Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 3 saat süren kabine toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

72 yıl sonra Almanya'yı Berlin'de yenen A Milli Takımımızı kutluyorum. Millilerimizin başarı çıtasını yukarı taşıyarak, Avrupa Şampiyonası'nda bize yeni zaferler tattıracağına inanıyorum. Gurbetçi kardeşlerimizin coşkuyla takımımızın yanında yer almaları da bizim için ayrıca anlamlıydı.

'KIBRIS'TA ADİL VE KALICI ÇÖZÜM İRADEMİZİ MUHAFAZA EDİYORUZ'

Kıbrıs'ta adil ve kalıcı çözüm irademizi muhafaza ediyoruz. Bunun yolunun da Kıbrıs Türklerinin eşit statüsünün teyit edilmesinden geçtiği kanaatindeyiz. Kıbrıs Türkü kardeşlerimize uygulanan tecridin kırılması yanında Türk dünyasının Kıbrıs halkına desteğini ortaya koymuştuk. KKTC'deki kardeşlerimizin 15 Kasım Cumhuriyet Bayramını tekrar tebrik ediyorum. Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş'ı bir kez daha rahmetle yâd ediyorum.

Kimi Batılı güçler, Karabağ Savaşı'yla birlikte bölgemizde artık yepyeni bir dönemin başladığını halen idrak edemiyor. Ermeni halkı ve yöneticileri güvenliği binlerce kilometre ötede değil, komşularıyla barışta ve iş birliğinde aramalı. Ermenistan'ı kışkırtarak kendilerine rant devşirenler aslında en büyük zararı Ermenilere verdiler.

ABD'de Gazze için yürüdüler! ABD'de Gazze için yürüdüler!

Buradan bir kez daha Ermenistan'a, Azerbaycanlı kardeşlerimizin uzattığı barış elini tutmaya davet ediyorum.

"TOGG İLE KÜRESEL REKABETTEKİ YERİMİZİ ALDIK"

Kazakistan dönüşü açılışını yaptığımız Ford Otosan Yeniköy fabrikası toplam 3 bin 500 kişiye istihdam kapısı olan önemli yatırımdır. Otomotiv sektörümüz Türk ekonomisinin lokomotifi olmayı sürdürüyor. Bu sektörde dünyanın 13. en büyük otomotiv üreticisi konumundayız.

TOGG'un üretimi ve satışa başlamasıyla kendi markamızla küresel rekabetteki yerimizi aldık. Her aşamasını yakından takip ettiğim bu projenin hayata geçmesiyle 'Türk araba yapamaz, fabrikada üretim bandı yok, vatandaş bunu almaz' diyenleri, bundan 60 yıl önce Devrim otomobilini garaja mahkum edenlerin bugünkü uzantılarını hüsrana uğrattık.

TOGG şimdiye kadar 12 bine yakın teslimat yaptı. Üretim bandından inen ve teslim edilen araç sayısı günden güne artıyor. Bu yarışa nasıl isabetli bir zamanda dahil olduğumuz daha iyi anlaşılacaktır.

"Filistin'deki mazlumların acısı nasıl bizim acımızsa, Uygur'daki, Kerkük'teki, Ahıska'daki Türk kardeşlerimizin sıkıntıları da bizim sıkıntımızdır. Hiçbir ayrım yapmadan her birinin sorunlarıyla ilgileniyoruz. Her kim Türk kardeşlerine sırt dönmekle itham ediyorsa çok açık konuşuyorum ya gafildir ya da yabancı güçlere çalışan beşinci kol elemanıdır. İnşallah bundan sonra da her daim kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz."

'İSRAİL'İN AHLAKSIZ VE ALÇAK SALDIRILARINA MARUZ KALAN GAZZE HALKINA DA SAHİP ÇIKIYORUZ'

"Aziz Milletim, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana süren ahlaksız ve alçak saldırılarına maruz kalan Gazze halkına da bu anlayışla sahip çıkıyoruz. Şimdiye kadar 11 uçak gemisi ve 1 sivil insani yardım gemisi yardım gönderdik. Mısır makamlarıyla iş birliği içerisinde yardım malzemelerinin Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye ulaştırılmasını sağlıyoruz. İsrail, suyunu, yakıtını, iletişimini komple keserek Gazze halkını sadece öldürmekle kalmıyor, hastaneleri bombalayarak Gazzeliler'in direniş halini kırmaya çalışıyor.

'GAZZE'DE KELİMENİN TAM ANLAMIYLA VAHŞET VE GADDARLIK SERGİLENMEKTEDİR'

Gazze'de 7 Ekim'den bu yana kelimenin tam anlamıyla bir vahşet, gaddarlık sergilenmektedir. İsrail yönetimini askeri ve silahlı sivilleriyle bir atışta 2 ölü diyerek hamile kadınları daha doğmamış bebekleriyle katletmekle övünen bir cinnet hali içindedir. Çocukları, ağzı süt kokan sabileri, onların anne ve babalarını uçaklarla, tanklarla, toplarla bombalayarak öldürmenin adı savaş değildir. Bunun adı barbarlıktır, eşkiyalıktır, devlet terörüdür. Netanyahu, İsrail halkı nezdinde tamamen yitirdiği itibarını hastaneleri, okulları, ibadethaneleri bombalayarak yeniden kazanmaya çalışmaktadır."

