Valilik, Gümrük ve Ticaret İl Müdürlüğü, Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KONESOB)'nin ortaklaşa düzenlediği, "Ahilik Kültürü Haftası" düzenlenen etkinliklerle kutlanmaya başladı.

11-17 Mayıs tarihleri arasında kutlanan "Ahilik Kültürü Haftası" KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan ve Gümrük ve Ticaret İl Müdürü Haşmet Yılmaz'ın, Vali Muammer Erol'u makamında ziyaret etmesiyle başladı. Ziyaret sırasında KONESOB Başkanı Karamercan ve İl Müdürü Yılmaz, günün anısına Konya Valisi Erol'a bir buket çiçek takdim etti. Başkan Karamercan ve İl Müdürü Yılmaz daha sonra Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'i de makamında ziyaret ederek çiçek takdim etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, ahiliğin milli kültürün önemli unsurlarından biri olduğunu söyledi. Konya'da esnafların toplumumun temel taşlarından olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, esnaf odalarının şehirdeki bütün yatırımlarda ve olumlu gelişmelerde şehir menfaatinin yanında olduğunu dile getirdi.

Program daha sonra Atatürk Anıtına çelenk konulması ve İstiklal Marşı okunmasıyla devam etti. Çok sayıda meslek odası başkanının hazır bulunduğu program Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği konferans salonunda yılın ahi adayları ve şet kuşatma töreniyle sürdü. Programda konuşan KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, ahiliğin önemine değinerek, "Bu kültürü tarihi görevini tamamlamış bir yapı olarak görmek büyük bir yanılgıdır. Dünya durdukça Ahilik Felsefesi, değişmesi mümkün olmayan bir değerler bütünü olarak var olmaya devam edecektir. Ahilik ilkelerini rehber edinen Türk esnaf ve sanatkârları tarihin her döneminde eğitime büyük önem vermişlerdir. Yanlarında çalışanların sadece iyi birer sanatkâr olmaları için değil, aynı zamanda güzel ahlak sahibi olarak yetişmeleri için de büyük gayret sarf etmişlerdir. Yüzyıllar öncesinde kurulan, güzelliklerle, sevgiyle, kardeşlikle, birlik ve beraberlik içinde yaşanan ahilik kültürüne, bugün de bizler sahip çıkmalı, bu kültürü yaşatmanın gayreti içerisinde olmalıyız. AHİLİK kültürünü daha iyi tanınır, bilinir hale getirmek ve gelecek nesillere bu kültürün en doğru şekilde aktarılmasını sağlamak bizim tarihi ve sosyal sorumluluğumuzdur" açıklamasında bulundu.

Programda ayrıca MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da bir selamlama konuşması yaptı. Konuşmalardan sonra yılın ahisi seçilen kaşıkçı ustası Mustafa Onay'a plaketini ve Gümrük Ticaret Bakanlığı teşekkür mektubunu Konya Valisi Muammer Erol takdim etti. Yılın ahisi seçilen diğer esnaflara da çeşitli ödüller verildi.

Program 100. Yıl Çıraklık Eğitim Merkezi öğrencilerinin temsili şet kuşatma tiyatro gösterisiyle tamamlandı. Programın sonunda misafirlere esnaf çorbası ikram edildi.

"Ahilik Kültürü Haftası" etkinlikleri esnaf ziyaretleri, Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımının gösterileri ve ahilik helvası ikramıyla devam edecek.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim