Bozkır'ın örnek köylerinden biri de Soğucak. Soğucak Mahallesi Kalkınma ve Yaşatma Derneği ile Soğucaklılar gerçekleştirdikleri çalışmalar ile dikkat çekiyor. Soğucaklı şehitler için Şehitler Anıtı yapan, çocukların Kur'an eğitimi için kurs binası açan Soğucaklılar örnek davranışları ile göz dolduruyor

 

Bozkır İlçesinin Soğucak Köyü hem doğal güzelliği, hem de Soğucaklı vatandaşların çalışmaları ile gün geçtikçe daha da güzelleşen bir yer olmaya devam ediyor.

Soğucak Köyü bizlere ilkokulda öğretilen ancak gün geçtikçe unuttuğumuz bir kavramı hatırlatıyor. Bu kavram 'İmece' kavramından başka bir şey değil. İmece yani bir el birliği, dayanışma örneğini bizlere Soğucak Köyü sakinleri gösteriyor. Gerek Soğucak köyüne yapılan külliye, gerekse aziz şehitlerimiz için yapılan şehitlikte bu imece kavramını görebilmek mümkün. Yenigün gazetesi olarak bu muhteşem imece örneğinin sonucu olan külliyede ki Kur'an Kursu'ndaki öğrencilerin mezuniyetine sizler için tanıklık ettik.

SOĞUCAK'TA MEZUNİYET HEYECANI

Bozkır'ın Soğucak Köyü'nde, hayırseverlerin kurmuş olduğu Bozkır Soğucak Mahallesi Kalkınma ve Yaşatma Derneği'nin katkıları ile açılan Kur'an Kursu'nun öğrencileri diplomalarını alarak mezun oldu. Dernek ve Kur'an Kursu ile alakalı derneğin kurucu üyelerinden Cemal Altınsoy ve Ali Şahin gazetemiz Yenigün'e Konuştu.

KUR'AN KURSU'NDA EMEK HEPİMİZİN

Derneğin açılışında ve faaliyetlerinde herkesin emeği olduğunu belirten derneğin kurucu üyelerinden Cemal Altınsoy, "Kurucu üyelerden birisiyim. Mustafa Arslan, Ali Şahin ve İsa Aksüz ile birlikte fahri olarak çalışmalarımıza, köyümüz için elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz. Mustafa Arslan'ın katkıları çok fazla olmuştur. Zaten derneğimizin tüzüğünü kendileri hazırlamıştır. Bozkır Soğucak Mahallesi Kalkınma ve Yaşatma Derneği'mizin Başkanı Mustafa Yamaner'dir. Mustafa Arslan, Ali Şahin, İsa Aksüz, Ahmet Şahin, Mehmet Gündüz ve Kemal Kayır kurucu üyelerimizdendir. Dernek olarak amacımız, bu güzel memleketimizin ihtiyaçlarını elimizden geldiğince karşılayabilmektir. Bu konu da bize yardım eden herkese çok teşekkür ederim. İnşallah çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecek ve Soğucak daha da güzelleşecektir" diye konuştu.

KÜTÜPHANE VE İNTERNET MEVCUT  

Külliye ile ilgili olarak ayrıca bilgi veren Altınsoy, "Külliyemizin içinde eğitim gören çocuklarımızın faydalanmaları için bir kütüphanemiz bulunmaktadır. İnterneti doğru kullanabilmeleri ve modern çağdan olumlu olarak faydalanabilmek için kurs hocamız gözetiminde öğrencilerimiz bilgisayarlardan da faydalanmaktadırlar. Kütüphanemizde bulunan kitapların çoğu hayır severler tarafından öğrencilerimize kazandırılmıştır" dedi. Kur'an Kursu ve Soğucak Şehitliği için çok çaba sarf ettiklerini ve bu çabayı sürdüreceklerini ifade etti.

Kurs hocası Emine Küpçü ise "2 yıldır bu kursta hizmet vermekteyim. Kursumuzda 60 çocuk olmak üzere toplamda 110 öğrencimiz bulunmaktadır. Kışları bayanlara sahtan öğleye kadar eğitim verilmektedir. Çocuklarla ise okullarından sonra ders yapmaktayız. Hafta içi her gün ders yapma imkanımız bulunmaktadır. Her Perşembe sohbet programları düzenliyoruz. Önemli ve mübarek gün ve geceler için ayrı bir çalışma yapıyoruz" ifadelerini kullandı. Küpçü, Soğucaklı kadın ve çocukların aldıkları eğitimden ve külliyenin imkânlarından yararlandıkları için memnun olduklarını da sözlerine ekledi.

