Büyükşehir Belediyesi tarafından Konya’ya yeni bir stadyumun kazandırılmasının ardından eski Atatürk Stadyumunun ne olacağı ile ilgili tartışmalar başlamıştı. Bölgeyle alakalı çok sayıda iddia ortaya atılmış, bu iddialar üzerine bazı sivil toplum kuruluşları bölgenin şehrin nefes alabileceği bir alan oluşturulması yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada bölgenin yüzde 70-75 oranlarında yeşil alan çalışması yapılacağını geri kalan bölgeye ise Büyükşehir Belediyesi hizmet binası yapılmasına yönelik karar alınabileceği iddia edilirken proje netlik kazanmamıştı.

YIKIM BAŞLADI, PROJE BELİRSİZ

Bölgeyle alakalı yıkım çalışmaları spor salonu bölgesinden geçtiğimiz günlerde başlatılmıştı. Bölgede yıkım çalışmaları sürerken çalışmaları yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, bu kez yüzde vermese de, 100 bin metrekarelik bu alanın büyük bir bölümünün yeşil alan ve meydan olarak değerlendirileceğini söyledi. Bu açıklama daha önce bölgenin şehre nefes aldıracak bir mekan haline getirilmesi önerisi sunan sivil toplum kuruluşlarını ve vatandaşları rahatlatsa da, henüz projenin kamuoyuna açıklanmaması kafalarda soru işareti bırakıyor. Bu anlamda Büyükşehir Belediyesi’nden bölgeyle ilgili projesini biran önce açıklaması istenirken, Başkan Akyürek’in daha önce açıkladığı yüzde 70-75’lik yeşil alan kararının uygulanması bekleniyor.

BEKLENTİMİZ NEFES ALACAK BİR ALAN

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Süleyman Kamil Akın, bölgeyle ilgili beklentilerine değindi. Alanla ilgili bir çok spekülasyon olduğunu hatırlatan Akın, “Bu spekülasyonların önüne geçmek için yapılacak projenin lansmanının biran önce yapılması gerekiyor. Bizim beklentimiz Konya’ya hizmet edecek, Konya’ya nefes aldıracak, sosyal imkanları olan, yürüyüş yolları olan, şehirde insanların vakit geçireceği bir yer bekliyoruz. Bu lansmanın da biran önce tanıtılmasıyla çeşitli meslek kuruluşlarının projede eleştireceği noktalar varsa, bu projenin tanıtılmasıyla ortaya çıkacaktır. Stadyum bir tarih. Çok özel bir kapısı var tescilli. Alan gayet geniş ve merkezde. Konya’da bir Kültürpark var. Orada insanlar vakit geçirme imkanı buluyor. Bu tür mekanlar oluşturmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

KENT HAFIZASI SİLİNMEMELİ

Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Saadet Armağan Güleç de yaptığı açıklamada, eski stadyum alanının oldukça değerli bir böğle olduğunu, bu bölgenin şehre değer katacak bir proje ile değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bölgeyle alakalı Mimarlar Odası olarak daha önce de öneride bulunduklarını hatırlatan Güleç, burada yapılacak projeyle kentin hafızasının korunması gerektiğinin altını çizdi. Konuya açıklık getiren Güleç sözlerini şöyle sürdürdü, “

Genel olarak kentlerimizde kent bilincini oluşturmak çok uzun ve zor bir süreç. Sürekli bir dönüşüm süreci yaşanıyor. Bu süreci ne kent sindirebiliyor ne de kentli sindirebiliyor. Çünkü bu dönüşüm o kadar hızlı ki ayak uyduramıyoruz. Bunun devamında alışkanlıklarımızı devam ettirdiğimiz o mekanla ilgili pratiklerimiz de değişince, bizim o mekana dair geçmişte aslında zihnimizde imtiyazlı bir yere konumlandırdığımız hafızamızdaki anılar silinip gidiyor. Kentsel hafızanın oluşması çok zor bir şey. Kentsel hafızasının oluşturulması gerekiyor ama bunun sürdürülebilirliğini de sağlamak gerekiyor. Stadyum gibi kamusal alanların kentsel hafızayı daha ağır bir şekilde hissediyoruz. Ama bu hızlı dönüşümden dolayı bir hafızayı tahrip etmek de çok kolay olabiliyor. Bunun geri dönüşü çok zor oluyor. Dolayısı ile bu stadyum alanının olduğu yer Konya’nın kent hafızasında yeri olan bir bölge. Bu oluşmuş hafızanın sürdürülebilirliğini konuşmamız gerekiyor. Biz oranın park olmasına dair bir açıklama yapmıştık. Kentsel hafızayı sürdürmek ve oradaki izleri tamamen yok etmemek adına, spor aktivitelerinin barındırıldığı, çeşitli açık hava etkinliklerinin, sergilerin, film gösterilerinin yapılabileceği, hem yazın hem kışın kullanılabilecek tematik bir park yapılmasını öneriyoruz. Bunun tek örneği Barcelona şehrinde bulunuyor. Bu şekilde yapılırsa, Barcelona’daki gibi önemli bir tematik park kazandırılabilir. Orayı toptan kürüyüp başka bir fonksiyon verdiğiniz zaman o hafızayı silmiş olursunuz ve kentlinin adaptasyonu zor olur. Büyükşehir Belediyesi’nin gelmesi konuşuluyor. Sadece Büyükşehir Belediyesi değil, buraya herhangi bir kamu binasının ya da yoğunluklu kullanılacak bir binanın gelmesi oradaki yoğunluğu artıracaktır. Otopark, ulaşım ve trafik sorunlarını gündeme getirecektir. Bu alan çok kıymetli bir alan. Şehrin enfes alacağı, ciğeri olabilecek bir alan neden olmasın?” Bölgeye yapılacak projeyle ilgili bir yarışmanın da yapılabileceğini dile getiren Güleç, “Bu alana düşünülen proje ulusal ya da uluslararası bir yarışma projesi ile elde edilmeli. Yarışmaların proje üretim sürecine ciddi katkıları var. Profesyonelce yürütülebilir. Bu noktada biz Mimarlar Odası olarak elimizden geleni yaparız” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim