Tarım sektörünün en önemli sorunlarından birini gençlerin çiftçilikle uğraşmaması daha çok şehirlerde yaşamayı istemesi geliyor. Bu durum ise hem tarımsal üretimin azalmasına, tarımsal arazilerin ekonomik açından değerlendirilmemesine hem de  ülke geleceği açısından önemli bir risk oluşturuyor. Hükümette bu riskin bilincinde olarak gençleri çiftçiliğe özendirmek için "Genç Çifti Projesi", "Haydi Gel Köyümüze Geri Dönelim", "300 Koyun Projesi" gibi projeleri hayata geçirmiş durumda. Ancak sağlık ve sosyal güvence gibi sorunlar halen çözülemediği için gençler tarım dışında işlere yönelmekte. 

Bu soruna dikkat çeken Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Aday Adayı Celil Çalış, ekonomik kalkınmanın tarımdan başlaması gerektiğine ifade ederek, "Çiftçilik meslek haline getirilmeli" dedi. Aday adaylığı sürecinde "Toprağın Adamı" unvanı ile çiftçilerle iç içe olmaya devam eden teşkilatlarla biraraya gelen Çalış, tarımsal üretimin devamı için gençlere çiftçiliğe özendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

İNSANLARI DOĞDUĞU YERDE DOYURMALIYIZ

Çalış, "Sosyal devlet özelliği ile insanların doğduğu yerde doyurulması adına gerekli yatırımlar yeterince yapılmalıdır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı son yıllarda dillendirdiği ancak bir türlü adım atamadığı havza bazlı ürün destekleme modelini bir an önce hayata geçirmelidir. Bunun yanında ürün gruplarına göre üretici birliklerinin kurulmasını sağlamalıdır. Tarım ülkesi olduğumuzu kabul ederek ekonomik kalkınma hamlemizi tarımdan başlatmalıyız. Bu kapsamda çiftçiliğin meslek haline getirilmesi konusunda üretici birliklerinin oluşturulması için yol gösterici ve destekleyici yönetmelik ve kanunları hayata geçirmeliyiz. Çiftçiliğin meslek haline getirilmesi gerekmektedir" dedi. 

BAKANLIKLAR ARASI KOORDİNASYON SAĞLANMALI 

Tarım sektöründe gençlerin eğitim amaçlı kırsal alan dışına çıktığını ve tarım dışında istihdam olarak ayrıldıklarını ifade eden Çalış, şunları kaydetti: "Bununla birlikte tarım nüfusu yaşlanmaktadır. Yaşlı nüfus modern tarım teknik ve teknolojilerine yönelik uzun vadeli yatırımlardan kaçınmaktadır.Geniş ve verimli arazilerde üretim faaliyeti yapan üreticiler yatırımlarını tarım dışında yapmakta ve çocukları için tarım dışında gelecek hazırlamakta ve toplum psikolojisi gençleri tarım dışına yönlendirmektedir.Tarımda insanlar kendilerine bir gelecek planı yapmıyorlar. Bugün üretim bölgelerindeki genç nüfusta ençok öne çıkan sağlık ve sosyal güvence endişesi. Bu ihtiyaçsa da, mazeretse de buna çözüm üretmeliyiz.  Bu sosyal bir sorun olup Tarım Bakanlığı'ndan beklenmemeli, bakanlıklar arası koordinasyonla Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sosyal sorumluluk projesi kapsamında üretim bölgelerinde yaşayan insanların sağlık ve sosyal güvence sorununu çözmelidir.Tarım sektöründe yer alan gençlere gelecek ile ilgili hedef vermek lazım, onların heyecanını yükseltmek lazım. Sosyal ve ekonomik hedeflere ihtiyaç vardır. Çiftçi mesleğine itibar kazandırmak gereklidir. Mesleki ve sosyal birlikteliklergüçlendirilmelidir. Bu konuda sektör paydaşlarına çok iş düşecektir"

ÇİFTÇİLERDEN CELİL ÇALIŞ'A DESTEK 

Çalış'ın gençlerin çiftçiliğe özendirilmesi yönündeki sözlerini destekleyen çiftçiler de şunları söyledi: "Gençlerimiz tarım uğraşmak istemiyor. Çünkü tarımın geleceğinden endişeliler. Onun için de tarım dışı sektörlerde çalışmaya gidiyorlar. Halbuki gerekli destekler verilse, endişeler ortadan kaldırılsa, çiftçilik meslek haline gelse inanıyoruz ki gençlerimiz çiftçiliği kolay kolay bırakmak istemeyecek. Bu açıdan bu sorunları devamlı olarak dile getiren milletvekili aday adayımıza çalışmalarında başarılar diliyoruz. Kendisi sorunlarımızı biliyor, bugüne kadarda sorunların çözümü için mücadele etti"

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim