Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ceylan, Özel Eğitim Kurumları'nın çıkardığı genelgede yer alan sürücü kurslarına 4 araç zorunluluğu şartı için ek bir yıl daha süre gerektiğini ifade etti. 11 Eylül'de B sınıfı programı yapan kursların 4 araca ulaşmadığı takdirde, B sınıfı programlarının kapanacağını dile getiren Ceylan, mağduriyet olmaması için 1 yıla ihtiyaç olduğunu belirtti.  Ceylan, "11 Eylül 2013'te Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Standartlar Belgesini yayınladı. Genelgede,  B sınıfı için en az 4 araç diğer sınıflar için de birer tane yeterli olacak denildi. Bir yıl da süre verdi. Sürenin dolmasına az kaldı. Fakat daha 4 aracı alamayan kurumlar var. Çünkü imkansızlık var. Niye imkan yok? Çünkü ücretlendirmelerde bir standart yok. Kurslar para kazanmadı ki araç alabilirsin" dedi. 

4 ARAÇ ŞARTI İDEAL AMA EK SÜRE LAZIM

Genelgenin gerekçeleri hakkında da bilgiler veren Ceylan, "Gerekçesi ise, kurum açmayı düzenlemek. Eskiden kurs açmak kolaydı. Sürücü kurslarını açmada maliyeti artırmak, yani insanların kurs açmak için elini taşının altına koyması için getirilmiş güzel bir genel aslında. Adam iki arabayla kurs açıyor, SGK'yı ödemiyor, vergi vermiyor fakat para kazanıyordu. Burada kursiyer de, çalışan da mağdur oluyordu. Biz araçlara yaş sınırı ve yeni kurs açmak isteyenlere 4 araç şartı getirilmesini istedik.  Biz yeni açacaklara bu şartları istedik ama geneli kapsadı. Ö dönemde 2 yıl istedik fakat bir yıl süre verdiler. Normalde 2 araç yetiyor aslında ama genelgeye uymak zorundayız. Biz uymayız da demiyoruz, 1 yıl daha süre istiyoruz.  Değilse birçok kurs sahibi sıkıntıya düşecek" diye konuştu. 

UYMANAYANLARIN B SINIFI PROGRAMLARI KAPATILACAK

Sürenin 11 Eylül'de dolacağını o yüzden kısa zamanda ek süre verilmesi gerektiğini savunan Ceylan, "Sürenin dolmasına 18 gün kaldı. Eğer bu süre uzatılmaz ise 11'inden sonra kursların B sınıfı programları iptal edilecek. O sınıfta kurs ehliyet veremeyecek.  Konya'da 104 tane sürücü kursu var bunun yüzde 30'u daha bu sayıya ulaşamadı. Biz bu sürenin en az 1 yıl daha uzatılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

MÜDÜR DÜZENLEMESİ MAĞDUR ETTİ

Kurslardaki müdürler için getirilen düzenleme ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Ceylan, şunları kaydetti: "Mart 2012'de Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği yayınlandı. Yönetmelikte sürücü kurslarında müdür olabilmek için lisans mezunu olma şartı getirildi. Burada lisans mezunu olmayıp da, ön lisans mezunu olan müdürler, kurumundan istifa ettiği takdirde tekrar müdür olamıyor. Bu şekilde haklar gasp edildi. Ön lisans mezunu profesyonel bir müdür, başka bir kuruma müdür olarak geçemiyor artık."  

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

Editör: TE Bilişim