Sonbaharla birlikte yağışların başladığı Konya Ovası'nda kış boyu da etkisini sürdüren kar yağışı yüzleri güldürdü. Son yılların en yağışlı kışını geçiren Konya, ilkbaharı da yağışla geçirdi. Kışın mahsulünü besleyen kar yağışı ile gülen çiftçiler, gelişim döneminde de düşen yağmur ile bu yıl elleri şükür için semaya açtı. Yağmur sadece çiftçiyi değil tüm Konya'yı sevindirdi. Yağışlarla ile Altınapa ve Apa Barajları yüzde 100 doluluk oranlarına yaklaştı. Altınapa Barajı son yılların en yüksek seviyesine ulaşırken, Çumra Apa Barajı'ndaki suların bir kısmı da tahliye edilmeye başlandı. Öte yandan yağışa doyan tarlalar da suyu çekmedi. Birçok ekili tarla son yağışlar ile su içinde kaldı. Çiftçiler şimdi de tarlalarındaki suyu tahliye etmek için çalışıyor. Altınekin, Cihanbeyli, Sarayönü, Çumra, Kulu, Yunak gibi kurak bölgelerinde yağışa doyan çiftçiler ise dönemi mutlu geçiriyor.

ALTINAPA REKOR ORANDA DOLDU

Altınapa Barajı, rekor yağış sonrası son yılların en yüksek doluluk oranını yakaladı. KOSKİ Genel Müdürlüğü'nün açıkladığı grafikte Altınapa Barajı'nın yüzde 95 oranında dolduğu belirtildi. Barajın rekor oranda suyla dolması gözle görülür oranda da hissedildi. Beyşehir Yolu ve Derbent Yolu'nun kenarlarına kadar sular geldi. Barajdaki fazla sular ise kanallar aracılığı ile tahliye edildi.

FAZLA SULAR KANALLAR İLE TAHLİYE EDİLİYOR

Altınapa Barajı'ndaki fazla su ise kanallar ile tahliye edildi. Bu kapsamda Meram ve Selbasan'a su verildi. Ayrıca şehrin merkezinden geçen ve Saraçoğlu'na kadar uzanan tahliye kanalları da suyla doldu. Uzun süredir su görmeyen kanallar, yağışın rekor oranda düştüğü bu yıl da suyla dolmuş oldu.

TARLALAR SON YAĞMURU ÇEKEMEZ OLDU

Rekor yağış sebebiyle tarlalar da adeta suya doydu. Suya doyan tarlaların birçoğu ise suyu çekemediği için gölete döndü. Konya'nın Abditolu, Erler ve Saraçoğlu Mahalleleri'nde de aşırı yağış sonrası tarlalar suyla doldu. Ekili olan tarlaların suyla dolması sonucu çiftçiler traktörlere kurdukları sistem ile suyu tahliye etmeye çalışıyor. Abditolu'ndaki çiftçiler gölete dönen tarlalarındaki suyu boş alanlara tahliye etmek zorunda kaldı.

OVAYA BEREKET İNDİ

Kış mevsimini bol kar yağışı ile geride bırakan Konya, baharın başlangıcı Mayıs ayını da sağanak yağmurların etkisinde geçiriyor. Yağışlardaki bereket, Türkiye'nin tahıl ambarı olarak anılan Konya Ovası'nda tarım yapan çiftçileri sevindirdi. Geride bıraktığımız 2014 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle ekinlerinin kurumaması için normalin iki katı sulama yapan ve bu masrafların altında ezilen çiftçiler, yağışların bol olmasıyla beraber rahat bir nefes aldı.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

Editör: TE Bilişim