Kuyumculuk-Sarrafiye sektörü Konya Ticaret Odası'nın düzenlediği meslek komiteleri istişare toplantısında biraraya geldi. Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından sektörel sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin oluşturulması amacıyla düzenlenen meslek komiteleri istişare toplantıları devam ediyor. Altın Mücevherat ve Saat İmalatı, Toptan ve Perakende Ticareti ile iştigal eden 20. Meslek Komitesi'nin istişare toplantısı Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, komite üyeleri ve komiteye bağlı Oda üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, toplantının açılışında yaptığı konuşmada gündemdeki konular ve sektör ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Başkan Öztürk, "Türkiye son on üç yılda tek parti döneminde çok hızlı bir gelişim gösterdi. Son seçimler sonucunda alışık olmadığımız bir tabloyla karşı karşıya kaldık. Bu sonucun ekonomiye etkileri çok fazla tartışılmaktadır. Şu an için bir panik havası oluşmadığını görmekteyiz. İş dünyası bir beklenti içine girmiş durumdadır. Kurulacak hükümetin güçlü ekonomi yönetimini devam ettirip ettiremeyeceği, uluslararası alanda kabul görüp görmeyeceği gibi beklentiler iş dünyasının merak ettiği sorulardır. Türkiye sağlam bir ekonomi yapıya sahip. Uluslararası alanda makro ekonomik göstergelerimiz de bir çok ülkeye göre daha iyi durumdadır. Bunun için kısa vadede bir kriz beklemiyoruz" dedi.   

Öztürk, "Altın ve mücevherat hem ticareti yapılan hem de yatırım amacı olması dolayısıyla önemli bir sektör. Türkiye giderek büyüyen bir pazara sahip. Bu büyüklüğü ile sektörde dünyada beşinci sırada yer alamktadır. Ayrıca üretimini de ihracata yöneltmektedir. Konya sektörde son on yılda gelişmesine rağmen ihracatı bulunmamaktadır. Konya'nın altın ve mücevherat üretimini ihracata yöneltmeliyiz. Sektörümüzün daha güçlü olması için meslek komitemiz yoğun bir çalışma yürütmektedir. Sektör temsilcilerimizin bizlerle paylaşacağı sorunlara işbirliği içinde çözüm arayacağız" dedi.

20. Meslek Komitesi adına konuşma yapan Komite Başkanı Hasan Atar da "Kuyumculuk sektörü dağınık ve küçük atölyeler halinde varlığını sürdürmekte olsa da son yıllarda orta ölçekli ve büyük firmalarımız şirketleşme ve kurumsallaşma çalışmalarında bulunmaktadır. Altın ve mücevherat sektöründe ihracata yönelme görülmektedir. Komite olarak, sektörümüzde yer alan üyelerimizle sürekli diyalog halindeyiz ve sorunlarını hızlı bir şekilde oda yönetimimizle paylaşmaktayız" dedi.

Sektör temsilcileri, talep azlığı dolayısıyla sektörde daralma yaşandığını, bankaların müşterilerinden fiziki altın almalarına imkan sağlayan yasanın rekabetlerini olumsuz etkilediğini ifade ettiler.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim