Ülkemiz de dahil, dünyanın dört bir yanında ürünlerini satan bazı dev giyim firmalarının zehir saçtığı ortaya çıktı! Greenpeace Uluslararası’nın raporu; Zara, Levi’s, Mango, Celvin Kliein, C&A gibi markaların ürünlerinde tehlikeli kimyasallar olduğunu ortaya koydu. Tespit edilen kimyasallar, doğaya karıştığı zaman kansere ve hormon bozukluğuna neden olabiliyor. ‘Zehirli Giysiler’ adlı raporda 141 parça giysinin incelendiği ve 20 farklı giyim markasında tehlikeli kimyasallar bulunduğu belirtildi. Bunlar içinde Zara, hem hormonal bozukluklara hem de kansere neden olan kimyasallar barındıran tek marka olarak dikkat çekti.

KANSEROJEN İÇERİYOR
Zehirli ürünler arasında kadın ve erkekler için pantolon, tişört, elbise ve iç çamaşırları bulunuyor. Bu ürünlerde tespit edilen zararlı kimyasallar ya malzemeye katılıyor ya da imalat aşamasında kullanılıyor. Greenpeace, 2020’ye kadar firmalardan kimyasalları arındırmalarını talep ediyor. H&M ve Marks&Spencer gibi markalar, Greenpeace’in kampanyası sonucu bu konuda taahhütte bulundu.

TEST EDİLEN MARKALAR
Benetton, Jack&Jones, Only, Vero Moda, Blazek, C&A, Diesel, Esprit, GAP, Armani, H&M, Zara, Levi’s, Victoria’s Secret, Mango, Marks&Spencer, Metersbonwe, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Vancl.

‘ZARA HAREKETE GEÇSİN’
Greenpeace Akdeniz’den Tarık Nejat Dinç, Zara’nın ürünlerinde hem hormonal bozukluklara hem de kansere neden olan kimyasallara rastlandığına dikkat çekti ve ekledi: “Dünyanın en büyük moda zinciri olarak Zara’ya düşen, harekete geçip zehirden ürünlerini arındırmaktır.”
Editör: TE Bilişim