MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Gerekirse Barzani yakalanıp getirilmeli, gerekirse de PKK’nın Türkmeneli’nde alan hakimiyeti kurma mücadelesine engel olunacak askeri girişim havadan ve karadan korkusuzca başlatılmalıdır." dedi.

Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Kerkük’te PKK’nın konuşlanma teşebbüsünün Türkiye için alarm, en üst düzeyde beka sorunu olduğunu ifade etti. 

Muhtemel her gelişmeye karşılık, Irak merkezi yönetimiyle ortak operasyon yapılması, mütecaviz emellere karşı keskin bir şekilde müdahale edilmesi hususunda her tedbir, her ihtimalin planlanması gerektiğini dile getiren Bahçeli, Türk hava sahasının Barzani’ye kapatılmasıyla ilgili kararın derinleştirilmesini istedi. 

Bahçeli, "Peşmerge bir yanda yandaşlarını sokağa çağırırken, diğer yanda korkakça geri çekilmiştir. Sonunda Kerkük, musibetten kurtarılmıştır. Şunu hiç kimse aklından çıkarmasın ki; Kerkük, hiçbir zaman, PKK ve peşmergeye yar edilmeyecek, terörizmin tetikçilerine ucunda ölüm bile olsa asla bırakılmayacaktır." diye konuştu. 

Türkiye'nin meşru ve tarihsel haklarını, uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan yetkilerini sonuna kadar kullanmak için atik, çevik ve tavizsiz bir duruş sergilemesi gerektiğinin altını çizen Bahçeli, "Kerkük yanarsa, Irak çökecek, Ortadoğu çürüyecek, Türkiye sendeleyecektir. Kerkük bölgenin şah damarı, ağırlık merkezi, can evi, nabız atışıdır. Terörizmin Kerkük’e çöreklenmesi, Kerkük’ü tarihsel bağlarından çeke çeke koparması felakete davetiye, bölgesel iflasa kapı açmaktır." değerlendirmesinde bulundu. 

"Peşmerge artıklarının PKK’lı canilerle birlikte Kerkük’ten sürülüp çıkarılması memnuniyet verici olsa da, bu netice ne Türkiye’yi ne de Irak’ı rehavete sürüklememelidir." ifadesini kullanan Bahçeli, PKK’lı canilerle silahlı peşmergelerin kaçtıkları yere kadar kovalanarak yakalandıkları yerlerde de imha edilmeleri gerektiğini söyledi. 

Devlet Bahçeli, şöyle devam etti: 

"Türkiye sınır ötesindeki düşmanca gelişmeleri, milli varlığına kast edecek hareketliliği teyakkuzla takip etmelidir. Kerkük candır, kandır, emanettir, tarihtir, elbette ve her şart altında Türk’tür, Türk kalacaktır. Gerekirse Barzani yakalanıp getirilmeli, gerekirse de PKK’nın Türkmeneli’nde alan hakimiyeti kurma mücadelesine engel olunacak askeri girişim havadan ve karadan korkusuzca başlatılmalıdır." 

"Sen hangi yüzle konuşuyorsun?" 

Barzani'ye "Kak Mesut" diyen eski Başbakanın sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaparak kendini hatırlatma gereği duyduğunu belirten Bahçeli, "Bu şahıs Kerkük’ün asırlardır bütün etnik ve mezhebi renkleri, aidiyetleri bünyesinde barındırdığını açıklamıştır. Anlaşıldığı üzere Kerkük’ün Türkmen ruhunu inkar etmiş, Türkmen yurdu olduğunu yok saymıştır." dedi. 

Stratejik derinlikte az kalsın Türkiye’yi boğmak üzereyken görevden el çektirilen bu zihniyetin, şimdi kalkmış, sanki "fikrin nedir" diye sorulmuş gibi mesajlar verme gereği duyduğunu ifade eden Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Türkiye Cumhuriyeti Barzani’ye 'referandumu iptal et' diyor, Irak’ın siyasi birliğine, toprak bütünlüğüne tartışmasız önem veriyor, ne var ki eski Başbakan çıkıp müzakere tavsiyesinde bulunarak referandumun dondurulmasını öneriyor. 

Sayın Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu, Dışişleri Bakanlığı, TSK güçlü bir iradeyle ağız birliği içindeyken, bir eski Başbakan’ın durumdan vazife çıkararak devletin politikalarına aykırı beyanat vermesi, Türkmenlerin haklarına kara çalması gafillik ve garabettir. Hükümetin politikalarını sabote etmektir. Sorarım sana, durdun durdun da şimdi niye ortaya çıktın? Sıfır sorun enkazı daha kaldırılmamışken, sana ne oluyor, sen hangi yüzle konuşuyorsun? Barzani lobisinin değirmenine deyim yerindeyse su taşıyor. 

Kerkük’ün acıları büyürken, kayıpları artarken; hala zalimlerin sözcülüğüne cüret edenlerin varlığı kabul edilemez işbirlikçilik ve ilkesizlik örneğidir." 

"Çalımlarına baksak terörizme karşılar" 

ABD’yle yaşanan vize geriliminin düşmesi başından beri talep ve tavsiye ettiklerini anımsatan Bahçeli, ancak ABD yönetiminin sorumsuz açıklamalarının, özellikle büyükelçinin talihsiz ve müessif sözlerinin, gerilimin şiddetini düşürmek şöyle dursun, devamlı körüklediğini dile getirdi. 