"Gazze'deki neredeyse tüm hastaneler ya yıkıldı, ya da kullanılamaz hale geldi. El-Ehli Baptist ve Şifa Hastaneleri'nde yaşanan vahşeti hepimiz takip ettik. Savaş hukukunu açık ihlali olan hastane saldırılarına İsrail'in kendi savunma hakkı olarak gören ülkeler gördük. Biz kalbimizle buğuz, elimizle de üzerimize düşenleri yapmanın gayreti içindeyiz. Gazze'deki kanser hastalarının ülkemize girişleriyle ilgili girişimlerimizi başlattık. Toplam 80 hastayı, 61 refakatçisiyle birlikte ülkemize getirdik. "

"Gazze'de akan kanın durması için seferber olmuşken, batılı ülkelerin vicdansızlığını yüzümüz kızararak izliyoruz. İsrail, çocuk, yaşlı, kadın demeden sivilleri katlediyor ama Avrupası'ndan, ABD'sine hiçbir ülkeden ses çıkmıyor. Modern savaş araçlarının tamamını kullanan İsrail ve onu destekleyen herkes sadece tarihte değil vicdanlarda da suçlanacaktır. İspanya gibi birkaç ülke hariç hepsi susmaktadır. Sadece yöneticiler değil, batılı entelektüeller, basın kuruluşları İsrail'İ aklamanın peşinde. İsrail yönetimin de holoskostu Filistinliler'e yürüttüğü soykırım saldırılarında aracı kullanıyor."

'ALMANYA İLE HER ALANDA İŞ BİRLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRMEKTE KARARLIYIZ'

"Her ne kadar İsrail konusunda ters düşsek de en büyük ticaret ortağımız olan Almanya ile her alanda iş birliğimizi güçlendirmekte kararlıyız. Steinmeier ve Olaf Scholz ile yaptığım görüşmelerde bu konularda mutabık kaldık. Almanya ile diyalog içinde olmayı sürdüreceğiz.

'İSRAİL'İN ANTİSEMİTİK YAFTASI VURAMAYACAĞI TEK ÜLKE TÜRKİYE'DİR'

"İsrail'in ne kadar uğraşırsa uğraşsın antisemitik ülke yaftası vuramayacağız tek ülke Türkiye'dir. Hak bildiklerimizi birilerini rahatsız etse de cesaretle dillendirmemizin sebebi işte budur. Konuşurken rahatım. Niye rahatım? Bizim borcumuz yok. Ama onlar borç ödüyorlar İsrail'e."

'İSRAİL'İN NÜKLEER SİLAHLARI MESELESİNİN UNUTULMASINA TÜRKİYE OLARAK İZİN VERMEYECEĞİZ'

"İsrail nükleer silaha sahip olduğunu açıkça ikrar ediyor. Fakat hiçbir kurum herhangi bir inceleme başlatmıyor. Nükleer silah meselesi öyle sessiz kalacak bir konu değildir. Malumun ilamı olarak gördüğümüz İsrail'in nükleer silahları meselesinin unutulmasına ve unutturulmasına Türkiye olarak izin vermeyeceğiz."

'KARABAĞ GÖNLÜMÜZDEKİ YERİ İLE GAZZE'NİN YERİ AYNIDIR'

"Karabağ'ın gönlümüzdeki yeri ile Gazze'nin yeri aynıdır. Kendi kadim kentlerimiz gibi Kudüs'ü de aynı görüyoruz. Sosyal medya silahşörlerine ne desek boş olduğunu biliyoruz. Hamd olsun milletimiz son gelişmeler karşısında duasını ona göre yapmakta, yumruğunu ona göre sıkmakta, gerektiğinde ona göre harekete geçmektedir."

'BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİZ'

"Aziz Milletim bugünkü kabine toplantımızda ekonomiden, terörle mücadeleye gündemimizdeki konuları ele aldık. Terör örgütleri ve organize suç örgütleriyle mücadelemizi sürdürüyoruz. Yılbaşından bu yana 2 bin teröristi etkisiz hale getirdik. Son terörist ülkemiz için bir tehdit kaynağı olmaktan çıkarılıncaya kadar hudutlarımız içinde ve dışında bu mücadeleyi devam ettireceğiz. Güney sınırlarımız boyunca kurulmak istenen terör koridorunu Suriye'nin kuzeyine gerçekleştirdiğimiz harekatlarla parçaladık. Pençe harekatıyla bölücü örgütü Kuzey Irak'tan uzaklaştırdık. Gerektirdiğinde yeni operasyonlarla bu alçak ve sinsi planları sahiplerinin başlarına getirmekte kararlıyız. Bir gece ansızın gelebiliriz ikazımız dün olduğu gibi bugünde geçerlidir. Milletimiz uğruna can veren aziz şehitlerimizi ve son olarak bir üsteğmenimiz şehit oldu kendisine ve yakınları sabırlar diliyorum. Bütün şehitlerimizi rahmetle anıyor, kahraman gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Rabbim tüm güvenlik güçlerimizin yar ve yardımcısı olsun diliyorum."

'ZARAR TESPİT ÇALIŞMALARINI HIZLA TAMAMLADIKTAN SONRA DESTEK ÖDEMELERİNİ YAPACAĞIZ'

"Bugün Kabine toplantımızda değerlendirdiğimiz konulardan biri de iklim değişikliğiydi. Son 1, 2 gündür yaşadığımız seller, fırtınalar ve su baskınları bunlardan bir kısmıdır. Dün neredeyse ülkemizin tamamını etkisi altına alan sel ve fırtına nedeniyle 9 vatandaşımız vefat etti. 59 vatandaşımız yaralandı. Hamd olsun 110 insanımızı kurtardık. Zonguldak açıklarında batan kuru yük gemisiyle ilgili arama ve kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Zarar tespit çalışmalarını hızla tamamladıktan sonra destek ödemelerini yapacağız." 

Kaynak: haber7.com