Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. (MEDAŞ) Genel Müdürü Erol Uçmazbaş, MEDAŞ yatırımlarını ve yapılan hizmetleri değerlendirdi. Bir otelde gerçekleştirilen toplantıya MEDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Erduran ve MEDAŞ işletme sorumluları da katıldı.

2 milyon müşteriye hizmet verdiklerini belirten MEDAŞ Genel Müdürü Erol Uçmazbaş, sürekli ve kaliteli enerji vermeyi amaçladıklarını söyledi. Bu kapsamda, arızaları milimize etmek için yatırımlarını ve çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizen Uçmazbaş, “Bunu elbette sıfıra düşürmek mümkün değil ama asgariye düşürmemiz gerekir. Vatandaşımızın mümkün olduğunca az sürede enerjisiz kalmasını sağlamamız gerekiyor ya da en kaliteli enerji hizmetini vermemiz gerekiyor. Bütün bunları tabiki teknoloji ile yapabiliriz. Pek çok işlem yapıyoruz. Bütün bunları bir sistem dahilinde yapmadığımız takdirde işlerin düzgün gitmesi mümkün değil. Bunun için teknolojiden en iyi şekilde faydalanıyoruz” dedi. 

YATIRIMLARIN YÜZDE 80’İ TAMAM

2017 yılında 291 milyon TL’lik yatırım planladıklarını ve bu yatırımların büyük bir bölümünün tamamlandığının bilgisini veren Uçmazbaş, sözlerine şöyle devam etti, “Bu yılki yatırımların yaklaşık yüzde 80’lik kısmı bitti. Bu yıl başladığımız yatırımları yılın sonuna kadar bitirmeyi amaçlıyoruz. Gelecek yıl için 334 milyon TL’lik yatırım yapmayı hedefliyoruz. Çok önemli yerlere yatırım yapıyoruz. Bu yatırımların yüzde 60’ı Konya’ya kalan yüzde 40’ı da diğer illere yapılmakta. Burada şunu da söylemek lazım, 2009 yılında yapılan yatırım tutarı 36 milyon TL’ydi. Diğer kurumların yaptığı yatırımlara paralel olarak bizim de yatırım yapmamız gerekiyor. Karayolları, TCDD, DSİ gibi diğer kurumların yatırımlarını da öğreniyoruz biz de o yatırımlara paralel yatırımlar yapalım. Dolayısı ile biz yatırım taleplerini topladıktan sonra, planlama mühendislerimiz tarafından bazı kriterlere göre değerlendiriliyor, buna göre 291 milyon TL’lik yatırım ortaya çıkmış oluyor. Burada çok kapsamlı bir çalışma yürütülüyor. Hedef sadece yatırım yapmak değil, yatırımı aynı zamanda yerinde yapmak. Bu yatırımlar yerini bulduğu takdirde anlam ifade eder. Dolayısı ile çok yoğun bir çalışma yapıyoruz.”

ARIZA SAYISI YÜZDE 22 AZALDI

Yapılan çalışmaların ve hizmetlerin meyvelerini aldıklarını da belirten Uçmazbaz, bunu rakamlarla ortaya koydu. Arıza sayılarının geçen yıla oranla düştüğünün bilgisini veren Uçmazbaş, şöyle devam etti, “Arıza sayımız 2017 yılında geçen yıla oranla orta gerilimde yüzde 29 düştü. Alçak gerilimde yüzde 15 düştü. İkisinin topladığımız zaman, ortalama yüzde 22 oranında arıza sayısında düşüş yaşandı. İnşallah bunu daha da azaltmayı hedefliyoruz. Biz geçen yıl yalın bağlantı sistemi diye bir yazılım devreye soktuk. Bu yazılım vasıtasıyla artık elektrik mühendisleri ve fen adamları, bizim işletmemize gelmeden bilgisayar başından tüm işlemleri halledebiliyorlar. Buradaki amacımız, mühendislerimiz ve fen adamları uğraşmadan işletmeye gelmeden, vakit kaybetmeden işlerini bilgisayar başında halletmelerini sağlamaktır. Bundada büyük ilerleme kaydettik. Skala ile biz sistemi uzaktan izleyebiliyoruz. Uzaktan sistemi açıp kesebiliyoruz. Şuanda 170 civarında noktada hizmet veriyoruz. Bu nokta sayısını 600 daha artıracağız. Böylece biz MEDAŞ’ın ana merkezlerini uzaktan açıp kesebileceğiz. Böylece arıza elemanları oraya gitmeden bu işi halletmiş olacağız ve arıza sürelerini çok çok kısaltmış olacağız. Ayrıca zamanda bizim bölgede güneş enerjisi santralleri de çok popüler. Biz bu santralleri de uzaktan izleyebiliyor ve açıp kapayabiliyoruz.”

