Hayatımızı devam ettirmede vazgeçilmez olan Gıda ve Temizlik ürünlerinin önemi pandemi sürecinden bir kez daha ortaya çıktı.

Çünkü salgından kurtulmanın en etkin yolu da düzenli beslenme ve temizliğe gereken hassasiyeti vermekten geçiyor.

Bundan dolayı da pandemi de en çok kullandığımız ürünlerin başında yine gıda ve temizlik ürünleri gelmektedir.

Bu ürünlerin tüketilmesinin artmasını fırsata çevirmek isteyenler zaman zaman fiyatları da yükseltiler.

Vatandaş tarafından tepki gösterilmesi üzerine devlet bu fırsatçılara gereken cezayı vererek, fiyat artışının önüne geçti.  

Ancak salgın hala devam ettiğinden ekonomiyi olan olumsuz etkisi halen devam etmektedir.

Bu yüzdende geliri düşen vatandaşlar, gıda ve temizlik ürünlerindeki artışlar karşısında zorlanmaya başladı.

Gıda ürünlerindeki yüzde 8 ve temizlik malzemelerindeki yüzde 18 KDV'nin yüksekliği de ortadadır.

Özellikle dar gelirli vatandaşların salgın döneminde rahat bir nefes alması için bu ürünlerdeki KDV oranların düşürülmesi gerekiyor.

Her iki ürünün KDV’sinin yüksekliği aynı zamanda enflasyonun yükselmesine de neden olmaktadır.

Pandemi devam ettiği sürece de, bu ürünlerdeki KDV oranlarının yüksekliğinden dolayı vatandaşların alması da zorlanacaktır.

Hal böyle olunca da gıda ve temizlik sektörü olumsuz etkilenecektir. 

Bunun yaşanmaması için her iki üründeki KDV oranlarının yüzde 1 çekilmesi hem sektörü hemde vatandaşları ekonomik anlamda rahatlatacaktır.

Umarım, iktidar sektörün ve vatandaşlar olarak bizlerin ortak talebi olan KDV oranın düşürerek, yüksek olan Enflasyonun aşağıya inmesini sağlar. 

Gıda ve temizlik ürünlerindeki KDV oranlarının düşürülmesi için çağrıda bulunun TESK, KDV oranlarının düşürülmesinin beklentisi içindedir.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’de KDV oranlarının düşürülmesinden yanadır. 

TESK Başkanı Palandöken yaptığı açıklamada, “Pandemi devam ettiği sürece, gıda ürünlerindeki yüzde 8 ve temizlik malzemelerindeki yüzde 18 KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi hem halkımızı rahatlatacak hem de enflasyonun aşağı inmesine sebep olacaktır" diyor.

Yeni tip koronavirüs salgını döneminde vatandaşların gıda ve temizlik ürünleri harcamalarının arttığına dikkat çekerek, bu ürünlerden alınan KDV oranının düşürülmesini talep ediyor.

Palandöken, yazılı açıklamasının devamında ise,  salgının ekonomiye olumsuz etkisinin azaltılması için KDV oranının düşürülmesine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğunu dile getiriyor.

Gıda ve temizlik ürünleri içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde hepimizin en çok harcama yaptığı kalemler olduğuna göre, söz konusu ürünlerdeki KDV oranının yüzde 1’re düşürülmesi bir rahatlamayı beraberinde getireceği de bir gerçektir.

Şu anda uygulanan yüzde 18 olan KDV’nin yüzde 1’re indirilmesiyle enflasyonun aşağı inmesine sebep olacaktır.

Kaldı ki KDV'nin düşürülmesi devleti zarara uğratmaz, aksine vergi gelirlerini artırır.

İnsan olarak bizler kriz durumlarında ve salgın hastalıklar karşısında akılcıl davranamayıp, tükettiğimizden fazla gıda ve temizlik ürünleri almaya başlarız.

Daha çok panik ve kaygı duygusu ile hareket ederek, aşırı miktarda gıda, temizlik malzemesi depolarız.

Yanlış olan bu davranış nedeniyle de ekonomik olarak zorlu bir dönemi yaşamaya başlarız.

Bütün bu olumsuzlukları yaşamamak için öncelikle gıda ve temizlik ürünlerini tükettiğimizden fazlasının almamalıyız.

İktidar da, TESK ve vatandaşların ortak isteği olan bu ürünlerdeki KDV oranlarını düşürerek, yaşanılan kaygıdan kurtarır.  

Ne dersiniz sizce de öyle yapılması gerekmez mi?