Sigara kullanımında Bangladeş ve Endonezya’dan sonra 3. sıradayız. Alınan önlemlere rağmen kullanım oranındaki artış devam ediyor. Ülkemizde de uygulanan Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS) ve Kılavuz İlkeleri’nde de yer aldığı gibi vergi artışı ile sigaraya erişim kısıtlanarak, sigara tüketiminin azaltılması hedefleniyor. Yeşilay Konya Şube Başkanı Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, gençler ve çocukların sigaradan korunması için kapsamlı önlemler aldıklarını ve bu amaçla gerçekleştirilen tüm çalışmalarını desteklediklerini açıkladı.

‘SİGARANIN ÇARPICI EKONOMİK BOYUTLARI HEM AİLE EKONOMİSİNİ HEM DE ÜLKE EKONOMİSİNİ ETKİLİYOR’

Sigaranın ekonomik boyutunun aile ekonomisi açısından da çarpıcı noktalara geldiğini belirten Yeşilay Konya Şube Başkanı Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil günde iki paket sigara içilen bir ailenin aylık sigara masrafının yaklaşık 1080 TL olduğunu, aile ekonomisine ve sağlığına büyük yük getiren sigaranın bu boyutuyla görülmesi gerektiğini ifade etti. Sigara kullanımın neden olduğu engellilik ve erken ölümlerin iş gücünün üretkenliğini de ciddi biçimde etkilediğinin altını çizen Dr. Büyükhelvacıgil, “Sigaranın sosyo-ekonomik kalkınma üzerinde de doğrudan olumsuz bir etki doğurduğuna vurgu yaptı. Ayıca  Türkiye’deki ölümlerin yüzde 88’i bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Bu hastalıklarda herhangi biri nedeniyle erken (70 yaşından önce) ölüm olasılığı altıda birdir (yüzde 17). Bu oran gelişmiş ülkelerde yüzde 10 dolayındadır” dedi.

‘HEDEFİMİZ GENÇLERİ VE ÇOCUKLARI KORUMAK’

 Yıllar içinde giderek düşen sigaraya başlama yaşı nedeniyle birinci hedefin gençlerin ve çocukların sigara bağımlılığından korunması olduğuna dikkat çeken Yeşilay Konya Şube Başkanı Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, “Yapılan araştırmalar göstermiştir ki sigarada vergi artırımının sebep olduğu her yüzde 10’luk artış, çocuk ve gençlerde sigara kullanımını yüzde 15 oranında azaltmaktadır. Bizler Anayasamızın 58. maddesinde yer alan devletimizin çocuk ve gençliğimizi zararlı alışkanlıklardan koruması hükmü ile çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.   Sigara içmenin sadece kişinin kendisine ve çevresine değil, aynı zamanda ülkemize de zarar verdiğini belirten Dr. Büyükhelvacıgil açıklamasına şu şekilde devam etti: “Tütün endüstrisinin bilhassa gençlere yönelik politikalarını engellemek, toplumu endüstrinin kirli oyunlarından uzak tutmak elimizdedir. Yeşilay olarak, toplumu tehdit eden bu büyük felakete karşı uygulanan ve uygulanacak olan güçlü ve kararlı politikaları sonuna kadar destekliyoruz. Gelin kendinize, çocuklarınıza ve sevdiklerinize bir iyilik yapın ve sigarayı bırakın. Sağlıklı bir toplum için sigara ile mücadele vazgeçilmez önceliğimiz.” Türkiye Yeşilay Cemiyeti  Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, gençler ve çocukların sigaradan korunması için kapsamlı önlemler aldıklarını ve bu amaçla gerçekleştirilen tüm çalışmalarını desteklediklerini açıkladı.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim