Hipertansiyon (yüksek kan basıncı), gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerin en başta gelen sağlık sorunlarından biridir. Yapılan çalışmalar kalp damar hastalıklardan ölümlerin yüksek kan basıncıyla yakın ilişki içinde olduğunu göstermiştir. Hipertansiyon tedavisinde amaç kalp damar hastalıklarıyla beraber hastalık sıklığını ve ölümleri azaltmaktır. Dünya Sağlık Örgütü, görülme sıklığı yüksek olan hipertansiyonun dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içinde birinci sırada yer aldığını belirtmektedir. 

2000 yılı verilerine göre dünyadaki erişkin nüfusun %26,4’ünün hipertansiyonu olduğu ve bu oranın 2025 yılında % 29,2’ye çıkacağı tahmin edilmektedir. Yani yaklaşık 972 milyon insan hipertansiyon hastasıdır ve 25 yıl sonra bu rakam 1,5 milyarı aşacaktır. TEKHARF verilerine göre ülkemizde hipertansiyonun tedavi oranı 1995 yılında %33 iken, 2002 yılında %48’e, tedavi alanlarda da kan basıncı kontrol oranı %18’den %28’e çıkmıştır. 

Yüksek tansiyonu önlemenin en önemli yolu farkındalıktır. Sigara ve alkolden uzak durma, düzenli hareket ve dengeli beslenme ile tansiyon kan basıncı büyük oranda kontrol altında tutulabilir. Bu evrede destekleyici ürün olarak omega – 3 balık yağı, üzüm çekirdeği yağı ve koenzim Q10 kullanılması yararlı olacaktır.

Eğer yaşam tarzı düzenlemelerine karşın yüksek tansiyon varsa ve bu durumda hekiminiz ilaç başladıysa yine yaşam tarzı düzenlemelerine dikkat etmek önemlidir. En önemli noktalardan bir tanesi de ilaç tedavisine uyumdur. Hipertansiyonun kronik bir durum olduğu unutulmamalı ve ilaç tedavisi düzenli bir şekilde sürekli uygulanmalıdır. 

Yüksek tansiyon riski ya da yüksek tansiyonu olanların düzenli olarak tansiyonlarını takip etmeleri çok önemlidir. 

Kaynaklar

Dönmez İ et al. Yeni Kılavuzların Işığında Hipertansiyon Tanı ve Tedavisi. Eur J Health Sci. 2015 1 (1): 49 - 53