Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte manevi atmosferin daha coşkulu bir hal aldığı şu günlerde Konya İl Müftülüğü de Müslümanların huzurlu bir Ramazan geçirebilmeleri için yoğun bir çalışma içerisinde bulunuyor. Ramazan ayı için yaptıkları çalışmalar hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, Ramazan'ın Konya'da en güzel şekilde yaşanması için hazırlıklarını tamamladıklarını belirtti.

JET İMAM DÖNEMİ BİTTİ

Konya'da 30'a yakın camide hatimli teravih namazı kılınacağını belirten İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, itikâf ibadeti için de camilerde hazırlıkların yapıldığını söyledi. Akpınar, "Ramazan diğer aylardan farklı olarak dinimizde özel bir yeri olan aydır. Feyiz ve bereketli olan bu ayda temel ibadetlerin yanında kulluk yoğunluğunun yaşandığı bir ay şeklinde devam ettiriyoruz. Oruç için imsak ve iftar saatlerinin belirlenmesi oldukça önemli. Bunun için de diyanet olarak imsakiyelerimizi bastırdık. Teravih namazlarımızın da usulüne uygun olarak kılınması önemlidir. Biz bu noktada gereken tedbirlerimizi aldık. Jet imam hususuna kesinlikle karşıyız. Namaz hükümlerinin yerine getirilmesi gerekiyor. Vatandaşlarımızın da bu hususta duyarlı olmalarını istiyoruz" dedi.

HATİMLİ TERAVİH VE İTİKÂF DEVAM EDECEK

Ramazan ayının Kur'an ve ibadet ayı olduğunu belirten İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, 30'a yakın camide hatimli teravih namazı kılınacağını söyledi. Akpınar, "Ramazan ayında müftülük olarak büyük bir organizasyonunun içerisinde bulunuyoruz. Bu noktada vatandaşlarımızdan anlayış bekliyoruz. Bunun yanında faziletli bir hatim ve faziletli bir namaz için Konya merkezde yaklaşık 30 camide hatimli teravih namazı kılınacak. Bunun yanında ramazanın son on gününde bazı camilerimizde itikâf ibadeti yapılacak. Altyapısı eksik olan camilerimizde çalışmalarımız hızla tamamlanıyor. Ama eksiklikler bitmez, biz vatandaşlarımızdan anlayış ve destek istiyoruz. Bunun yanında ilçelerde de aynı hizmetlerimiz inşallah sürdürülecek. İtikâf ve hatimli teravih namazı için hem personel durumu hem de talep noktasında uygun duruma gelindiği andan itibaren her yerde bu sünnet yaşatılacak. " diye konuştu.

DİYANETİN SAATLERİ TİTİZLİKLE BELİRLENİYOR

Ramazan ayında daha da önem kazanan imsak ve iftar saatlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı'nca titizlikle ayarlandığını belirten İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, bu saatlere rağbet edilmesi gerektiğini söyledi. Akpınar, "Diyanet İşleri Başkanlığı olarak sadece imsak ve iftar saatleri değil tüm vakitler için yıllardır gözlem yapılıyor. Bu saatler uzun zamanlar gözlemlerin ardından oluşmuştur. Bu saatlere rağbet edilmeli. Ancak bu demek değildir ki son ana kadar sahur ve iftar yapacağız. Bir iki dakika esneklik sağlanmalı" kelimelerini kullandı.

İFTAR SOFRALARINDA FAKİRE DE YER VERELİM

Ramazan ayında düzenlenen iftar sofralarında fakirlere de yer verilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ali Akpınar, israfında önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Akpınar, "Oruç sadece midemizin aç kalması değildir. Midemizin yanında nefsimize ve diğer bütün organlarımıza da oruç tutturmalıyız. Bunun yanında şehrimizde 30 bin civarında Suriyeli kardeşimiz var. Sofralarımızda onları da unutmamalıyız. İftar sofralarında israfa dikkat edelim ve fakir kardeşlerimize sofralarımızda yer vermeye çalışalım" ifadelerini kullandı.

