Elazığ’da geçtiğimiz Cuma günü meydana gelen 6.8’lik depremin ardından bölgedeki arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, evlerine giremeyen depremzedeler için yardım faaliyetleri de sürüyor.

Elazığ’da meydana gelen 6.8’lik depremin ardından arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, bölgedeki depremzedelerin ihtiyaçlarını gidermek için de çalışmalar sürüyor. Deprem nedeniyle evlerine giremeyen bölge halkı, depremin meydana geldiği Cuma gününden itibaren dışarıda yaşamaya çalışıyor. Hava sıcaklığının -10’lara kadar düştüğü bölgede, halk şimdi de soğukla mücadele etmeye çalışıyor. AFAD ve Türk Kızılayı başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve diğer kuruluşlar, vatandaşların soğukla mücadele etmeleri için bu yönde yardımlarını yoğunlaştırmış durumda. Elazığ’da yaşanan deprem tüm Türkiye’yi üzse de, deprem sonrası hızlı bir şekilde bölgeye yapılan müdahale, devlet-millet birlikteliği anlamında önemli bir duyarlılık örneği oldu.

SIKINTI ELAZIĞ’DA

Depremden en fazla etkilenen Elazığ ve Malatya’da çeşitli incelemelerde bulunmak, halka destek olmak amacıyla bölgeye giden Konya Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir, izlenimlerini Yenigün’le paylaştı. Anlatılanların depremin şiddetini gözler önüne serdiğini belirten Özdemir, “Deprem oldukça şiddetli hissedilmiş. Arabanın gidersek sektiği falan anlatılıyor. Bölgedeki insanların deprem korkusu hala devam ediyor. Depremden Malatya da etkilenmiş durumda. Malatya’da 5 vatandaşımız deprem nedeniyle hayatını kaybetti. Malatya’da bunun dışında çok ciddi bir sıkıntı yok. Asıl sıkıntı Elazığ’da” dedi.

SOĞUK HAVA ZORLUYOR

Depremin ardından devletin tüm organlarının hızlı bir şekilde bölgeye gitmesinin sevindirici olduğunu bildiren Özdemir, “Ateş düştüğü yeri yakıyor. Ama depremin ardından devletin bölgeye hızlı bir şekilde ulaşmış olması bölge halkınca olumlu karşılanmış durumda. Ancak şuanda en büyük sorun soğuk hava. Hava orada gerçekten çok soğuk, -10 dereceye kadar düştüğü oluyor. Vatandaşlar evlere giremediği için büyük sıkıntı yaşanıyor. Toplama merkezleri var ancak oralarda da yer bulmak zor. İnsanlar ateş yakarak ısınmaya çalışıyor. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için zorlu bir süreç. Çadırlar dağıtılıyor ama ısıtmayla ilgili sorunlar yaşanıyor. Şuanda orada en büyük sorun soğuk hava.”

BELEDİYELER DE DESTEK OLUYOR

Başkan Özdemir bölgede AFAD’ın dışında belediyelerin de önemli desteklerde bulunduğuna değinerek, “Bölgede ciddi çalışmalar yürütülüyor. Sadece AFAD değil, özellikle Büyükşehir Belediyeleri de bölgedeler ve önemli çalışmalar yapıyorlar. Bu noktada ayrım yapılmadan, tüm destek veren belediyeler devlet büyükleri tarafından belirtilmeli diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

GEREKLİ YARDIMLAR YAPILACAK

Bölgede panik havasının ve sahipsizliğin olmamasının önemli bir gelişme olduğuna dikkat çeken Özdemir, şu bilgileri verdi, “Köylerde ve mahallelerde ciddi manada hasarlı evler var. Hasarlar noktasında ilgili birimler tespit çalışmalarını yapmışlar. Yıkılan binalar noktasında da tespitler yapılmış. Orada aldığımız bilgiler doğrultusunda devlet gerekli çalışmaları yapıyor ve yardımlarını esirgemiyor.”

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim