16 Nisan’da yapılan referandum öncesi siyasilerin seçim maratonlarında ufaktan ufağa dile getirdikleri bedelli askerlik yasası son zamanlarda milyonlar tarafından merakla beklenen bir konu haline geldi. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ında açıkladığı gibi bu habere kitlenmiş tecilli ve bakaya olmak üzere yaklaşık 3 Milyon 250 bin kişi bulunuyor. Türkiye’de en çok tartışılan konuların başında gelen bu yasaya bir kesim karşı çıksa da, ciddi bir oluşumda bedelli askerlik uygulamasını kati suretle destekliyor. Özellikle sayıları milyonlara ulaşanların yatıp kalkıp merakla beklediği bu yasa son zamanların en çok konuşulanları arasına girmeyi başardı.

En çok konuşulanlar arasına giren bedelli askerlik konusunda son zamanlar neler konuşuldu gelin birlikte bakalım

Mustafa Destici’den destek


Sosyal medya üzerinden bedelli askerlik bekleyenlerin yapmış olduğu organize çalışmalar herkes tarafından bilinmekte. Özellikle son zamanlarda bu oluşumun destekçileri birlikte hareket ederek seslerini gür bir şekilde duyurmaya devam ediyorlar. Bu aşamada bu sese kulak veren ilk isim Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici olmuştu. Binali Yıldırım ile görüşen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, partisinin bedelli askerlik konusunda düşüncelerini ve isteklerini Başbakan’a iletti. Bedelli askerlik konusunda ilke olarak karşı olduklarını belirten Mustafa Destici, ‘’Biz bedelli askerliğe ilkesel olarak karşıyız ama çıkarılacaksa şayet hükümetin böyle bir tasarrufu olacaksa buradan gelen kaynağın SMA hastalarına aktarılması talebimizi ilettik.’’ diyerek hem SMA hastalarını hem de bedelli askerlik bekleyenleri umutlandırdı. 

Binali Yıldırım: Gündemimizde yok

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin bu açıklamalarının ardından gözler Binali Yıldırım’a çevrildi. Bedelli askerlik konusunda konuşan Yıldırım ise, bedellinin gündemlerinde olmadığını belirterek bir nevi Destici’nin açıklamaları ile heyecanlanan kesim yenide karamsarlığa dönmeye başladı. Tüm bu gelişmeler devam ederken olumsuzluklara kulak asmadan sosyal medya üzerinden organize bir şekilde hareket eden bedelli askerlik bekleyen kesim yapmış olduğu çalışmalar ile konuyu gündemde tutmayı başardı. Ancak bu açıklamaların ardından Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ta terör olayları ile birlikte mücadelenin devam ettiğini böyle bir konunun gündemde olmadığı bununla birlikte Genelkurmay’ında bir talebi olmadığı dile getirdi.

Bedelli askerlikte sosyal medyanın gücü

Her açıklamayı pür dikkat takip edip, olumlu ya da olumsuz ne olursa olsun hız kesmeden organize bir şekilde hareket eden bir kesimde mevcut. Özellikle sosyal medyanın son zamanlarda insanlar üzerinde etkisi tartışılmakta. Bununla birlikte artık günümüzde her talebimizi buradan dile getirerek siyasilere ve yetkililere kolaylıkla ulaşabiliyoruz. Bunu kendi arasında iyi organize eden bedelli askerlik bekleyen kesim sesini duyurmayı yenide başardı. Gerek binlerin attığı tweetler gerekse konu ile ilgili herkesten destek bekleyen mesajlar askerliğini yapmış kişileri bile desteğe itmiş durumda. Bunun nedeni ise gerçekten keyfi için değil ihtiyaç olduğu için bu yasayı bekleyenleri çoğunlukta olması.

Numan Kurtulmuş: Organize olan bir kesim ve talep var

Bakanlar Kurulu toplantısı ardından bir açıklamada bulunan Numan Kurtulmuş, ‘’Bedelli askerlik meselesi sosyal medyanın en fazla devreye girdiği alanlardan birisi. Organize olan bir kesim ve talep grubu var.’’ diyerek yeniden milyonları heyecanlandırdı. Özellikle bu konuşmanın ardından bakanlar kuruluna gelmiş bir teklif yok demesi herkes tarafından bir açık kapımı bıraktı diyerek konuşulmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bedelli açıklaması

