Avukat Serdar Ceylan katıldı. Panelde katılımcılara hitaben ilk konuşmayı gerçekleştiren Akademik Sayfalar'ın kurucusu Mehmet Ali Uz, Akademik Sayfalar'ın 15 yılı devirdiğini belirterek, "1998 yılında Alagöz kardeşlerin ısrarı ile haftada bir sayfa olmak üzere çalışmalarımız başlamıştı. Tek başına bu iş beni bir hayli zorluyordu. 2000 yılından itibaren Akademik Sayfalar 8 sayfa olmak üzere yayınlanmaya başlandı. Birçok gazete bize destek oldu. 2004 yılında Mustafa Arslan beyin katkılarıyla Akademik Sayfalar Merhaba Gazetesi'nde devam etti. Mustafa Arslan Bey'de Akademik Sayfalar'ın babası sayılır.  Her geçen yıl meşgalemiz arttı. Gazete sahiplerimiz değişti. Akademik Sayfalar birçok eserin neşredilmesine vesile oldu. Şuan 14 cildi tamamlandı ve 15. cildi devam etmekte ve şuan 16 sayfa olarak hazırlanıyor " dedi. Gidenlerin yerini doldurmanın kolay olmadığını söyleyen Uz, "Birileri diğer birilerinin elinden tutmak zorunda. Kimin hakkında fikir beyan ettiysem yanılmadım. Ali Işık da Serdar Ceylan da bu isimlerin başında gelir. İnşallah Konya'da bu arkadaşlarımızdan istifade eder. Konya'ya hizmet eden dinine hizmet eder" ifadelerini kullandı.

AKADEMİK SAYFALAR KONYA'NIN HAFIZASIDIR

Akademik Sayfalar'ın hazırlanmasıyla ilgilenenlerden panelist Avukat Serdar Ceylan, 6 bin 777 sayfalık bir külliyatın meydana getirildiğine vurgu yaparak, "600'e yakın sayı hazırladık. Bunların içerisinde Mevlana, Necip Fazıl Kısakürek, Çanakkale Savaşı gibi onlarca özel sayı bulunuyor. Bu tür yayınlar çok önemli. Yeni yazarların kazanılmasına kakı sağlaması bakımından akademik camiaya katkı sağlıyor. 15 cildin muhasebesini yaptığımız da çok farklı şeylerle karşılaşıyoruz. Okuyucuya ulaşmak ve yeni sayılara ulaşmak kolay bir çalışma değil. Akademik Sayfalar Konya'nın hafızasını yansıtıyor. Konya'nın tarihine tanıklık ediyor. Bu yıl 5 tane özel sayı neşrettik. Konya'da yayınlanan bu kültür eki sadece Konya'da okunmuyor. İnternet aracılığıyla dünyanın dört bir yanındaki okuyucu kitlesine ulaşıyor. Yurtiçinde ve yurtdışında bizi takip eden okuyucularımızdan çok sayıda mektup alıyoruz. Onlardan gelen önerileri değerlendiriyoruz. Sordukları soruları ve hakkında araştırma yapmamızı istedikleri tarihi şahsiyetlerle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diyerek yeni hazırladıkları sayılarda bu çalışmalara yer vereceklerini aktardı.

KONYA ANSİKLOPEDİSİ' NE KAYNAKLIK YAPTI

Akademik Sayfalar ekinin yazarlarından panelist Ali Işık, "Ülkemizde birçok şeyin değeri 40 belki de 50 yıl sonra anlaşılır. Akademik Sayfalar'ın değeri de çok sonra anlaşılacaktır. Akademik Sayfalar bir yazarlık okuludur. Bu da Mehmet Ali Uz'un teşviklerinden ve desteğinden kaynaklanıyor. Yazmak bir ortam işidir ve yayın ortamı ister. Akademik Sayfalar da birçok kişiye bu ortamı sunmuştur. Akademik Sayfalar'ın en önemli kültür hizmeti de 'Konya Ansiklopedisi' ne olan kaynaklığıdır. Oluşturulan bu yayın Türk gazeteciliğinde örneği az görülür bir fedakârlıkla ortaya konmuş bir çabanın karşılığıdır. Ne yazık ki bu işler akçeli işler değil. Bu yönden de bu işteki insanların samimi olduğunu anlayabilirsiniz" diye konuştu.

 

GELECEK NESİLLERE BIRAKILACAK BİR MİRAS

Panelistlerin konuşmalarının ardından Avukat Serdar Ceylan tarafından sahneye davet edilen BİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Yenigün Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mustafa Arslan, Akademik Sayfalar yayınlarıyla, tarihin dehlizlerinde unutulan eserlerin gün yüzüne çıkarıldığını söyledi. Arslan, "Akademik Sayfalar bir ciddiyetin ve maneviyatın ürünüdür. Konya'yı tanıtma babında sadece ülkemize değil İslam ümmetine bir hizmet niteliğinde olan bu eserlerin unutulan bir katkısından söz etmek istiyorum. Konya'nın yıkıma uğramış camileri, türbeleri ve daha birçok eseri Akademik Sayfalar'ın kalemleriyle gün ışığına çıkmıştır. Yılların emeğini taşıyan bu sayfaların en önemli noktası hiçbir maddi beklenti taşımadan şehrimizin tarihini gelecek nesillere aktarmasıdır. Bizlerden sonra yerimize gelecek olan nesil, geçmişi bu tür yayınlardan okuyacak. Biz Akademik Sayfalar ile tanıştığımız günden itibaren birbirimize yakın durduk. Elimizden geldiğince bu güzel çalışmaya destek olmaya çalıştık. Bundan sonra da aynı desteği sürdüreceğiz" diyerek yayında emeği geçen ekibe teşekkürlerini sundu. Konuşmaların sona ermesiyle Avukat Mehmet Ali Uz'un 80. yaş günü için pasta kesildi.

MUHAMMED DENİZ

 

 

Editör: TE Bilişim