KURSTA 12 YILDIR EĞİTİM VERİLİYOR

Derneğin kurucu üyelerinden olan ve fahri olarak çalışmalarına devam eden Ali Şahin, "12 yıldır kursumuz Soğucaklılara eğitim vermeye devam etmektedir. 2002 yılında faaliyete geçirdiğimiz kursumuzda pek çok hemşerimiz faydalanmaktadır. Külliyemiz sadece Kur'an kursu olarak değil, pek çok şekilde Soğucaklılara ve dışarıdan gelen misafirlerimize hizmet vermektedir. Külliye içinde camimiz, aş evimiz, kütüphanemiz, dersliklerimiz bulunmaktadır. Ayrıca külliye içerisinde güzel bir bahçemiz bulunmaktadır. Ayrıca kursumuzun yanında aş evi bulunmaktadır. Özel ve mübarek günlerde aş evimiz köylülerimize hizmet vermektedir. Bütün bu çalışmalar Soğucak için büyük önem taşımaktadır. Bu külliyenin yapımında Konya'da ki Soğucak Köylüleri, Çumra'da, Karaman'da ve Bozkır'da yaşayan köylülerimizin sadece maddi olarak değil, manevi olarak da katkıları bulunmaktadır. İsimlerini şu an vermek istemiyorum ama Soğucak'lı olmayıp bizleri maddi ve manevi olarak destekte bulunan Konyalı sanayicilerimizin da katkıları küçümsenmeyecek boyutlardadır. Burada derneğimize bağlı bayan bir hocamız bulunmaktadır. Köyümüzün bütün kızları, kadınları burada tabiri caizse beşikten mezara kadar eğitim görüyorlar" dedi. Külliye ile ilgili bilgi vermeye devam eden Şahin, "Külliyemizin bahçesinde ki ağaçlara, katkılarından dolayı ailelerin isimleri verilmiştir. Şehitliğimize ve külliyemize yardımları dokunan her ailemiz için ağaçlar dikilmiştir. Arslan Ailesi, Şahin Ailesi, Sakıp Sabancı Bey, Altınsoy Ailesi, Albayraklar, Yamaner Ailesi ve Ünal Ailesi adına ağaçlarımız dikilmiş durumda ve bu ailelerimizin isimleri yaşatılmaktadır" diye konuştu. Şahin ayrıca külliye içinde hem kurs hocası için hem de gelen ziyaretçiler için konaklama imkânının bulunduğunu da sözlerine ekledi.

3 SANCAK BİR ARADA

Soğucak Şehitliği ile ilgili de bilgi veren Cemal Altınsoy, "Şehitliğimizin ana fikri Mustafa Arslan tarafından ortaya atıldı. Selçuk Aydınalp ve Mustafa Aydınalp maddi olarak katkıda bulunmuşlardır. Anıt mermerimizin projesini ise İsa Aksüz yapmıştır. Şehitliğimizde gördüğünüz bütün malzemelerin masrafını Ahmet Saycı Bey karşılamıştır. Gazeteniz aracılığı ile buradan katkıda bulunan herkese çok teşekkür ederim" dedi. Cemal Altınsoy şehitlerimiz için ne yapılsa az olacağını, ellerinden geldikçe aziz şehitlerimizin anısını yaşatmaya çalışacaklarını belirtti. Şehitliğin bir diğer özelliğinin ise Türk Bayrağı, Osmanlı ve Bozkır Sancağı'nın bir arada olması olduğuna dikkat çeken Altınsoy, "Bozkır sancağı olan nadir ilçelerden birisidir. Bizde şehitliğimizde şanlı Türk Bayrağımıza, Osmanlı ve Bozkır Sancağına yer verdik" diye konuştu. Şehitliğin hemen yanında ise aziz şehitlerimiz için bir hatıra ormanı yapıldığını sözlerine ekleyen Altınsoy, sözlerini şöyle tamamladı: "Gerek bu hatıra ormanı, gerek yapılmış olan bu şehitlik bir nebze de olsa minnetimizi gösterme çabamız, bizim için bir vefa göstergesidir. Hem dernek çatısı altında, hamda Soğucaklılar olarak elimizden gelen maddi ve manevi ne varsa yapmaya hazırız. Bu vatan, yaşadığımız, doğup büyüdüğümüz bu topraklar için daima çalışmalarımıza devam edeceğiz."

MUSTAFA ARSLAN

Editör: TE Bilişim