Çoğu illerde olduğu gibi Konyamız dada hem futbol oynayıp, hem de atletizm sporu yapan birçok sporcu olduğu hepimizin malumu.

Bunların bazıları önce atletizmde önemli dereceler elde etmiş, sonra futbolun temaşası ağır basınca futbolcu olmuş. Ömer Zengin, Abdil Gürhan, Mehmet Özdil, Yılmaz Küçükavşar, Bilge Tarhan ve Bilge Tarhan atletizmde Milli formayı giydikten sonra, futbolcu olanlara en belirgin örnektir. Bu isimlerin en önemli özellikleri süratli olmalarıdır. Futbol sprintti iyi olanı sevdiği için bu sporcular futbol dada önemli başarılara imza atmışlardır.

FOTO- Ticaret Lisesi futbol takımının iki as futbolcusu  (Kör) Hikmet Gülhan ve Tuncay Bilge de kısa mesafe koşularına katılmışlardı...

Siyah - Beyaz Konyasporlu Zafer Demirtoka, Demirsporlu Kemal Güven, Stadsporlu Tayfun Aytar, Şekersporlu (Kör) Hikmet Gülhan, Akviran Kültürsporlu İbrahim Dursun, İdmanyurt’lu (Tirit) Tevfik Türkkan, Şükrü Tellioğlu, Konyasporlu (Doç) Hüseyin Durur, Reşat İplikçi gibi isimler ise futbol birinci tercihleri olup, atletizm takımının eksik branşlarını tamamlamak için ikinci spor dalı olarak atletizm müsabakalarında boy göstermişlerdir.

İdmanyurt’lu Ziya Gülsaçan, Konyasporlu Tuğrul Karakuş gibi isimler ise atletizmde büyük başarıları olmamış ama futbol cazibesi onları yeşil sahalara çekmiş. Nitekim Ziya Gülsaçan yıllarca İdmanyurdu’nun kaptanlığını yaparak Konya futbolunda iz bırakmıştı.

FOTO- Ömer Zengin ve İbrahim Akkuş hem atletizmde hemde futbolda başarılı olan iki Konyalı…

Yolspor kalecisi Varol, Konya’da iken yüksek atlama müsabakalarında boy göstermiş sonrasında Vefa ve Fenerbahçe formasını giyerek önemli başarılara imza atmıştı.

Konyaspor Genç takımında futbol oynayan Mehmet Korkmaz’da Mevlâna Ortaokul’unda atletizm müsabakalarına katılmış ve birçok madalyayı boynuna takmıştı.

Futbolda, Akviran Kültürspor ve Siyah - Beyaz Konyaspor forması giyen Tuncay Bilge, Ticaret Lisesi’nde öğrenimini sürdürürken Beden Eğitiminin zoruyla gönülsüzde olsa okul takımında kısa mesafe yarışlara katılmak zorunda kalmıştır.

Hem atletizmde hem de futbolda başarılı olmuş bir diğer isimde 11.1 ile 100m. Konya rekortmeni İbrahim Akkuş’tu. İleride yazı serimizde zaman zaman bu isimlerden bahsedeceğiz.

FOTO-Ticaret Lisesi atletlerinden İsmet Boz da futbol oynamıştı…

RÜZGARIN OĞLU: ABDİL GÜLHAN (1953)

1800 li yıllarda Malatya’dan göç ile Kadınhanı Sarıkaya’ya yerleşen çiftçi bir ailenin çocuğu. Sarıkaya daha önceleri Yunak’a bağlıydı. İlkokulu doğduğu Sarıkaya’da tamamlayan Gülhan Ailesi 1965 yılında Yunak’a taşındı. Abdil Gülhan, Yunak Ortaokulu’nda iken Matematik öğretmeni Necati Çolakoğlu’nun ilgisi ile sporla tanıştı.

Matematik öğretmeni Çolakoğlu öyle faaldi ki beden eğitimi, müzik, tiyatro ve folklor ile ilgilenir, öğrencileri derslerinin dışında da boş bırakmaz her birini bir veya birkaç yere yönlendirirdi.

Nitekim Abdil Gülhan spor başta olmak üzere diğer faaliyetlere de katıldı. Koşuya yetenekli Gülhan o yıllarda ortaokullar arası yapılan 1000 – 1500m. yol koşularına (Kros) katıldı ve iki sefer Yunak şampiyonu oldu.

FOTO- 100 metrede 10.8 ile Türkiye Şampiyonu olan Abdil Gülhan şeref kürsüsünde…

Ortaokul bittiği yıl 1968 yılında Gülhan ailesi Konya’ya hem de sporcu ailelerinin merkezi Dolav’a taşındı. Konya’mızın iki sporcu ailesi Köseler ve Renklibay soyadlı birçok sporcu yetiştiren aileler ile Milli atlet Ömer Zengin bu mahallenin çocuklarıydı.

Allah vergisi yeteneği olan ve spor sevgisi üst seviyede olan Abdil Gülhan tabiri caizse ocağına düşmüştü.

O yıllarda mahalleler arası futbol maçları çok etkendi. Sprint yetenekli Abdil Gülhan bu maçlarda dikkat çekince, o yıllarda siyah – beyaz Konyaspor alt yapısında oynayan (Zalata) Hasan Özkara aracılığıyla Konyaspor’a davet edildi.