MEVLANA MEYDANI VE NAMAZGÂH'TA KULLANILACAK

Ramazan'ın yaz mevsimine denk gelmesi ile birlikte artık açık alanlarda da namazların kılınacağını söyleyen Prof. Dr. Ali Akpınar, Namazgah ve Mevlana Meydanı'nda geçen yıl olduğu gibi bu yıl da namaz kılınacağını söyledi. Akpınar, "Son yıllarda kullanılmaya başlayan ve Konya'nın tarihinde önemli bir yere sahip olan Namazgah'ta da namaz kılınacak. Namazgah'ın yanı sıra geçen yıl kullanıma açılan Mevlana Meydanı'nda da namazlar kılınacak. Vatandaşlarımız özellikle teravih namazlarını açık havada kılmak istiyor. Biz de bu yönde çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.

60 CAMİDE HATİMLİ TERAVİH KILINACAK

Konya ve ilçelerinde toplam 3 bin 110 cami bulunurken bu camilerden 2 bin 546'sında mukabele okunurken 14 camiye ise mahya asılacak. 70 camide Sakal-ı Şerif ziyareti yapılabilirken hatimle teravih namazı kılınan cami sayısı ise 60. 21 caminin müştemilatında her gün iftar verilirken itikâfa izin verilen cami sayısı ise 697. 966 cami de kadir gecesinde sabaha kadar açık bulunacak.

HATİMLE TERAVİH KILINACAK CAMİLER

Akören Çeşme Camii

Akören Karahüyük Mahallesi Camii

Akşehir Altuntaş Mahallesi Uzun Camii

Akşehir Engilli Mahallesi İkinci Camii

Akşehir Ensar Camii

Akşehir Fatih Sultan Mehmet Camii

Akşehir İmaret (HASANPAŞA)  Camii

Akşehir Tahtakale Camii

Beyşehir Cuma Camii

Beyşehir Müftü Mahallesi Yeni Camii

Cihanbeyli Yeni Camii

Çumra Çarşı Camii

Çumra Santral Camii

Doğanhisar Kuz Camii

Ereğli Atakent Mahallesi Aydoğdu Camii

Ereğli Dalmaz Camii

Ereğli İmamı Gazali Camii

Ereğli Karagözler Camii

Ereğli Kutören Mahallesi Merkez Camii

EreğliSazgeçit Mahallesi Menderes Camii

Ereğli Üçgöz Camii

Güneysınır Karasınır Mahallesi Büyük Camii

Ilgın Ak Camii

Ilgın Bilali Habeşi Camii

Ilgın Lalamustafapaşa Camii

Kadınhanı İbrahimpaşa Camii

Karapınar Fettahlı Camii

Karapınar Nuri Osmaniye Camii

Karatay Atabey Camii

Karatay Karkent Camii

Karatay Müsevvit Camii

Karatay Uluırmak Nuraniye Camii

Kulu Hatip Gazi Camii

Meram Akkabak Camii

MeramHarmancık Mahallesi Selbasan Camii

Meram Kapu Camii

MeramKırkbirevler Hz.Osman Camii

Meram Konevi Camii

MeramOrgeneral Tuğral Mahallesi Hocalar Camii

Meram Taşköprü Camii

MeramYüksek İslam Enstitüsü Camii

Sarayönü Dörtyol Fatih Camii

Sarayönü Ladik Mahallesi Medrese Camii

SelçukluAdnan Sürmegöz Nişantaş Köşe (Sarı)Camii

Selçuklu Akabe Camii

Selçuklu Alaaddin Camii

Selçuklu Bilali Habeşi Camii

Selçuklu Elmas Külliyesi Camii

Selçuklu Hocacihan Zülfikar Camii

Selçuklu İmamı Rabbani Camii

Selçuklu Karaali Camii

Selçuklu Otogar Zeki Altındağ Camii

Selçuklu Merkez Camii

Selçuklu Yörünge Camii

Seydişehir Hüdaverdi Camii

Yunak Merkez Camii

MAHYA ASILACAK CAMİLER

Akşehir Adsız Mahallesi Merkez Camii

Akşehir Gölçayır Mahallesi Merkez Camii

Akşehir Kuruçay Mahallesi Camii

Beyşehir Eşrefoğlu Camii

Bozkır Sarıoğlan Mahallesi Dörtyol Camii

Çeltik Fatih Camii

Karatay Ovakavağı Mahallesi Camii

Karatay Sultan Selim Camii

Karatay Yeni Şekerciler Sanayi Sitesi Camii

Kulu Merkez Camii

Sarayönü Dörtyol Fatih Camii

Selçuklu Elmas Külliyesi Camii

Selçuklu Merkez Camii

Selçuklu Yörünge Camii

AHMET ÇAKIR

Editör: TE Bilişim