Yaşamını 'Hamdım, piştim, yandım', İslam adına çağrısını da 'Gel ne olursan ol yine gel' sözleriyle özetleyen İslam alimi Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi, 'düğün gecesi' olarak adlandırdığı ölümünün 742. yılında çeşitli etkinliklerle anılıyor. Düğün günü olarak nitelendirilen Şeb-i Arus haftasında Hz. Mevlana'nın 'gel' çağrısına uyan binlerce yerli ve yabancı turist dergaha akın ediyor. Törenlerin ilk günlerinde dergaha gelen binlerce ziyaretçi dua etti ve sandukaları inceledi. Dergahın içinde yoğunluk oluşturan vatandaşlar, fotoğraf çekmeyi de ihmal etmedi

İRANLILAR AKIN AKIN GELİYOR

Şeb-i Arus haftası boyunca Konya'ya Türkiye ve dünyanın 4 bir tarafından binlerce insan geliyor. Bunların yoğunluğunu İranlılar oluşturuyor. Binlerce İranlı, Konya'ya gelerek törenleri izledi, dergahı gezdi, Mevleviliği araştırdı. Sadece İran'dan değil, Avrupa ve Uzak Doğu'dan da binlerce insan törenler boyunca Konya'ya akın ediyor. 

VATANDAŞLAR HAYRAN KALDI

Düşüncelerini gazetemize bildiren vatandaşlar, "Hz. Mevlana düşüncelerini hayranlıkla takip ettiğimiz bir lider. Onu anmak ve yakından anlamak için geldik. Şeb-i Arus haftasında burası ayrı bir güzel oluyor. Etkinlikler, ziyaretçilerin samimiyeti, buradaki manevi atmosfer bizi kendine hayran bıraktı. Konya'dan ayrılasımız gelmedi. İnşallah gelecek yıl da etkinliklerin olduğu hafta geleceğiz. Ama biraz daha uzun kalıp, hoşgörü havasını daha fazla teneffüs edeceğiz. Görmeyenleri de Konya'ya davet ediyoruz" dedi. Yabancı turistler de dergahı gezerek hayran kaldı. Yüzlerce yabancı turist ilk defa gezdikleri dergahı yakından inceleyerek, yetkililerden ayrıntılı bilgi aldı.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

Editör: TE Bilişim