“İnşaat sektörü hem insan hayatı hem de ülke ekonomisi açısından hayati önem taşımaktadır” diyen Ali Çınar, “Yaşam standartlarına aykırı, inşaat mühendisliği hizmeti almamış, sağlam olmayan yapılar insan hayatını tehdit etmektedir. Diğer ülkelerde olduğu gibi, gelişimin ana eksenini ise kaçınılmaz olarak inşaat oluşturmaktadır. İnşaat sektörünün GSMH içindeki payının yaklaşık yüzde 30 seviyesinde olduğu görülmektedir. İnşaat sektörü, kendisine bağlı 200’den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep oluşturan konumdadır. İngiltere’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, ortalama yeni bir evde 150 farklı meslek kolunu ilgilendiren 23 bin parça bulunmaktadır” dedi.
Konut sektöründe 2010 yılının ikinci yarısından itibaren önemli canlanma gözlendiğini aktaran Çınar, şunları kaydetti: “İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesinde 2010 yılında 6milyon 400 bin metrekarelik proje onayı gerçekleştirildi. Yine bu anlamda hem Konya ‘da hem de ülke genelinde çok ciddi iş istihdamı da bu sektör sayesinde sağlanmaktadır.”
İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Ali Çınar, “Depremle ilgili kehanet yapmak yerine tedbir almalıyız” değerlendirmesinde bulunarak, güvenilir yapılaşma noktasında şunlara dikkat çekti: “Geçtiğimiz günlerde Kütahya’da yaşanan deprem güvenilir yapılaşmanın önemini bir kez daha gündeme getirdi. Bu konuda mevcut yapı stoklarımızın deprem envanterlerinin çıkartılması gerekmektedir. Bundan sonraki depremin ne şekilde olacağı konusunda kehanet yapmak yerine, yapı stoklarımızın depremlere dayanımını sağlayacak projeleri hayata geçirmek şehrimiz ve ülkemiz için daha çok fayda sağlayacaktır. Deprem konusunda sorun çözümsüz değil. Güvenli yaşanabilir kentler oluşturmak mümkün. Önemli olan niyet etmek Tıpkı Japonya gibi.”
Editör: TE Bilişim