FOTO- 1971 Sanat Okulu’nu 3 - 1 yenen Karatay Lisesi’nin sağaçığı Abdil Gülhan omuzlarda...

Karatay Lisesi’nde öğrenimini sürdüren Abdil Gülhan hem okul, hem de Konyaspor Genç Takımında sağ açık mevkiinde futbol oynarken bir taraftan da atletizm pisti onun mekânı oldu. Antrenör Mustafa Sılay yönetiminde yaptığı antrenmanlarla kendisini biraz daha geliştirerek 100- 200m. yarışların da rakipsiz olmaya başladı.

Gülhan Karatay Lisesi sarı – siyah formasıyla Salon Atletizm Şampiyonasında 50m. de Türkiye Birincisi olurken, aynı yıl gene İzmir’de 100m.de 11.1 ile Konya Rekorunu egale ederek, 200m. de de 23.3 ile Türkiye Birincisi oldu.

Lise son sınıfta iken bu yetenek o yıllarda Türkiye’nin en önemli atletizm kulüplerinden olan Mersin Amatör Atletizm’in dikkatini çekti. Nitekim Abdil Gülhan lise son sınıf 2. döneme Mersin Tevfik Sırrı Gür Lisesi’nde başladı. Artık futbol bitmiş, atletizm başlamıştı. Atletizmle yatıyor, atletizmle kalkıyordu.

FOTO- Fenerbahçe Bayramı’nda 200 metreyi 22.4 ile kazanan Abdil Gülhan finişte (sağ başta) 1975…

İl Müdürü Seyfi Alanya’nın talimatı ile Antrenör Esat Tarım  Konya’ya kadar gelerek Abdil Gülhan’ı Mersin’e götürdü. Antrenmanlara hız veren Abdil Gülhan başarısını her geçen gün arttı. Akdeniz Oyunları hazırlık çerçevesinde İtalya’da 100m.de 10.8, 200m de 22.0 lık derecelerle yıldız oldu. Manisa Spor Akademisi’ne başlayınca kadar Abdil Gülhan Antrenör Mehmet Çetinel nezaretinde çalışmalarını sürdürdü. 1978 yılında İzmir’de yapılan Üniversiteler Türkiye Şampiyonası’nda Abdil Gülhan 100m. de 10.9, 200m. de 22.6 ile Manisa Spor Akademisi’ne ilk Türkiye Şampiyonluğunu kazandırdığı için okulu tarafından özel olarak ödüllendirildi.

Milli Atlet Abdil Gülhan Türkiye, Fransa, Yunanistan, İtalya ve Cezayir’in katıldığı Yugoslavya’da 200m yi 22.2 de koşmuştu.

Romanya’da yapılan Liseler yarışında 100m. de 10.9 ile üçüncülük madalyasını boynuna taktı. Ayrıca İzmir’de yapılan Uluslar arası Fuar Oyunlarında Gençler 100 ve 200 m. de birinci olmuştu.

Abdil Gülhan emekli hayatını Mersin’de geçiriyor.

FOTO- Fenerbahçe Bayramı’nda 1.olan Abdil Gülhan’in madalyasını o yıllarda Fenerbahçe futbol takımını çalıştıran dünya yıldızı PELE takdim ederken…

FOTO- 1974 İnönü Stadı’nda Türkiye Şampiyonu olan Amatör Atletizm Kulübü 4×400 Bayrak Takımı. Mehmet Özdil,Sadettin Arpacı,Abdil Gülhan ve Erol Atalay...

FOTO- Milli Atlet Abdil Gülhan’ın da forma giydiği Konyaspor Genç Takımı. Ayaktakiler: Kaleci Muzaffer, Mustafa, M. Ali Köşeler, Abdil, Mahmut Renklibay, Kaptan Hasan Özkara. Oturanlar: Ali Niyazi, Ömer Zengin, Ahmet, Mehmet Oktut ve Uğur

FOTO- Orhan Altan Grubu tarafından başarılarından dolayı Abdil Gülhan a şilt takdim edilmişti…

FOTO- Milli atlet Mehmet Özdil, Futbol Amatör Milli Takım Kampı’nda sakatlanarak Konya’ya dönmüştü…

FOTO- Milli Atlet Ömer Zengin ilk yıllarında...

FOTO- Demirspor, Konyaspor ve Genç Milli Takım da futbol oynayan Kemal Güven, 400 metrede 52.03 lük derecesi ile ne kadar yetenekli olduğunu göstermişti...

FOTO- 2000 metre Yıldızlar yarışı 1. Ahmet Keten, 2. Ziya Gülsaçan, 3. Seyit Saklan.

FOTO- Oturanlar: Önce futbol oynayıp sonrasında kısa mesafe yarışlara katılan Zafer Demirtoka ve önce atletizmde Milli formayı giyen Ömer Zengin. Ayaktakiler: Suat Gücüyener, İlker Zümrüt, Halis Özkan, Mustafa Yavuz….

FOTO- 100 ve 200 m.de Abdil Gülhan Karatay Lisesi’ne iki birincilik kazandırmıştı...