Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürü Nurettin Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DKMP Genel Müdürlüğünün, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla Tür Koruma Eylem Planları hazırladığını, tür koruma çalışmalarına yeni bir yaklaşım getirdiklerini söyledi.

Tür Koruma Eylem Planlarının, nesli tehlike altında ya da yok olmak üzere olan nadir türler için öncelikli olmak üzere hazırlandığını aktaran Taş, bu planların, korunmaya çalışılan türün mevcut durumu ile gelecekte görmek istenilen yer arasındaki yolu tarif ederek yapılması gerekenleri açıkladığını anlattı.

Eylem planlarında bilim adamları tarafından çalışılan türlerin mevcut durumunun, tehditler ve azalma sebeplerinin ortaya konulduğunu ifade eden Taş, "Bunlar belirlendikten sonra bütün ilgi gruplarının katılımı ile türün varlığını sürdürebilmesi için yapılması gerekenler tespit edilerek 5 yıllık faaliyet planları oluşturuluyor." dedi.

Bakanlık tarafından bu faaliyet planları çerçevesinde eğitim, bilgilendirme çalışmaları yapıldığını, ayrıca alan koruması sağlanarak türün ve yaşama ortamlarının korunmasının sağlandığını vurgulayan Taş, şunları kaydetti:

"2019'a kadar 100 tür için eylem planı hazırlanması hedeflenen projede 2017 yılı sonu itibarıyla 60 türün eylem planı tamamlandı. Afyonkarahisar'da Eber Sarısı, Kahramanmaraş'ta Sümbül, İzmir'de Akzambak, Şanlıurfa'da Çizgili Sırtlan, Trabzon'da Dağ Horozu, Elazığ'da Baskil Lalesi, Gaziantep'te Fırat Kaplumbağası, Samsun'da Samsun Madımağı, Artvin'de Hopa Engereği, Rize'de Sakallı Yarasa, ulusal çapta ise Turna gibi pek çok tür için koruma eylem planı yapılırken Giresun'da da İtdolanbacı istilacı türü için mücadele eylem planı hazırlandı. 2018 yıl sonu itibarıyla nesli tükenmekte ya da nesilleri tehlike altında olan 20 türün 'Tür Koruma Eylem Planı'nın tamamlanması planlanıyor."

Taş, bu yıl çalışma yapılacak türler arasında Gümüşhane'de Allıgelin, Şanlıurfa'da Kelaynak, Çanakkale Truva kardeleni, Yozgat'ta Peygamber Çiçeği'nin yer aldığını kaydetti.

Tür koruma eylem planlarıyla bir yol haritası ortaya konulduğunu belirten Taş, "Tür korumaya yönelik yapılan eylem planları, biyolojik çeşitliliğimizi korumak ve türlerin geleceğe intikalini sağlamak adına büyük bir önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

AA

Editör: TE Bilişim