Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda veKontrol Genel Müdürlüğü'nce, ''Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği'' taslağıhazırlanarak ilgili kamu, kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin görüşüneaçıldı.

Taslak ile baharatların tanımları ve ürünözellikleri belirlenirken, daha önce 37 çeşit baharatı konu alan tebliğinkapsamı da genişletildi. Buna göre yeni tebliğ, 53 çeşit baharatı kapsayacak.

Taslağa göre baharatların dökme olarak satışıyasak olacak. Mevcut tebliğde baharat karışımlarına nişasta katılmasına izinverilirken, yapılan değişiklikle karışımlar dahil tüm baharatlara nişastakatılması yasaklanacak. Karabiberin doğasından gelen nişasta göz önünealınarak, nişasta miktarı yüzde 45'ten fazla olamayacak.

Öğütülmüş çörekotu ise yalnızca vakumluambalajlarda satışa sunulabilecek.

PUL KIRMIZIBİBER İKİ FARKLI KATEGORİDEÜRETİLEBİLECEK
 
 Pul kırmızıbiber, tohum ve tohum parçalarınıiçeren veya içermeyecek şekilde iki farklı kategoride üretilebilecek ve ilaveedilecek tohum ve tohum parçaları yüzdesi ürün ismiyle aynı yüzde ve aynıbüyüklükte olacak şekilde etikette belirtilecek.

Bu kategorilere göre pul kırmızıbiberdebulunabilecek maksimum yağ miktarları da belirlendi. Mevcut tebliğde öğütülmüşbaharatta üretim tarihi olarak paketleme tarihi esas alınırken, yeni taslaktaöğütülmüş baharat için üretim tarihi olarak ürünün hasat yılı ve paketlemetarihi, diğerlerinde ürünün hasat yılı esas alınacak.

Taslak ile halen faaliyet gösteren işletmeleretebliğin yayımından sonra bir yıl uyum süresi verilecek. Taslağa ilişkin görüşbildirimi için 6 Kasım 2012 tarihine kadar süre veren Bakanlık, tebliğtaslağına gelen görüşleri değerlendirdikten sonra Ulusal Gıda KodeksKomisyonu'nda son halini verecek.

AA


Editör: TE Bilişim