ABD elçisinin "9,5 aydır Türkiye’de terör saldırısı yaşanmıyor. Bu IŞİD’in vazgeçtiği için değil, işbirliğimizin sonucudur." sözlerini hatırlatan MHP Genel Başkanı Bahçeli, şöyle konuştu: 

"Bu ifadeler özür değil, tam bir hezeyan ve itirafnamedir. ABD’li büyükelçi ne demeye çalışmaktadır? Bize ne anlatmaktadır? Bu nasıl bir suçüstü halidir? IŞİD’e dur, PKK’ya vur diyen; YPG’ye bombala, Barzani’ye harekete geç talimatı veren bizim nazarımızda bellidir. ABD, suçlu görmek istiyorsa kendisini yoklamalı, aynadaki akislerine dikkat kesilmelidir. 

Hükümete çağrıda bulunan Bahçeli, "Beka mücadelesinde sonuna kadar omuz omuzayız; zalimlere karşı aynı noktadayız. Hadi gelin, Türk gençliğinin ümüğünü sıkan, soluğunu kesen üniversite sınavını tümden ve hepten kaldırma konusunda da el birliği, güç birliği yapalım." diye konuştu.

Sınav sistemlerindeki değişiklik

Bahçeli, milli eğitimdeki pürüz ve badirelerin, sürekli derinleşen çelişki ve çarpıklıkların sadece bugünü değil, geleceği de riske attığını söyledi.

"Eğitimde sürekli sistemle oynamak mahsurludur." diyen Bahçeli, "Elbette her hükümetin, her siyasi iktidarın bir eğitim politikası, bu çerçevede hedefleri vardır. Ancak her bakan değişikliği yeni bir politikaya kapı aralıyor, farklı bir uygulamaya ortam açıyorsa, durup düşünmemiz de kaçınılmazdır. Milli eğitim alanında, görevdeki bakanın değil, hükümetin politikası vardır ve önemli olan da budur." ifadelerini kullandı.

Artık milli eğitim sistemindeki ağırlaşan meselelerini istikrarlı, kalıcı, kapsayıcı bir şekilde ele alıp, uzlaşmanın imkanlarından faydalanarak gidermenin asıl, acil ve elzem olduğunu vurgulayan Bahçeli, yeni sınav sisteminin ilave sorunlar doğurduğunu, öğrencilerin huzursuz; anne babaların kaygılı olduğunu belirtti.

Bahçeli, meselenin sınav sistemini değiştirmekle çözülecek kadar basit, hafif ve yüzeysel olmadığını dile getirerek, "Ağır hastalıklar pansuman tedavilerle bitmeyecektir. Mevzi hamleler, milli ve stratejik bir karara dönüşmedikçe sonuç vermeyecektir. Sınav sistemlerindeki değişikliklerle günü kurtarmak belki mümkündür ama yarınları kaybedeceğimiz neredeyse kesindir." değerlendirmesini yaptı. Bahçeli, şöyle konuştu:

"Geleceğimizi kurtarmanın, gelecek nesillere görevimizi yapmanın tam vaktidir. Hükümete bizim teklifimiz şudur: Gelin üniversite sınavını tamamen kaldıralım. Gelin lisans, yüksek lisans, doktora eğitimlerinin önündeki bariyerleri birer birer yıkalım. Anadolu’nun mazlum çocuklarına tüm imkanları sunalım. 15 Temmuz FETÖ işgal teşebbüsü bize öğretmiştir ki liyakat tamam, ehliyet tamam; ama hepsinden önemlisi adam gibi adam nesillerin yetişmesi ve yetiştirilmesidir.

Bizim için sadakat ve cesaret sahibi olmak, liyakat sahibi olmaktan, masaya koyulan testlere doğru cevap vermekten bin kat daha değerli, bin kat daha geçerlidir. İmkansızlıklara direnen Türk gençliğinin önündeki engelleri kaldıralım. Gencecik yaşta girdikleri ağır baskı ve dayatma ortamından, kaygı ve korku dolu senelerden hepsini çekip alalım."

"Beka mücadelesinde sonuna kadar omuz omuzayız"

Bahçeli, hükümete de çağrıda bulunarak, "Bir el verin, bir ses verin, bir irade gösterin. Soruyorum, üniversite sınavını kaldırmaya var mısınız? Beka mücadelesinde sonuna kadar omuz omuzayız. Bunda en küçük tereddüt yoktur. Zalimlere karşı aynı noktadayız, aynı çizgideyiz. Bunda da şüphe yoktur. Hadi gelin, Türk gençliğinin ümüğünü sıkan, soluğunu kesen üniversite sınavını tümden ve hepten kaldırma konusunda da elbirliği, güç birliği yapalım. Hadi buyurun, gayretimizle solgun yüzler gülsün, belirsizliğin karanlığı birlik ve dayanışmamızla kaybolsun. Türk gençliği için varız, onlar için kararlıyız, geleceğin parlak, bağımsız, kalkınmış, büyümüş Türkiye’si için her mücadeleyi vermeye de her zaman hazırız, ihtiyaç duyulan her an buradayız." diye konuştu.

"Kerkük’te PKK’nın ne işi var"

Tüm bulgu, bilgi ve kanıtların peşmergenin PKK’lı canilerini Kerkük’e taşıdığını gösterdiğini ifade eden Bahçeli, "Kerkük’te PKK’nın ne işi vardır? Bu neyin mesajı, hangi alçak senaryonun hazırlığıdır? PKK’nın Kerkük’e intikalinin önünü kimler açmış, buna hangi güçler çanak tutmuştur?" sorularını yöneltti.

Bahçeli, oynanan oyunun "şiddetli ve büyük" olduğunu dile getirerek, Kandil ve Sincar’dan sonra PKK’nın Kerkük’e yuvalanması yalnızca Irak, yalnızca bölge için değil, Türkiye için de milli güvenlik meselesi olduğuna işaret etti.

Bahçeli, süresi 19 Ekim’de dolacak OHAL’in yeniden üç ay süresince uzatılma kararını destekleyeceklerini bildirdi.

AA

Editör: TE Bilişim