Öte yandan seyahat acentaları da 6 günlük bayram tatilini fırsata çevirmek için tatil paketleri hazırladı. İlahiyatçılar ise bayramların kredi çekme ve tatil yapma zamanı olmadığını söylüyor

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi bankalar, düzenledikleri kampanyalarla tüketicilere düşük faizli cazip kredi seçenekleri sunuyor. Yine bayram tatilinin 6 gün olması nedeniyle seyahat acentaları da bu fırsatı kullanarak, şimdiden tatil paketleri hazırlamaya başladı. Bazı seyahat firmaları Avrupa ve çeşitli Asya  ülkelerine yönelik tatil paketleriyle vatandaşa bayram tatili paketi sunarken, bazı firmalar da Antaly ve Kıbrıs'ta tatil seçenekleri sunuyor. İlahiyatçılar ise bayramların tatil değil, dost ve akrabaların ziyaret edildiği günler olduğunu vurguluyor. Tüketiciler Birliği ise bayram kredileri konusunda vatandaşların tuzağa düşmemesi uyarısında bulunuyor.
BANKALAR KAFANIZI KARIŞTIRMASIN
Faiz oranlarının yanıltıcı olabileceği uyarısında bulunan Tüketiciler Birliği, tüketicilere, kredi alırken toplam maliyeti dikkate almalarını öneriyor. Müşterilerine ''bayrama özel'' kredi vermek için adeta birbirleriyle yarışa giren, kredi kampanyalarını artıran ve çeşitlendiren bankalar, bayram kredi paketlerinde miktarın yanı sıra vade, faiz ve dosya masrafları için de seçenekler sunuyor.  Neredeyse bankaların tümü bayram kredisi verme yarışına girdi.  Bankalarından kampanya dönemi içinde, 30 bin lira ve 60 aya kadar aylık yüzde 1.59 faiz oranıyla nakit kredi kullanma imkanını sunuluyor. Bazı bankalar da bilboardlara astığı ilanlarla SMS ile kredi veriyor.  Son yıllarda hakkında şikayetlerin eksik olmadığı bankalar, bayram kredileriyle de vatandaşı tuzağa düşürmenin peşinde.  Bugüne kredi kartı aidatı, hesap işletim bedeli gibi konularda defalarca şikayet alan bankalara bayram kredileriyle de vatandaşın cebini yakma peşinde. Birbirinden cafcaflı reklamlarla vatandaşını aklını karıştıran bankaların tuzağına düşülmemesi konusunda tüketici dernekleri dikkatli olunması çağrısında bulundu.
DOSYA MASRAFI TUZAĞINA DİKKAT!
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, her bayram olduğu gibi yaklaşan Kurban Bayramı öncesi de bankaların kredi verme yarışına girdiğini söyledi. Bankaların düşük faizli kredi vaatlerine kanmamak gerektiğini ifade eden Dinç, rakamların aldatıcı olabileceğini iddia etti. Dinç, çoğu bankanın ''bayramda krediniz bizden, sıfır faizli kredi veriyoruz'' dediğini belirterek, şunları kaydetti: ''Sıfır faizli kredi diyorlar ama 5 bin lira kredi alan bir kişinin cari hesabına 4 bin 500 lira yansıyor. Dosya masrafı, komisyon gibi çeşitli adlar altında kesinti yapıyorlar. Bunun mecburi olduğunu söylüyorlar. Kredi kullanacaklar, banka çalışanına toplam maliyeti sormadan kesinlikle imza atmamalı.'' Sadece bir bayramı sorunsuz geçirmek için 60 ay vadeye kadar kredi kullanmanın çok mantıklı olmadığını da ifade eden Dinç, ''Bir bayram rahat geçiriliyor ama diğerleri sıkıntılı oluyor. Bu nedenle tüketicilere kredi kullanırken çok iyi düşünmelerini şiddetle tavsiye ediyorum. Düşük maaşınızla 'Ben bun öderim' görüşüne sakın kapılmayın. Cazip şekilde sunulan krediler sizi perişan edebilir'' uyarısında bulundu.
DİNİ BAYRAMLAR TATİL DEĞİLDİR
6 günlük Kurban  Bayramı tatilini dost ve akraba ziyareti yerine tatile çıkarak geçirecekleri uyaran İlahiyatçılar ise bayramların manevi günler olduğunu belirterek, böyle günlerin deniz kenarında veya 5 yıldızlı otellerde geçirilmemesi gerektiğini söyledi. Bayramların kaynaşma günleri olduğunu belirten Konya İl Müftü Yardımcısı Hamza Küçük ise yaptığı açıklamada, dini bayramların tatil gibi algılanmaması gerektiğini söyledi. Vatandaşların kurban bayramının ilk gününü kurban keserek, diğer günlerini ise akraba, eş ve dostu ile geçirmesi gerektiğini belirten Küçük, ''Tatilimizi başka bir zamana bırakmak lazım. Müslümanların kaynaşması, hal hatır sorması, fakir fukaranın, hastanın, yetimin ve özellikle özürlülerin ihtiyaçlarının giderilmesi gerekir'' dedi.  Küçük, “Kurban Bayramı'nda birinci vazife kurban kesmektir. Bayramlaşmalar gerekir. Eş ve dost akraba birbirleriyle buluşmalıdır. Kurban Bayramının 1.ve 2. günleri kurban kesiliyor. Kurban Bayramı süresi boyunca vatandaşlarımız kurban kesimiyle meşgul oluyor. Diğer günler ise eş, dost ve akraba ziyareti yapılmalıdır. Seyahatler ise kişinin tercihine kalmıştır. Bizim tavsiyemiz insanların birbiriyle buluşmasıdır. Yine bayramlarda dargınlıkların giderilmesi gerekiyor” diye konuştu.
İBRAHİM BÜYÜKEKEN
 
Editör: TE Bilişim