Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, çocukların çok küçük yaşlarda uçucu madde bağımlısı olabildiğini belirterek, "Tıpkı içki ve sigarada olduğu gibi bu tür maddelerin satışı, 18 yaşın altındaki çocuklara yasaklanmalıdır" dedi

Dinç yaptığı açıklamada, çakmak gazı kullanan iki çocuğun bir hafta içinde ölmesinin dikkatleri uçucu maddelerin satışına çevirdiğini söyledi. Çocukların bu tür uçucu maddelerle çok küçük yaşlarda tanışabildiğini dile getiren Dinç, "Sanayide çalışan çocuklar iş yerinde tiner, bali ve başka uçucu gazlar; öğrenciler ise okullarda kokulu kırtasiye ürünleri, yapıştırıcılar, silgi ve kalemler sayesinde uçucu maddelerle çok erken yaşlarda tanışıyor. Maalesef çocuklarımız çok küçük yaşlarda uçucu maddelerin bağımlısı olabilmektedir. Son 1 hafta içinde 2 çocuğumuzun çakmak gazından ölmesi de bunun acı bir göstergesidir" diye konuştu. 
DENETIM ARTIRILMALI
Bu tür uçucu maddelerin satışında herhangi bir denetim ya da kısıtlama olmamasının çocukların bu maddelere ulaşmasını kolaylaştırdığını da dile getiren Dinç, şunları kaydetti: 
"Üzülerek belirtmeliyim ki ülkemizde bu tür bağımlılık yapan ve insanı ölüme kadar götüren maddelerin satışında herhangi bir kısıtlama ya da denetim bulunmamaktadır. İçki ve sigarayla savaşta alınan önlemler, maalesef bu tür maddeler için alınmamaktadır. Kütahya ve Antalya'da iki çocuğumuzun bu maddeler nedeniyle ölmesi bunun acı bir göstergesi olmuştur. Tıpkı içki ve sigarada olduğu gibi bu tür maddelerin satışı, 18 yaşın altındaki çocuklara yasaklanmalıdır. Satanlara ise ağır idari ve para cezaları uygulanmalıdır." 
SÜREÇ ÇOK UZUN 
Dinç, bir maddenin bağımlılık yapan madde listesine girmesinin uzun bir süreç aldığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir maddenin bu listeye girip girmeyeceğine Sağlık Bakanlığınca oluşturulan kurul karar veriyor. Kurulun toplanması, maddeyi analize göndermesi, analiz sonuçlarının gelmesi derken, bu süreç bazen yılları alabiliyor. O arada da ne yazık ki gençlerimiz bu maddelerin kucağına düşüyor. Bu sürecin en kısa süreye düşürülmesi ve listeye alınan maddelerin satışına ciddi denetim getirilmesi şarttır. Yoksa daha çok çocuğumuzu, gencimizi erken yaşlarda kaybedeceğiz."
AA
 

Editör: TE Bilişim