Geçen yıl 5 milyar dolarlık bir talebiihracatçı firmalarla buluşturan Konya merkezli ve devlet destekli ihracatportalı Turkishexporter.net'in dış ilişkilerden sorumlu Yönetim Kurulu BaşkanYardımcısı Harun Dikici, yaptığı yazılı açıklamada, yurt dışından ''3 beyaz''olarak bilinen tuz, şeker ve un ile ilgili gelen talepler hakkında bilgiverdi.  Tuzda, şekerde ve unda Konya'nınTürkiye lideri olduğunu belirten Dikici, bu üç kalemde de yurt dışından çokfazla talep geldiğini bildirdi.
Türkiye'nin tarımsal üretiminde Konya'nın önemli bir yere sahip olduğunuvurgulayan Dikici, şunları kaydetti: ''Tarımsal teknolojilerle ilgili sanayi ve tarıma dayalı sanayi Konya'dahızla gelişiyor. Türkiye'nin un, şeker ve tuz üretiminde Konya en büyük paya sahipbir il. Türkiye'nin en büyük ve en önemli yüksek kapasiteli buğday unufabrikaları Konya'da bulunuyor. Türkiye'nin en önemli şeker fabrikalarıKonya'da. Ülkemizin tuz ihtiyacının yüzde 65'i Konya'dan karşılanıyor. Şeker veşekerli mamullerde de Konya'nın iç piyasadaki payı artmaya devam ediyor ve enönemli tedarik merkezlerinden biri haline geliyor. Sadece büyüme şüphesizgıdada değil makine ve teçhizat imalat sanayide de Konya önemli bir şehir.Örneğin araç üstü ekipman sanayinde Türkiye'nin önemli markaları Konya'dabulunuyor ve bu markalar yüzde 75'lik pazar payına sahip.''
Dikici, bu kalemlerdeki ihracatta önemli bir gelişmenin olduğuna dikkatiçekerek, Konya'nın dünyada sadece kültürü, değerleri ve tarihi geçmişiyle değilsanayisiyle de anıldığını, sistemlerine gelen alım taleplerinden bunugörebildiklerini belirtti.
AA


Editör: TE Bilişim