Tüm bu konuşmaların ardından olacak mı olmayacak mı tartışması hız kesmeden devam ederken belki de şu aşamada son noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koydu. Aslında bu son nokta herkes tarafından olumsuz karşılansa da genel olarak bakıldığında gündemin devam eden açıklamalarına eş değer bir gelişme olarak görmek mümkün nedeni ise şu; Cumhurbaşkanı Erdoğan bedelli askerlik konusunda konuşulanları tek çatıda toplayarak cevap verdi. Mustafa Destici’den başlayan ve Numan Kurtulmuş’a kadar devam eden bu açıklamaların özeti olarak görebiliriz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘’Hükümetin gündemince bedelli askerlik yok. Bedelli askerlik dedikodusu var’’ ifadelerini kullanırken yukarından aşağıya baktığınız zaman tüm konuşmaları tek bir kelimede toplamış gözüküyor. Bu açıklamaların tüm beklentileri tek seferde yıkacak bir açıklama olmadığını da görmek mümkün.

Bedelli askerlik konusu gündemde kalmaya devam edecektir

Tek tek kaleme aldığımız bu gelişmeleri sizlere aktarırken sıklıkla vurgulamak istediğim konu ise tartışmasız sosyal medyanın gücü. Bu konu ile alakalı olarak Mart ayından itibaren bedelli askerlik bekleyenler ile bir dostluğumuz oluştu. Çoğu zaman bizlere sitem dolu mesajlar iletseler de destek görmek isteyenlerin sayısını hiçe sayamayız. Kendi sosyal medya hesabımdan yaptığım açıklamaları dikkate alanlarda oldu almayanlarda. Ancak söylediğimiz her sözün arkasında olduğunu defalarca beyan ettim. Özellikle ne zaman gündeme geleceği konusunda Mart ayında bu ayın ortasında gündeme gelir ancak yasalaşması imkânsız demiştim. Hemen akabinde ise yılsonunda bunun artık bunca beklentiye karşılık yasalaşacağını ve bedelli askerliğin tekrar çıkacağını da eklemiştim. O dönemlerde bu kadar gündem de olmayan bu konu birçok kişiyi meraklandırsa da bundan nemalanmak isteyenlerde oldu. Yaptığım her açıklamayı sabote etmeye çalışan Mayıs ayında çıkacak diyerek bizleri ezmek isteyenleri sayısını en az ben kadar sizlerde biliyorsunuz. Mayıs, Haziran derken söyledikleri tarihte bir gelişme olmadığını gören bu kesim şimdiler de ise benimle ortak bir fikirde buluşmaya doğru gidiyorlar. İşte sıklıkla dile getirdiğim sosyal medyanın gücü aslında burada devreye giriyor. Burada ortak hareket edilecek her adım bekleyenlerin derdine derman olma noktasında büyük bir oluşum olacaktır. Askerliğini yapmış birisi olarak bu konuya kulak asmadan devam da edebilirdik ancak bunu ciddi anlamda bazı arkadaşlarımız için ihtiyaç olmuş durumda.

Uzun lafın kısası gelin şimdi neden bedelli askerlik bekliyorsunuz sorusuna cevap veren mesajları birlikte okuyalım

Sosyal medya üzerinden sormuş olduğumuz neden bedelli askerlik bekliyorsunuz sorusuna binlerce mesaj aldık. Bunların içerisinde dalga geçenlerde oldu ciddi anlamda derdini anlatanlarda. İşte onlardan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Kasım Bey; 29 yaşındayım. Uzun zamandır ticari faaliyetlerde bulunarak yatırım danışmanlığı görevini yürütüyorum. Askere gitmek benim için korku değil en az 1000’e yakın bire bir yatırım danışmanlığı yaptığım emlak alanında para kazandırdığım ve kazandığım müşterilerim var. Sözleşmelerim mevcut eğer askerliğe gidersem dolandırıcı olarak kötü bir itibara sahip olabilirim. Kurduğum iş yarıda kalsın istemiyorum.

Bilal Bey; Bulunduğum kesimden dolayı erken evlendim ve 6 yaşında bir oğlum var. Bununla birlikte bakıma muhtaç hasta bir babam var. Evin tek geçim kaynağı yıllardan beri benim. Babamın kangren olmasından sonra bacağı kesildi ve 3 ay hastanede yattı. Bununla birlikte birçok hastalık yakasını bırakmadı. Ağır hasta olduğu için yıllardır bakmakla yükümlü benim. Nasıl bırakıp gidebilirim. Belki maddi imkânsızlık bedelli askerlik yapmamı zorlayacak ama bu düzeni bırakamam.

