Ne güzel bir bayramdır “Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı”. Atatürk'ü Anma ne anlamlı bir tamamlamadır ve ne kadar önemlidir gençlikle birleşmesi “Geçmişini Bilmeyen Geleceğine Yön Veremez” cümlesinden hareketle geleceğin emanetçisi gençlere geçmişi bilerek gelecek için yön vermemiz çok önemli. Peki geleceğimizi emanet ettiğimiz gençleri ne kadar tanıyoruz?

 

Aynı dönemlerde yaşayan, ortak özelliklere sahip bireylerin oluşturduğu gruplar kuşak olarak tanımlanmaktadır. Yirmi birinci yüzyılda kuşak sınıflandırılması; gelenekselciler, bebek patlaması, X, Y ve Z Kuşağı olarak yapılmaktadır. İnsanların algıları, beklentileri, öncelikleri, hayata bakış açıları ve nihayetinde de davranışları zaman kavramına bağlı olarak değişmektedir.

1995 ve 2012 yılı arasında doğan, şu anki popülasyonu 23 milyonu bulan ve her geçen gün hızla artan Z kuşağı için bazı kuşak uzmanları 1991 yılında doğduklarını söylemektedir. Şimdiye kadar araştırmacılar ve Z kuşağı ile ilgili yazı yazmış olanlar kuşağı tam olarak sınıflandırmakta zorluk çekseler de, bazı uzmanlar bu kuşağın ancak 2001 yılından başlamış olduklarını savunmaktadır. 

 

Z Kuşağının genleri ile ilgili şu an itibariyle fazla bilgiye sahip olmasak da, nasıl bir çevrede büyüdüklerini bilmekteyiz. Z kuşağının içinde bulunduğu bu çeşitlilik ortamı gelecek kuşağın şimdiye kadar olmadığı derecede çeşitlilik göstermesine sebep olacaktır. Z kuşağı çocuklarının yüksek içerikli medya ve bilgisayar çevresinde büyümelerinden dolayı internet öncüleri olan Y kuşağından daha fazla internet uzmanı olmaktadırlar 

 

Z kuşağındakiler metinleri konuşmaya, bilgisayarı kitaba tercih etmektedirler. Dışarıda çok vakit harcamayan bu kuşak bireyleri çevrimiçi iletişimi tercih etmekte ve cep telefonsuz bir yaşamı hayal bile edememektedirler. Teknolojisiz ve terörsüz bir yaşamdan haberdar değildirler; anlık sonuç isterler. Ekonomik depresyon içinde büyüyen bu kuşak kocaman bir ekonomik baskı altında iş yaşamına adım atacaklardır. Kaliforniya Devlet Üniversitesi'nde “Teknolojinin Küresel Etkisi” dersini veren Prof. Larry Rosen, Z kuşağı öğrencilerin işbirlikçi, yaratıcı olduklarını ve çalışma alanları, stilleri ve beklentileri bakımından köklü toplumsal bir değişime neden olacaklarını ifade etmektedir. Çoğu eğitimci başlangıç ve bitiş tarihleri konusunda henüz bir uzlaşma sağlanamayan Z kuşağı çocuklarının önceki nesil gençlerden son derece farklı oldukları konusunda hemfikirlerdir.

 

Z kuşağını diğerlerinden ayıran en önemli farklılık, değişimin çok hızlı ve kırılmalar şeklinde yaşandığı bir döneme tanıklık etmeleri ve daha doğmalarından çok önce özellikleri tanımlanabilen ilk kuşak olmalarıdır. Dünyanın her yerinde yaşayanlarla çok rahat bağlantı kurabilen Z'ler; teknolojiye bağımlı, aceleci, internete hakim, yaratıcı, çoklu dikkat ve çoklu karar alma becerisine sahip, her şeyi çabuk isteyen ve anlık tüketen bir profil çizmektedir.

Geleceğimizin emanetçisi Z kuşağının ortalama özellikleri göz önüne alındığında bugünden bizlerin onlara uygun ortamları hazırlamamız gerekli gibi görünüyor.  Unutmayalım “Gençlik Gelecektir”. Bu vesileyle 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'mız kutlu olsun.  

Sevgi ve sağlıkla kalın.

Kaynaklar:

 

• Adıgüzel O, Batur HZ ve Ekşili N.  Kuakların deği̇şen yüzü ve Y kuai le ortaya çıkan yen çalıma tarzı: mobl yakalılar. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü DergisiYıl: 2014/1, Sayı:19

• Aydın GÇ ve Başol O. X ve Y Kuaı: Çalışmanın anlamında br deği̇şme var mı? Electronic Journal of Vocational Colleges-December/Aralık 2014

• Altuntuğ N. kuaktan kuaa tüketm olgusu ve geleceği̇n tüketc profl. Organzasyon ve Yönetm Blmler Dergs 2012; 4 (1):  203-12