Bu satırları okuyan sizler, belki de gençlerden birisiniz. Ya da bir zamanlar genç olan yetişkinlerden biri. Peki, hala hatırlıyor musunuz? Gençken insan en çok ne ister? Para, kariyer veya evlenmek mi?  Geçen haftaki yazımda Güvenilmek, Beğenilmek, Motive Edilmek, kavramlarını işlemiştik. Bu haftaki yazımızda İnanılmak, Eğlenmek, Kazanmak, konularını ele alacağım.

İnanılmak!

Gençler; 18 yaşına gelme, birey olma hayalleri kurarlar. 18 yaşını doldurduklarında daha çok sözlerinin geçeceğini sanır ve buna inanmak isterler. Fakat gençler için ebeveynlerinin gözünde, nüfus cüzdanının hiçbir zaman önemi yoktur. Fikirleri alındığında, bir şeyler sorulduğunda çok mutlu olurlar. Karar verme mekanizmasında olmak, birey olmak, önem ve değer verilmek herkes gibi onlar için de önemlidir. Onların, geleceğin bireyleri olduklarını biz yetişkinler çoğu zaman unuturuz. Onların fikrini sorduğumuz halde; kendi bildiğimizi okuduğumuz eylemler gerçekleştirmeye devam ederiz. Bu gibi durumların ebeveynleriniz tarafından size yapıldığında, nasıl davrandığınızı ve düşündüğünüzü hatırlıyor musunuz? Kendiniz için biçtiğiniz değeri ve önemi hatırlayın! Fakat günümüzde hala ebeveynlerin kendi doğrularını, aile içindeki statü farkından dolayı, gençlere dayatmaları pekte adil değildir. Kendi ebeveynlerimizinde bu tür davranışlarından dolayı, (belki de hiç farkında olmadıkları halde) hem onlara hem de kendimize olan inancımızın nasıl sarsıldığını hatırlıyormuyuz? Sürekli size sorarmış gibi hareket eden ebeveynler, sonunda inandıklarından vazgeçen bireyler yetiştirirler. Sonrada inandıklarınızın peşinden gitmediğiniz için eleştirirler. İnsanların inançları; her zaman istekleri doğrultusunda yön bulur. Onların istekleri doğrultusunda hareket eder yön bulursanız, kendilerine ve başkalarına inanmaları konusunda yardımcı olursunuz. İsteklerinin gerçekçi, ölçülebilir ve yapılabilir olması çerçevesinde, hayal ettikleri “Hedeflerine” varmalarını destekleyin. Onun inandıklarını anlamak istiyorsanız, kendinizi sınırlayan olguları kaldırın! Belki de sizin içinde bulunduğunuz “an” ve “durum”dan daha fazlasını görüyor olabilirler. Bunda başarısızda olsa; onlara İNANIN.


Eğlenmek!

Gençler, ebeveynleri ile çokça zaman geçirmek isterler. Zaman ayırın! Onlarla birlikte eğlenebileceğiniz oyunlar oynayın. Artık devir değişti, teknoloji gelişti. Sadece İsim Şehir!Oynayacak zamanlar geride kaldı. Gençlerle yakınlaşın. Biz yetişkinler, büyüyüp sorumluluk aldığımızdan beri oyun oynamayı unuttuk. Sorumluklarımızı unutmadan da hayattan zevk alabiliriz. Gençlerinde okulları ve kendilerince sorumlulukları var. Ama her zaman eğlenmek için bir bahane bulabilirler. Sizde onlarla birlikte olun ve bahane bulun. Farklı bir yere yemeğe gidin. Farklı yerlerde gezmeğe gidin. Problemlerimizi bir an olsun bırakıp onlarla hiç yapmadığınız şeyler yapın. En yakın arkadaşınız yanı başınızda olabilir. Dışarıda aramayın. Onların bizden öğreneceği gibi, bizim de onlardan öğreneceğimiz çok şey olabilir, bunu keşfetmek isteyin. Her zaman para harcamak durumunda değilsiniz, parasızda eğlenceler olabilir, deneyin. Oyun oynamaya başlayarak hayatımızı birlikte daha eğlenceli hale getirebiliriz. Onlara karşı daha sabırlı olup, sabrımızı zorlayan durumlarda yardım alabiliriz.

 

Kazanmak!

Gençler de, “Ne kazanmak isteyebilirler ki? Önlerinde kocaman bir hayat var !” diye düşünebilirsiniz. Onlarda, herkes gibi, başarı, sevgi, para, zaman kazanmak isterler. Maalesef günümüz gençlerinin en büyük sorunu, istediklerini (o her ne ise) nasıl kazanacaklarını bilmemeleri. Onların yerine, hayatla mücadelelerini kolaylaştırmak için tüm sorumluluklarını alarak, aslında hayatı onlara daha da zorlaştıran ebeveynler. Gençlerin her alanda kazanmalarını istiyorsanız, daha küçük yaşlarda hedef koymalarına yardımcı olabilirsiniz. Büyük hedefe giden yolun, küçük hedeflerden geçtiğini unutmayın. Hedefine ulaşması için, inancını ve güvenini besleyebilir, her adımında destek olabilirsiniz. Bu şekilde; Çok küçük yaşta girişimci olanlar bile var. Tek yaptıkları; sevdikleri şeyi, hayal edip, inanarak, gerçekleştirmek! Bu girişimciler; Başarı, para ve Zaman'ı sevgiyle kazanmışlar. Genç yaşta kazanmalarının en büyük sebebi; tabii ki ebeveynleridir. Ebeveynlerin, çocuklarına olan (sonucu ne olursa olsun), güvenleri ve inançları. Gençlerin her şart ve koşulda istediği şeyi elde edebileceği inancını destekleyin. Zor olan şeyin imkânsız olmadığını anlatın. Yeter ki gerçekten isteyip istemediğini fark etmesini yardımcı olun. Geride durmak yerine adım atmasını sağlayın. “Yapamam” gibi olumsuz ifadelerden kaçınmasına yardımcı olun. Birlikte Elele giderken, hem onların hem de sizin kazandığınızı göreceksiniz.