Şehmus Bey; Fizik öğretmeniyim. Okuduğum bölümün çalışma şartlarının ne kadar zor olduğunu biliyorsunuz. İyi kötü bu bölümü bitirdik ama iş bulamadım. Mecburen öğretmenlik dışında başka iş yapıyorum. Bunun nedeni ise anne ve babamın bakıma muhtaç ve hasta olması. Evin tek geçim kaynağı da benim kazancım. Bu sebepten dolayı askere gidemem. Benim beklenti sebebim sadece bu.

Şahin Bey; Evleneli bir buçuk sene oldu. Evlendikten iki hafta sonra babama akciğer kanseri tanısı konuldu. Babam işi bırakmak zorunda kaldı. Bu sebepten seve seve aileme bakmak benim üzerime kaldı. Eğer bırakıp gidersen emin olun burada bakacak kimse yok. Geçim kaynağım işimden üzücü bir şekilde askerliğimi yapmadığımdan dolayı ayrılmak zorunda kalacağım. Vatan borcu giderek ödendiği gibi vatan sorumluluğumuzu borcumuzu başka şekilde de ödeyebiliriz.

Ömer Bey: 2018 sonuna kadar tecilliyim. Annem 7 yıldır Pemfigus Vulgaris (Deri hastalığı)  hastası. Kortizon tedavisi görüyor. Sürekli olarak hastaneye gidiyoruz. Sadece benim ilgilendiğim bu durumda tecilim bittiği andan itibaren dahi gidecek olsam nasıl annemi bırakıp gidebilirim.

Ahsen Bey; Sürekli tedavi gerektiren 5 çeşit rahatsızlığımdan dolayı engelli raporu bile aldım. Ancak bunları ayrı ayrı değerlendirip birleştirme yapmıyorlar. Bununla birlikte 3 tane çocuğum var. Evin tek geçimini ben karşılıyorum. Benim gibi engelli vatandaşların duyduğu birçok zorluk var. Askeriyenin kapısından girsem belki rapor alıp çıkarım ama gidecek durumum yok. Tedavilerim çok ve bu durumdan dolayı fazla hareket edemiyorum.

Süleyman Bey; 1 yaşında bir çocuğum var. Bir tek ailem ile ben varım. Ailemi bırakıp gideceğim kimsem yok. Sürekli gelen tebligatlar ve cezalar neticesinde işten çıkartıldım. Bunu ister istemez aileme yansıtıyorum. Tek çarem bir şekilde bu yasadan faydalanmak.

Kazım Bey; 30 yaşındayım. Öyle yâda böyle gidemedik. Ailemi bırakıp gitmek imkânsız benim için. Bedelli askerlik çıkarsa öyle yada böyle taksitle kredi ile bu engeli aşmak istiyorum.


Yukarıda sizlerle paylaştığım mesajlar sadece birkaçı. Ortak derdi olanda var gitmemek için bekleyen de var. Yaklaşık 3 Milyonu aşkın insanın merakla beklediği bu konu her geçen gün daha fazla gündemde kalmaya devam edecektir. Farklı yaşam hikâyeleri, farklı istekler derken bu sayı artmaya devam ettikçe bedelli askerlik bekleyenlerinde talepleri bu doğrultuda artacaktır. Bununla birlikte geçmiş dönemlerde çıkartılan bedelli askerlik yasaları nasıl çıktıysa ve insanlar bundan nasıl faydalandıysa bu beklenti içinde olanları da anlamakta fayda var. Ülkemizde ilkesel olarak bu duruma karşı çıkan insanlar olsa da gerçekten zaruri nedenlerden dolayı bunu bekleyenlerinde olduğunu düşünmemiz gerekiyor. Bedelli askerlik konusunda bir diğer önemli görüş ise çeşitli sebeplerden dolayı askere gidemeyenlerin en azından maddi açıdan devlete katkı sağlamak istemesi. İsteklerin her geçen gün çığ gibi büyümesi bununla birlikte konunun gündemde kalması bekleyenler için bir umut olsa da şu an devlet kanadından bakıldığı zamanda tartışmasız ortada devam eden terörle mücadele konusu. İşte tüm bunlarla birlikte artık bunun bir ortak hareket aracı olarak aynı zeminde buluşma olması gerekmektedir. Bu konu ile alakalı olarak da organize hareket etmek hem devlet olarak hem de bireysel olarak anlayışlı olmak herkes için daha iyi olacaktır.


Not: Yukarıda paylaştığımız mesajların orijinalleri tarafımda bulunmakla birlikte ortak bir karar ile görsel paylaşılmadan hazırlanmıştır.

SAMİ KAYALAR

Editör: TE Bilişim