Bera Holding çatısı altında Konya’nın bir markası olarak Türkiye’nin dört bir yanında ismini duyuran Golda Gıda Anonim Şirketi, 80’den fazla ülkeye yaptığı ihracatla da Türkiye’nin önemli bir gıda üreticisi konumunda bulunuyor. Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovasında yetişen hububatın emekle birleşerek ortaya çıkan lezzetin tüm dünyayla buluşmasına olanak sağlayan Golda Gıda, bugün yeni ihracat planlarıyla da dünya pazarındaki ihtiyaçlara cevap vererek Türkiye’nin gıda sektöründeki yerini bir üst kademeye yükseltmeye hazırlanıyor. Golda Gıda Anonim Şirketi Genel Müdürü Fatih Doğan, kaliteden ödün vermeyen Golda’nın dünya markası olma yolunda ilerlerken yeni yatırım hedefleriyle de şirket bünyesinde büyüme gösterdiklerini belirtti. Doğan, 2024 yılında geçen yıla oran yüzde 9 büyüme hedeflediklerini aktardı.

4-5-101

‘BİSKÜVİ VE MAKARNA İLK SIRADA’

Kazımkarabekir ilçesindeki 1 milyon 78 bin metrekare açık alan ve yaklaşık 110 bin metrekare kapalı alanıyla dev bir organizasyonla üretimlerin tek bir kampüs içerisinde gerçekleştiğini ifade eden Doğan, bakliyat, bisküvi ve gofret, un, irmik, makarna çeşitlerinin bu kampüsteki fabrikalarda üretildiğini aktardı. Türkiye’nin 81 iline dağılımı gerçekleşen ürünlerin 80’e yakın ülkeye de ihracatının yapıldığını aktaran Doğan, yurt dışında en fazla talep gören ürünlerinden bahsetti. Doğan, ülkenin ihtiyacı göre de ihracat oranlarının şekillendiğini bildirerek, “Bakliyatta yıllık olarak yaklaşık 5 bin ton; bisküvi grubunda 3 bin 500 ton; unda 25 bin ton; makarnada 57-58 bin ton üretimimiz var. Ağırlıklı olarak makarna ve bisküvi grubunda ihracatımız var. Makarna üretimimizin yüzde 60’ını; bisküvi üretiminin ise yüzde 80’ini ihraç ediyoruz.” diye konuştu.

4-4-101

‘UN İHRACATINDA BİRİNCİ, MAKARNADA İKİNCİ KONUMDAYIZ’

2023 yılında Cumhuriyet tarihinin hububat rekoru kırıldığını söyleyen Doğan, buğday, arpa ve mısır üretiminde Türkiye’nin büyük bir üretime imza attığını ifade etti. İthal edilen hububat ürünlerinin çoğunun transfer amacıyla Türkiye’ye girişinin yapıldığını aktaran Doğan, un ihracatında 9 yıldır şampiyon olan Türkiye’nin makarna ihracatında da dünya sıralamasında ikinci sırada bulunduğuna dikkat çekti. Konuyla ilgili detaylı bilgi veren Doğan, “Dünyanın un ihracat şampiyonu olan Türkiye, 2023 yılını 3,7 milyon ton un ihracatına karşılık 1,5 milyar doların üzerinde elde ettiği gelirle kapattı. Yine makarna ihracatında da İtalya’dan sonra en çok ihracat yapan ülke konumundayız.” ifadelerini kullandı. Hububat sektöründe 2023 yılının iyi bir üretim ve fiyatla geçtiğini belirten Doğan, depolanan hububatın 10 milyon tona kadar çıktığını; fiyatlardan da çiftçinin genel olarak memnun kaldığını söyledi. 

4-6-96

‘HEDEFİMİZ 1,5 MİLYAR NÜFUSLU ÇİN’

2024 yılında ihracattaki hedef pazarın Çin olduğunu söyleyen Doğan, 1,5 milyon nüfusu olan Çin’in gıda sektöründeki ithalatı Türkiye’den sağlamak amacıyla da çalışacaklarını ifade etti. Doğan, uzak doğu ülkeleri, Güney Amerika ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere 80’e yakın ülkeye yapılan ihracatı Çin’de de gerçekleştirmek amacıyla hedeflediklerini şu şekilde aktardı: “Sektörümüzün ana hedefi 1,5 milyar nüfusu olan Çin; biz de aynı şekilde Çin’e ihracat yapma amacıyla hedefimizi belirledik.”

Umudumuz yağışlar Umudumuz yağışlar

4-3-106

‘GIDA SEKTÖRÜ ZARURİ BİR İHTİYAÇ’

Şirket olarak 2024 yılına yatırım hedefleriyle girdiklerini söyleyen Doğan, Golda Gıda olarak üretim kapasitelerinin daha fazla olduklarını aktararak sermayenin arttırılması halinde üretimin de artacağına değindi. Özellikle ‘makarna’ özelinde yeni yatırımların yapılması gerektiğine işaret eden Doğan, şirket olarak2024 yılında halka arza açılma planlarının da var olduğunu; 2024 yılında da geçen yıla oranla yüzde 9 büyüme hedeflediklerini iletti. Sıkılaştırma politikalarının yanı sıra gıda sektörünün vazgeçilmez ve zaruri bir ihtiyaç olduğunu belirten Doğan, bu yılki beklentileriyle ilgili de şunları söyledi: “Golda olarak 2024 yılından ümitliyiz. Sıkılaştırma politikaları her ne kadar finansmana ulaşımı zorlaştırsa da gıda, zaruri bir sektör. Sektörel olarak sorun yaşayacağımızı düşünmemekle birlikte hizmet ettiğimiz sektörlerde kaliteden ödün vermeden Türkiye’nin markası olmaya; kalitemizle hizmet vermeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

4-1-102

HACER CEYLAN

Editör: Birkan Bakay