Son zamanların en gözde işlerinden biride bardakta mısır satışı yapmak oldu. Özellikle gençlerin yoğun olarak rağbet ettiği bir yiyecek haline geldi. Son birkaç yıldır satışı hızla artan ve her köşede satılan bardakta mısır, tüketiciler tarafından büyük ilgi görüyor. Bardakta mısır satan stantları ise her kalabalık cadde üzerinde ve alışveriş merkezlerinde bulmak mümkün. Özellikle kalabalık caddelerde gelişigüzel bir şekilde satılan bardakta mısır satışına her hangi bir denetim de yapılmıyor. Bardakta satılan haşlanmış mısırlar ise yurtdışından ithal edilmesinin yanı sıra Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO)'lu olduğu iddia ediliyor. Uzmanlar ise haşlanmış mısırların mevsiminde yenilmesini tavsiye ediyor.
ZAFER MISIR TARLASINA DÖNDÜ
İlk olarak 2006 yılında Malezya'dan ithal edilen, işlek cadde üstlerinde ve alışveriş merkezlerinde satılan bardakta mısır kısa sürede yaygınlaştı.  2011 yılı başına kadar büyümeye devam eden sektör özellikle GDO'lu ürün tartışmaları nedeniyle az da olsa küçüldü. Zafer Meydanı'nda 6-7 tane bardakta mısır satan standı bulunuyor. Bunların yanı sıra alışveriş merkezlerinde ve sokak aralarında bunulan bardakta mısır standlarında, açık bir şekilde satış yapılıyor. Konya’da her kalabalık cadde üzerinde görmek mümkün olan mısır stantlarının işletmecileri satışlarının çok iyi olduğunu belirterek, ketçaplı, mayonezli, nar ekşili, bal ve baharatlı olarak 5 çeşit şeklinde sattıklarını söyledi. Bardakta satılan mısırlara en fazla liseli ve üniversiteli gençler ilgi gösteriyor.
MISIRI MEVSİMİNDE YİYİN!
Sokakta ve caddelerde gelişigüzel satılan mısırların vatandaşın sağlığını tehdit ettiğini dile getiren Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, “Bu mısırların büyük bir kısmı ithal ediliyor. Sokaklarda satılan mısırlar genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO), bu ürünler özel işlemlerden geçiriliyor ve bu da insanlarda bağımlılık yapıyor. Bir kere deneme amaçlı yiyen tüketici, bir daha yemek istiyor, bu mısırı yiyen insanlarda alışkanlık olmasına neden oluyor. İnsanlar mısır yemek istiyorlarsa mevsiminde yerli mısır alıp kedi evlerinde haşlayıp yemelidir. Bu mısırları genelde gençler tüketiyor, aileler çocuklarını bu konuda bilgilendirmelidir. Yoksa fazla GDO’lu ürün tüketiminden dolayı ileriki zamanlarda sağlık problemleriyle karşılaşmalarına neden olacaktır” dedi
ÖZELLİKLE GENÇLER TÜKETİYOR
Kanunen açık ortamda satışın yasak olduğunu aktaran Dinç, “Bardakta satılan mısırlara izin verilmemesi gerekir, gerekli merciler mısır satan yerlere denetim yapması lazım. Bu ürünler hem GDO’lu hem de açık bir şekilde satıldığı için zararlı. Dünyada birçok devlet GDO’lu ürünlerin satılmasına izin vermiyor, Türkiye’de buna izin vermemelidir” Cadde ve alış veriş merkezlerinde bardakta haşlanarak satılan mısırların GDO’lu olduğunu dile getiren uzmanlar,  “Araştırma sonucu bu mısırları en çok gençlerin tükettiği görülmekte. Gençler bu mısırların zararlı olduğunu bilmiyor. İthal edilen ülkelerde GDO’lu ürünler yetiştiriyor ve bu mısırlar GDO’lu, bu da insan, çevre için ve hatta hayvanlar için de zararlıdır. Bu tüketimin önüne geçilmelidir”uyarısında bulundu.
İBRAHİM BÜYÜKEKEN
 

Editör: TE Bilişim