2017 yılının son günlerinde, farklı alanlarda zamhaberleri gelmeye devam ediyor. Araç muayenesine ilişkin fiyat artışı da 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli olacak. Peki, 2018 yılı araç muayene ücretleri ne kadar zamlanacak? Araç muayene ücretlerinde fiyat artışı ile beraber otobüs, kamyon, otomobil vb. kategorilerde muayene ücretleri kaç liraya çıkacak? İşte, son dakika zam haberleri...

2018 YILI ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİ

1 Ocak 2018 tarihi itibariyle KDV dahil muayene ücretleri; Otobüs, kamyon, çekici ve tankerlerde 267,86 liradan 305,62 liraya çıkıyor. Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklarda ise 198,24 liradan 226,56 liraya yükseliyor. Traktör, motosiklet ve motorlu bisikletlerde 101,48 liradan 115,64 liraya çıkıyor. 

Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Trafik Kanunu ile bu kapsamdaki yönetmeliklerde düzenlenen belge, ceza ve muayene ücretleri 2018 yılı için yeniden belirlendi. Söz konusu ücretlerde, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2018 yılı için belirlenen yüzde 14,47'lik yeniden değerleme oranında artışa gidildi. 

Araç grubuna göre 2018’de uygulanacak KDV dahil araç muayene ücretleri şöyle:

Otobüs, kamyon, çekici ve tankerler: 305,62 TL

Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork: 226,56 TL

Traktör (römorklu ve römorksuz), motosiklet, motorlu bisiklet: 115,64 TL

ARAÇ MUAYANESİ YAPTIRACAKLAR DİKKAT!

*Fiyatlara KDV dahildir.

*Belirtilmiş araç sınıfları dışında kalan taşıtların, hangi kategoriden ücretlendirilecekleri T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca belirlenir.

*Muayene raporu sonucuna göre "Ağır Kusurlu" veya "Emniyetsiz" olduğu belirlenen araçların muayeneleri onaylanmaz.

*2918 sayılı "Karayolları Trafik Kanunu"nun 35. maddesi uyarınca, muayene süresi geçirilen her araçtan, gecikilen beher ay için muayene ücreti %5 oranında fazla bedel ile tahsil edilir.

*Muayene tekrarı yapılmış olan veya bir aylık süre içinde muayene tekrarına gelmeyen araçlardan muayene ücreti tam olarak alınır.

*Sabit muayene istasyonlarında muayeneleri onaylanmayan araçlar muayene tekrarını, muayenenin yapıldığı aynı istasyonda veya aynı ildeki diğer tüm sabit muayene istasyonlarında

Gezici muayene istasyonlarında muayeneleri onaylanmayan araçlar muayene tekrarını aynı gezici muayene istasyonunda veya aynı ildeki sabit araç muayene istasyonlarında,

Gezici traktör muayene istasyonunda veya gezici muayene istasyonunda muayeneleri onaylanmayan traktör cinsi araçlar ise, muayene tekrarını aynı ildeki sabit araç muayene istasyonlarında, gezici muayene istasyonlarında veya gezici traktör muayene istasyonlarında, bir ay içerisinde ücretsiz yaptırabilirler.

Editör: TE Bilişim