Ülkemizin bir yılı aşkın süredir yaşadığı ekonomik daralmadan maalesef medya sektörü de oldukça etkilendi. Etkilenmeye de devam ediyor. Gazeteler için önemli bir gelir kaynağı olan resmî ilan gelirleri ne yazık ki düştü. Ekonomik daralma sebebiyle özel şirketler tasarruf tedbirleri kapsamında reklam bütçelerini kısma noktasına geldi. Yaşanan ekonomik sıkıntıdan hem yaygın ve hem de yerel basın kuruluşları etkilendi. Etkilenmeye de devam ediyor.

Medya sektörü her dönemde belirli amaca hizmet için kullanılmıştır. Gazeteler, televizyon kanalları ve dergiler bir misyonuna hizmet için kurulur, o misyon ortadan kalktığında da maalesef önce gözden düşer, sonra da kapısına kilit vurulur. Olan ise o kuruluşlarda ekmek parası derdinde olan biz basın emekçilerine olur. Gelecekle ilgili plan yapanlar için sıkıntılı bir dönem başlamış olur. Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte artık devir sosyal medya devri… Artık herkes muhabir, herkes kameraman ve herkes foto muhabiri… Maalesef teknoloji biz basın mensuplarının işini bir yandan kolaylaştırırken diğer yandan işini elinden alıyor.

Geçtiğimiz günlerde Konya'da yaşayan bir meslek büyüğüm şu twiti atmıştı; “Yılda 3 kez kutlama yapan başka bir meslek grubu var mı acaba?

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

24 Temmuz Basın Bayramı

21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü”

Evet, basın sektöründe çalışan basın mensuplarının birçok günü var. Bu günlerde siyasiler, STK temsilcileri gibi toplumun birçok kesimi bizlerin günlerini kutlar. Ertesi gün gazeteci unutulur gider. Konya’da 5 yıldan bu yana yerel bir gazetede gazetecilik sevdası doğrultusunda çalışıyorum. 5 yıllık sürede Konya’da basın mensuplarını teşvik edecek bir uygulama ve programım yapılmadığını açıkça ifade etmek istiyorum. Genç meslektaşlarımın birçoğu gazeteciliğin stresi ve yıpratıcılığı sebebiyle bir süre çalıştıktan sonra sektör değişikliğine gidiyor. Durum böyle olunca eğitim için harcanan zaman ve çaba da boşa gidiyor.

Konya basını her zaman Anadolu basını içerisinde önemli bir yet tutar. Şehrimizde bulunan Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi Rektörleri ile şehrimizde sektörümüzü temsil eden kurumlar, oda ve sivil toplum kuruluşlarımız el birliği yaparak Konya’da basın sektörünün daha da gelişmesi ve sahada görev yapan genç meslektaşlarımızı teşvik etmek amacıyla ödül töreni organizasyonları yapmalıdır. Böylelikle Konya’mızdan yaygın basın dediğimiz kuruluşlara başarılı gazeteciler yetişmesi sağlanmış olur. Bu konuyu daha önce de gündeme getirmiştim. Şimdi de gazetecilik açısından şehrimiz için bunun bir gereklilik olduğunu ifade ediyorum. Gelin önümüzdeki yıl “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü” farklı kutlayalım. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi başka illerde çalışmalarını gıptayla takip ettiğim deneyimli meslektaşlarım var. Diğer büyükşehirlerde genç meslektaşlarımızı teşvik konusunda çok sayıda çalışmaya imza atılıyor. Konya’nın diğer şehirlerimize göre bu konuda daha iyisini ve güzelini yapacağını inanıyorum. Sahada çalışan biz genç basın mensupları teşvik edilip destek olunduğu zaman Konya’da daha güzel haberlerin ortaya çıkacağına yürekten inanıyorum.

Basın mensuplarına kolaylık sağlayan ve her zaman basının yanında olan Valimizin de bu çalışmaya gereken desteği vereceğini inanıyorum. Konya’nın dünyaya ve Türkiye’ye daha iyi tanıtılması konusunda kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan basın ve iletişim koordinatörlerinin biz basın mensupları ile sık sık bir araya gelmesi gerektiğini de ifade etmeden geçemeyeceğim. Son olarak Konyalı hemşehrilerimizden yerel basına sahip çıkmalarını istiyorum.

Baki selamlar…