MEDAŞ İLETİŞİME ÖNEM VERİYOR

“Hedefimiz yüzde 100 müşteri memnuniyeti. Bu nedenle çağrı merkezimizdeki çalışan sayısını 41’den 150’ye çıkardık” diyen Uçmazbaş, çağrı merkezindeki çalışan sayısını artırmalarının büyük katkısı olduğunu söyledi. Konuyla ilgili Uçmazbaş şunları söyledi, “Daha önce ulaşılabilirlik oranı yüzde 92 iken şu anda yüzde 99’a çıkmış durumda. Gelen çağrıların da yüzde 96’ısına da 20 saniyenin altında cevap veriyoruz. Yıllık yaklaşık 2 milyon çağrı alıyoruz. Çağrı merkezi ile ilgili bir uygulamaya da başladık. Vatandaş bizi aradıktan sonra, o sorunun çözümüyle ilgili olarak SMS ile vatandaşları bilgilendiriyoruz. Bunun yanında başvuru neticelendiği zaman telefonla arayarak başvuru sonucunu teyit ediyoruz. Şikayetlerle ilgili olarak bizim işletme yöneticilerimiz şikayetleri her gün birebir arayarak, vatandaştan, birinci ağızdan sorunu duymuş olur ve o sorunun çözümüne ilişkin çalışma yapar. Bunun yanında sosyal medyayı da önemsiyoruz. 5 kişilik bir ekibimiz var buradan gelen talep ve şikayetlere kısa sürede dönüş yapıyoruz. Memnuniyet ölçümleri yapıyoruz. Böylece işlerimizi daha düzgün hale getirmeye çalışıyoruz. Bir başka yeni uygulama da planlı kesintilerde SMS gönderilmesi. İlk önce buna muhtarlarla başladık. Muhtarları bilgilendiriyoruz, Yapılacak kesintiyle ilgili bilgi veriyoruz. Muhtarlarımızla sürekli iletişim halindeyiz. Genelde haftasonları yaptığımız planlı kesintilerin çoğu yaptığımız yatırımlarla alakalı. İş gereği bu kesintiyi yapmak durumunda kalıyoruz. Bu konuda vatandaşlarımız şikayetlerini de biliyoruz. Bu yüzden yapacağımız planlı kesintileri gazetelere ilan olarak da vermeye başladık. Muhtarlar yanında 6 bölgede bizde telefon numarası olan vatandaşlara SMS ile bilgi vermeye başladık. Bunu Mart ayına kadar tüm MEDAŞ alanında yapmayı planlıyoruz. Önemli arızalarda yine SMS ile bilgilendirme yapmayı düşünüyoruz. Eğitime önem veriyoruz. Çalışanlarımızı eğitmezsek kaliteli hizmet mümkün değil. Bu anlamda 1 yılda 135 bin saat eğitim verdik.”

MEMNUNİYET ANKETİNDE BİRİNCİ

Uçmazbaş ayrıca MEDAŞ olarak bu yıl yakaladıkları önemli bir başarıya da değindi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın bu yıl ikincisini düzenlediği memnuniyet anketinde 21 dağıtım şirketi arasından büyük bir başarıyla çıktıklarını hatırlatan Uçmazbaş, “21 dağıtım şirketi arasında MEDAŞ, müşteri memnuniyeti en iyi dağıtım şirketi seçildi. Geçen yıl yapılan ankette de 3. olmuştuk. Bu bizim için gurur verici bir olay. İnşallah bundan sonra da bu şekilde devam eder” ifadelerini kullandı. 

KIŞ HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR

Geçtiğimiz yıl zorlu kış şartlarından dolayı elektrik enerjisi kesintilerinin yaşandığını da hatırlatan Uçmazbaş, bu yıl yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı MEDAŞ olarak hazırlıklarını sürdürdüklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü, “Maalesef geçen yıl çeşitli sıkıntılar yaşamıştık. Bu sene de inşallah yaşamayız diye çalışmalar yapıyoruz. Bazı bölgelerde tesisler çok eski ve biz ömrünü tamamlamış tesisleri yatırım kapsamında yenilemeye çalışıyoruz. Ama tabi bunların sayısı çok fazla. Bunların hepsini yenilemek ekonomik olarak mümkün değil ama elimizden geldiğince yenilemeye çalışıyoruz. Bazı alanlarda hatları yer altına alıyoruz. Arıza ekibimizin vardiya sistemini sürekli düzenliyoruz. Kışa bu gibi hazırlıklar yapıyoruz.”

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim