Konya Ovası’nda yaşanan su sorununu ve su kıtlığına bağlı olarak yaşanan olumsuzlukları meclis kürsüsünden dile getiren İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Konya Yenigün Gazetesi’nde gündeme gelen ‘Kanal Konya Projesi’ni, projenin gereklerini ve neden en kısa sürede bu projenin hayata geçirilmesi gerektiğini TBMM kürsüsünden dile getirdi.

Konya’nın verimli topraklarından daha çok istifade edebilmek için Konya Ovası’nın su ile buluşması, bunun için ise Konya’ya dış havzalardan su getirilmesi gerektiğini dile getiren İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Konya'ya kanal lazım, Kanal İstanbul değil. Kanal İstanbul'a harcayacağınız paranın dörtte 1'iyle 5 milyon hektar arazi sulanacak hâle gelecektir. Kanal Konya; Dicle-Fırat boru hattıyla Dicle ve Fırat'tan Konya'ya her yıl 8-10 milyar metreküp su getirilmelidir. KOP hayata geçirmelidir. Hükümet, KOP’u ihya ederse, Konya Ovası değil, 2016 yılında KOP dahil edilen 4 vilayet ile birlikte 8 vilayetimiz olan Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Karaman, Niğde, Aksaray, Konya merkez ve Nevşehir ihya olacaktır” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKŞEHİR YASASI İLE KÖYLÜ VE ÇİFTÇİLERE CEZA VERİLDİ

Büyükşehir Yasası ile köylü ve çiftçilere adeta ceza verildiğini savunan İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Çiftçilerimizin, köylülerimizin, besicilerimizi Meclis kürsüsünden defalarca konuştuk. Ancak bugüne kadar gerekli çalışmalar yapıldı. Umuyorum ki, siyasi iktidar tarımdaki gerilemenin, çiftçilerimizin ve besicilerimizin sorunlarına yönelik harekete geçip Türk tarımını, Türk hayvancılığını ihya edecek düzenlemeler yapar. Her geçen yıl tarımdaki nüfusumuz azalıyor, her geçen yıl tarım arazilerimizdeki ekim oranı azalıyor. Hükümetin çıkarmış olduğu Büyükşehir Yasası binlerce köyümüz ören yerine döndü. Köylülerimize ‘şehirde yaşayanlar ile aynı olacaksın’ dendi ve nitekim de köylülerimizin şehirde yaşayanlardan farkı kalmadı. Nasıl kalmadı biliyor musunuz? Vekili olduğum Konya’dan bir örnekle ifade edeyim: Meram'da, Meram Bağları'nda villalarda yaşayanlar gibi köy de siz de öyle yaşayacaksınız, o haklara sahip olacaksınız. Hakikaten doğru. Ancak tersinden doğru. Meram'daki bir milyoner vatandaşımız elektriğe, suya, vergiye algıya ne ödüyorsa, köylümüz de aynısını ödemeye başladı. Büyükşehir Yasası ile köyler boşaldı, köyleri ören yerine çevrildi. Tahıl ambarı olan Konya’mız çiftçi şehriydi. Ne yazık ki Konya'daki çiftçiyi ve tarımı bu yasa ile bitirdiler” diye konuştu.

TAHIL AMBARI KONYA 18 YILDA YÜZDE 8 NÜFUS KAYBETTİ

Tarımda yaşanan olumsuzlukların tahıl ambarı olarak nitelendirilen Konya’da nüfusun azalmasında da etkili olduğunu vurgulayan İyi Parti Konya Milletvekili Yokuş, “Konya, 2002-2019 yılları arasında yani son on sekiz yılda, AKP iktidarında, ortalamanın üstünde nüfus kaybederek Türkiye ortalamasının yüzde 8 gerisinde kalmıştır. Kayseri, Eskişehir ve Bursa, Türkiye ortalamasının üstünde iken Konya, Türkiye ortalamasından yüzde 8 daha fazla nüfus kaybetmiştir. Çünkü Konya'ya sahip çıkmadılar. Konya'yı susuz bıraktılar. Konya'ya su getirmediler” dedi.

‘YERALTINDAN ÇEKİLEN SULAR GÖÇÜKLERE SEBEP OLUYOR’

Çiftçinin zorunlu olarak her yıl yeraltından 3 milyar metreküp su çektiğini söyleyen Yokuş, “Bunun neticesinde göçükler oluşuyor. Bu göçükler Karapınar'a 5 kilometre kadar ilerlemiş durumda ve ne yazık ki göçükler artarak devam ediyor. Ne zaman tedbirler alınacak? Karapınar'ın merkezinde göçük olunca ve binlerce insanımız ölünce mi?” diyerek sözlerini tamamladı.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim