Aladağ Dernekleri Platformu Genişletilmiş İstişare Toplantısı yapıldı. Hadim, Güneysınır ve Karaman'ın Aladağ bölgesinde yer alan mahalle Derneklerinin oluşturduğu Aladağ Dernekler Platformu, 18 Mahallenin Dernek Başkanı ve Muhtarlarını bir araya getirerek İstişare toplantısı düzenledi. 2 yıldır faaliyetlerine devam eden Aladağ dernekleri platformunun ilkini gerçekleştirdiği genişletilmiş istişare toplantısına,Hadim belediye başkanı Ahmet Hadimioğlu, Büyükşehir Belediyesi il koordinasyon daire başkanı Mustafa Yazlık, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Kalkınma Daire Başkanı Raşit Turan, Orman İşletme Müdürü Birol Dündar, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Destekleme Şube Müdürü Mehmet Akif Avcı, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mehmet Doğdu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Celal Yıldız, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü Veteriner Hekim Gökhan İçer, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Ziraat Mühendisi Cemalettin Keçeci, dernek başkanları ve muhtarlar katıldı.

Tanışma ve Aladağ dernekler platformu başkanı Sami Sorgunun açılış konuşması ile başladı. Başkan Sorgun yaptığı konuşmada, Platformun Aladağ bölgesinde bulunan 18 köyün yeni yasaya göre Mahallelerin dernek başkanları tarafından iki yıl önce bir araya gelerek oluşturulduğunu söyledi. Tamamen gönüllü bir yapı olduğunu, amacın ise son zamanlarda hızla ilerleyen köyden kente göçün durdurulması olduğunu belirten Sorgun, bölgede proje araştırılması yapıp ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşülerek bu konuda yatırımların gerçekleşmesini sağlamak için bir de icra kurulu oluşturulduğunu, bu kurul da gereken kurum ve kuruluşlarla istişareleri sağladığını bildirdi. Bu bağlamda platformun bu güne kadar yaptığı faaliyetleri ve bölgeye yapılacak olan projeleri muhtarlarımızı da davet ederek, muhtarlar vasıtası ile bölge halkımızın bilgilendirilmesini sağlamak için böyle bir programı yapma ihtiyacı hissettiklerini söyleyen Sorgun, "Ayrıca oluşturduğumuz internet sayfası üzerinden tüm faaliyetlerimiz ve sunumlarımızı da paylaşıyoruz" dedi.  Sorgun'dan sonra söz alan söz alan Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu da geçtiğimiz yıl Hadim merkeze yapılan ve beğeni kazanan Meyve alım merkezi, bölgede yapılması için ön proje çalışmaları tamamlanan ve ihale aşamasında olan Meyve alım merkezi hakkında açıklamalar yaptı.

MEYVE ALIM MERKEZİ YAPILIYOR

 Daha sora söz alan Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Raşit Turan, Hadim, Taşkent ve Bozkır gibi kırsal bölgelerde meyve fidanı dağıtımlarının başladığını ve devam ettiğini,  bölgede çilek dağıtımının gerçekleştirildiğini söyledi. Turan, "Aladağ bölgesine bu yıl geçici bir meyve alım merkezi kurulacağını, üreticiyi ve tüketiciyi orada buluşturup pazarın oluşmasının sağlanacağını, başarılı olunduğu, meyvenin değerinde satıldığı görüldüğü ve vatandaş tarafından memnun karşılandığında burası Konya için pilot bir proje olacak buna inanıyoruz. Bunun için gerekli incelemeleri yaptık ve on bir tane konteyner ihalesi yapıyoruz. Bu konteynerlerin 10 tanesini tüccarlar için, 1 tanesini de çay ocağı ve mescit için planladık. Üreticiyi ve tüketiciyi orada buluşturup Hadim belediyesi ile yaptığımız hizmet protokolü kapsamında Hadim belediyesinin kontrolünde hizmet verecek. Ben bunun başarılı olduğu takdirde Konya'ya örnek bir proje olacağına inanıyorum. Diğer ilçelerimizde de buna benzer talepler var fakat ilk olarak Başkanımızın da talimatı ile pilot proje olarak burada uygulayacağız ve inşallah başarılı oluruz" dedi.

Raşit Turan'dan sonra söz alan Büyükşehir Belediyesi Koordinasyon Daire Başkanı Mustafa Yazlık, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in her yerde de ifade ettiği gibi altyapı noktasında, özellikle de kapatılan beldeler noktasında 2016 yılı sonuna kadar su ve kanalizasyon sorunu kalmayacağını ondan sonra da köylere başlanacağını köylerde yaşayan nüfusa göre ihtiyaçların giderileceğini söyledi.

TARIMA ELVERİŞLİ KIRSAL YERLER TERASLANIP HALKA TESLİM EDİLECEK

Orman İşletme Müdürü Birol Dündar da bölgede yapılan çalışmalarda tarım terası olabilecek 500 bin dekar arazinin teras çalışmalarının Orman idaresi tarafından yapılarak tapulu arazileri tapu sahiplerine teslim edeceğiz, tapusu olmayan ve teraslanan arazileri de gelir getirici türden meyvelerle ağaçlandıracağız ve kullanımını vatandaşlara paylaştıracağız.

80 MİLYON TL'LİK PROJE YAPILIYOR

Son olarak söz alan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Celal Yıldız, Tarım bakanlığı tarafından dış kaynaklı projeler içerisinde yer alan yurt dışı kaynaklarından olan bir Göksu Taşeli Havzası Kırsal Kalkınma Projesi yer aldığını, burada Hadim ve Taşkent ile birlikte bölgeden toplam 11 ilçede kırsal kalkınmaya yönelik olarak toplamda 30 Milyon dolarlık yani yaklaşık 80 Milyon TL'lik bir proje olduğunu ve bu paranın o bölgelerdeki kırsal kalkınmayla ilgili harcanacağını söyledi. Bu çalışmanın şu anda proje aşamasında olduğunu söyleyen Yıldız; bu projenin 2016 yılı bütçesine konacağını ve 1 Ocak 2016 yılından itibaren uygulamaya başlanacağına dikkat çekti.

Programın sonunda toplantıya katılan dernek yöneticileri ve muhtarların sorularını da cevaplayan yetkililer, bu tür programların sıklıkla yapılmasını ve eğer arzu edilirse ve bölgelerinde bir ortam oluşturulup kendileri bilgilendirmek için davet edilirse seve sene bu davete icabet edeceklerini söylediler ve program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim