Geçtiğimiz günlerde e-Devlet, hizmetlerine bir yenisini daha ekledi ve e-Devlet Alt Üst Soy AğacıUygulamasını aktif hale getirdi. Vatandaşlar bu sayede soylarını çok daha detaylı bir biçimde görüntüleyebilme fırsatı elde edebilecekti. Ancak e-Devlet'in bu hizmeti devreye girer girmez milyonlarca vatandaş akın akın e-Devlet Alt Üst Soy Ağacı hizmetini kullanmaya başladı. Hal böyle olunca yoğun rağbet sonrasında sistem aşırı yavaşladı ve hatta e-Devlet resmi web sitesi kullanılamaz hale geldi. e-Devlet üzerinden diğer işlemlerini halletmek isteyen vatandaşlar da sistem kilitlendiği için büyük bir sıkıntı yaşadılar. Tüm bu olaylar sonrasında İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü harekete geçti Alt Üst Soy Ağacı Uygulamasını çok kısa bir süreliğine durdu. Vatandaşlar sabırsızlıkla e-Devlet Alt Üst Soy Ağacı uygulamasının ne zaman açılacağını öğrenmek üzere sorgulamalarını tüm hızıyla sürdürüyor. İşte, heyecanlı bekleyiş içerisinde olan vatandaşlar için e-Devlet Alt Üst Soy Ağacı uygulaması erişime açıldı.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü tarafından, e-Devlet Alt Üst Soy Ağacı uygulamasına ilişkin son dakika açıklaması gerçekleştirildi. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü'nün açıklamaları doğrultusunda, yoğunluğun azalmasının hemen sonrasında e-Devlet Alt Üst Soy Ağacı hizmetinin vatandaşların kullanımına sunulduğunun bilgisi kaydedildi. Vatandaşlar artık e-Devlet web sitesi üzerinden alt üst soy ağacı sorgulamasını gerçekleştirebilecek.

GÜNLÜK BELİRLİ BİR KOTA AÇILACAK!

Habertürk Gazetesi'nden Fatmanur Boylu'ya konuşan İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, e-Devlet alt üst soy ağacı sorgulama için günlük belirli bir kota açılacağı şeklinde sözlere yer verdi. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, böylesine bir yoğunluk beklemediklerini ifade etti.

E-DEVLET ALT ÜST SOY AĞACI ÖĞRENME SIRAYA KONACAK!

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner alt üst soy ağacı öğrenme taleplerinin sıraya konulacağı açıklamasını gerçekleştirdi. Yani, e-Devlet alt üst soy ağacı bilgisi sorgulamak için günlük belirli bir kota açılacak, bu kota dolduğu takdirde vatandaşların soy ağacı sorgulama talepleri bir sonraki güne kaydırılacak.

BUGÜNLÜK BU KADAR…

Vatandaşların sakin olur diye gece saatlerini beklediğini belirten Güner, askıya alınan uygulamayla ilgili “Toplamda 310 bin sorgulama çıktısı verildi. Böyle bir kapasitenin yürütülmesi imkânsız” dedi. Kapasite tespit çalışmaları yapıldığını kaydeden Güner, “Soy sorgulama için günlük belirli bir kota açacağız. ‘Bugün bu kadar’ diyerek ertesi güne aktaracağız” dedi.

E-DEVLET ALT ÜST SOY AĞACI HİZMETİNİN AÇILACAĞI TARİH!

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, sistemdeki sorunun giderilmesi için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile birlikte çalışma başlattı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden üst düzey bir yetkili, “Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca çalışma yürütülüyor. Sistemin kapasitesinin yükseltilmesi söz konusu. Şu anda test çalışması yapıyoruz. 'Sistem kilitlenmeden en fazla ne kadar soyağacı sorgulama yapılabilir' konusundaki çalışma sürüyor. En geç bir hafta içinde vatandaşlar yeniden soyağacı sorgulaması yapabilecek. Ancak günlük kota olacak. Kullanıcılardan ricamız, sakin olmaları” dedi.

E-DEVLET ALT ÜST SOY AĞACI HİZMETİ NEDEN AÇILDI?

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, Alt-Üst Soy Sorgulama Uygulaması’nın neden hayata geçirildiği sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bu hizmet zaten vardı. İl ve ilçe nüfus müdürlüklerinde dilekçe vererek, randevu alarak zaten talep ediliyordu ve oldukça fazlaydı. Kanunların el verdiği ölçüde anneanne, dede, torun gibi bilgilere ulaşmak mümkün. Daha önce vatandaş yan soylarını da öğrenmek için dilekçe veriyordu. Yetkililerin bu bilgileri vermesi yasak. İstediklerini alamayan vatandaş münakaşa çıkarıyordu. Bu sorunları çözmek istedik.”

E DEVLET

E-DEVLET ALT ÜST SOY AĞACI HİZMETİ NE ZAMAN AÇILACAK?

Talebi normal gördüklerini söyleyen İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Güner, “Vatandaşlara hak vermek lazım. Neyle karşılaşacaklarını merak ediyorlar. Vatandaş biraz sabretsin. Anne ve babalarıyla daha fazla konuşup onlara sorsunlar. Biz hizmetimizin arkasındayız. Ne zaman açılacağı ile ilgili net tarih vermek çok zor. Kısa zamanda açılacak” dedi.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre:

08.02.2018 tarihinde saat 14:00’da E-Devlet üzerinden hizmete açılmış olan Alt-Üst Soy Raporu 09.02.2018 tarihi saat 02:00’e kadar yaklaşık olarak 200.000 adet üretilmiştir. Vatandaşlarımızın yoğun ilgi gösterdiği hizmette asıl yoğunluk ise gece 02:00- 04:00 arasında (yaklaşık 110.000 Alt-Üst Soy Raporu) yaşanmıştır. Saat 04:00 dan itibaren ise aşırı talep olmasından dolayı verilen hizmette gecikmelerin oluşmasına ve vatandaşların bekleme sürelerinde artış yaşanmaya başlamasından dolayı Alt-Üst Soy Raporunun E-Devlet üzerinden paylaşımı geçici olarak durdurulmuştur. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından E-Devlet üzerinden sunulmakta olan Nüfus Kayıt Örneği ve Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi hizmeti sunulmaya devam etmekte olup, yoğunluğun azalmasından sonra Alt-Üst Soy Raporu hizmeti en kısa sürede vatandaşların kullanımına açılacaktır. Ancak vatandaşların yoğun talebi ile orantılı olarak Alt-Üst Soy Raporunun gecikmeli veya kesintili hizmet vermesi ihtimali bulunmaktadır.

Kamuoyuna saygıyla arz ederiz.

e devlet

E-DEVLET ALT ÜST SOY AĞACI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

E DEVLET

Editör: TE Bilişim