Ramazan Ayı ile birlikte gerçek yüzlerini göstermeye başlayan fırsatçıların son darbesi baklava imalatında kullanılan özel Antep Fıstığına oldu.  Fazla değil birkaç ay önce kilosu 50 ile 80 TL arasında değişen Antep Fıstığının kilosu Ramazan Ayı öncesi 220 TL’ye fırladı. 

Baklava imalatında kullanılan özel Antep Fıstığı fiyatlarının birkaç ay içerisinde yüzde 400 oranında artması karşısında çaresiz kaldıklarını ifade eden Konya Pastacılar Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, sektör olarak en zor günlerini yaşadıklarını ifade etti. Kağnıcıoğlu ve Konya’da baklava imalatında söz sahibi olan esnaflar ile birlikte yaptıkları açıklamada aşırı fiyat artışı yüzünden müşterilerine karşı mahcup duruma düştüklerini dile getirdi.

Kağnıcıoğlu yaptığı açıklamada, “Son yıllarda baklavalık fıstık ve sadeyağın fiyat artışı, üretici esnafımızı üzmeye devam etmektedir. Esnafımız zaten vergi, prim bedelleri, işyeri kiraları, kullanılan ham madde ve yardımcı maddelerdeki fiyat artışıyla uğraşırken birde fırsatçılar tarafından kullanılan ürünlerin fiyatlarının afaki boyutta artırılması karşısında çaresiz duruma düşmüştür. 2016 yılında kilosu 30 TL olan sadeyağın fiyatı 2017 yılında 33, 2018 yılında ise 53 TL’ye çıktı.

Yine aynı şekilde 2016 yılında kilosu 35 TL civarında olan Antep Fıstığının kilosu 2017 yılında 55 TL’ye Ramazan ayının yaklaşmasıyla bugünlerde yüzde 400 oranında artarak 220 TL’yi buldu. Bu resmen fırsatçılıktır baklava imalatında kullanılan özel Antep Fıstığı neredeyse çeyrek altın fiyatıyla yarışır hale getirilmiştir.

Antep fıstığında yaşanan bu artışın, ürettiğimiz ürünlere yansıtıldığı takdirde, tüketicinin keyfi bir zam uygulaması olarak düşünmelerini istemiyoruz. Esnafımız için zor olsa da, sürekli artan fiyatları yansıtmadan Müşterisine Antep fıstıklı ürünleri yok dememek için tezgâhında sunarken, Antep fıstığının fiyat artışı aşırı derecede olması Esnafımızı çok zor durumda bırakmıştır.  

Antep fıstığındaki bu artış, ülkemizde yetişmeyen bir ürün olduğundan veya tüketimi karşılayamadığından değildir, Ülkemizde maalesef karaborsacı ve stokçuların fıstık yetiştiricisinden topladığı fıstığı depolayarak piyasaya kademeli bir şekilde fiyat yükselterek sunmasından kaynaklanmaktadır.

Maalesef sektörde denetleyici ve belirleyici mekanizma olmaması, karaborsacıların ve stokçuların ağzını sulandırmakta, yüzde üçyüzün üzerinde haksız kazanç elde etmelerine fırsat vermekle beraber, Tatlı üreten Esnafımıza zarar vermelerini kolaylaştırmaktadır. 

Antep fıstığındaki fiyatın düşmesi için, Devletimiz tarafından Antep Fıstığı ithalatının önü açılması ve gümrük vergilerinin düşürülmesini istemekteyiz. Ayrıca haksız rekabet için zemin oluşturan kayıt dışı faaliyet gösterenler karaborsacıların ve stokçuların tespit edilerek en ağır bir şekilde cezalandırılmalarının gerektiğini düşünmekteyiz. 

Fiyatların normal seviyelere düşmesi için Fıstık üreticisine destek verilmesi, depolanmada ve piyasaya sürülmesinde Devletimizin kontrolü ve denetiminde gerçekleşmesini istemekteyiz. Aksi takdirde Dünya üzerinde Nam salmış Baklavamızın üretiminde ciddi düşüşler olacağı gibi istihdam olarak da kayıplar yaşanacağı kalifiye elaman yetişmesinde sorun olacağını düşünmekteyiz.

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim