Kış mevsiminde Konyalıların vazgeçilmezi olan arabaşı, özellikle kar yağdığı zamanlarda aileleri biraraya getiriyor. Arabaşı kültürü, hem evlerde aile ve akrabaların biraraya gelmesiyle, hem de bazı kurumların kendi aralarında düzenledikleri organizasyonlarda yaşatılmaya çalışılıyor.

Önceki gün etkili bir şekilde yağan karın ardından soğuk havanın da etkisini artırması ile birlikte arabaşı ikramları da arttı. Uzun kış gecelerinde biraraya gelen aileler, akrabalar veya arkadaşlar, bir taraftan sıcak arabaşı çorbasını yudumlayıp, arabaşı hamuru yerken; diğer taraftan da tadına doyulmaz bir sohbete koyuldu. 

Arabaşının geçmişten gelen bir kültür olduğunu dile getiren Ahmet Şen, "Çocukluğumuzda kış gecelerinde arabaşı etkinlikleri düzenlenir ve akrabalar biraraya gelirdi. Gündüzden arabaşı çorbası kaynatılır, büyük kazanlarda pişirilen arabaşı çorbası komşulara da ikram edilirdi. Arabaşı akşam yemeği yerine içilmez, yemekten sonra akrabalar çağırılır ve gecenin ilerleyen saatlerinde kurulan geniş arabaşı sofralarının başında toplanılırdı. Bu sofralarda bir taraftan çorba kaşıklanırken, diğer taraftan da derin bir sohbete dalınır, eskiler yâd edilirdi" dedi.

Şimdi de aynı geleneği yaşatmaya çalıştıklarını kaydeden Şen, "Biz de büyüklerimizden gördüğümüz bu geleneği şimdilerde yaşatmaya çalışıyoruz. Kar yağışı ile birlikte hava daha da soğudu. Hamurun iyi olgunlaşması için soğukta beklemesi gerekiyor. Biz de bu soğuk havayı iyi değerlendirmeye çalıştık. Arabaşı sofralarında toplandık" diye konuştu. 

HARUN YILMAZ

Editör: TE Bilişim