Her mevsim içerisinde insana haz veren güzellikleri barındırıyor. Mevsim geçişlerinde insanlar biraz karamsarlığa düşse de bu dönemler atlatıldıktan sonra her mevsim kendi güzelliklerini sunuyor tüm insanlara.

Şehir merkezinde kış mevsiminin güzelliklerini çok fazla hissetmesek de ilçelerimiz beyaza bürününce renkli görüntüler ortaya çıkıyor. Biz de bunları seyre dalıyoruz. 

Şimdilerde şehir kötü kötü kokuyor. 

Yeni bir şey değil aslında. Daha önce de bununla ilgili yazmıştık, yine yazmak durumundayız. 

Mesela Karatay ilçesinde ikamet ediyorsunuz...

Rüzgarla birlikte gelen kokuyu içinize doyasıya çekmeniz mümkün değil. Çekebiliyorsanız muhtemelen gripsinizdir veya koku alma duyularınızı kaybetmişsinizdir.

Karatay'da Aslım çöplüğü var, KOSKİ'nin atık su arıtma tesisleri var, süt ve süt ürünlerinin üretildiği birçok mandıra var...

Hani evsel atıkları biriktirdiğimiz küçük çöp kutuları vardır evde. Azıcık su gördü mü, hemen kokmaya başlar. Başınızı ağrıtır bu koku. Duramazsınız ve hemen imha edersiniz. İşte Karatay'da sabah saatlerinde bu kokuyu herkes çekiyor. İmha etmek de mümkün değil.

Konya dışında olduğunuzu düşünün. Şehre Ereğli veya Aksaray Çevreyolu'ndan giriyorsunuz. Şehir merkezine yaklaşık 10-15 kilometre kala bir anda nereden geldiğini bilemediğiniz ve sizi rahatsız eden bir kokuya maruz kalıyorsunuz. Aracınızın camını açıyorsunuz, hava değişsin diye... Sonra koku yoğunlaşıyor ve pişman oluyorsunuz, hemen kapatıyorsunuz aracınızın camını.

Ya da akşama kadar çalıştınız ve yorgun argın evinize geldiniz. Daha evinizin bulunduğu alana gelirken sizi tüm tatsızlığıyla karşılıyor nahoş koku. Bu da muhtemelen mandıraların bacasından tüten işlenmiş süt kokusudur ki, sütten iğrendirir insanı.

Gelelim Selçuklu'ya...

Selçuklu'da ikamet edenler Karatay'dakilere göre biraz daha şanslı. En azından farklı farklı yerlerden gelmiyor koku. Tek yerden geliyor. Yeraltından... Kanalizasyondan tütüyor, buram buram kokuyor...

Hele bir de yağmur yağdıktan sonra güneş sıcak yüzünü gösterdiyse, lağımlardan buğulana buğulana kokunun yükseldiğini dahi görebiliyorsunuz. Sonrasında rüzgar zaten sürükleyip dağıtıyor Selçuklu'nun her bir yerine. 

Hadi buyurun bir de Meram'a bakalım...

Aslında Konya'da ikameti Meram'da olanlar diğer ilçelere göre oldukça şanslı. Elitsiniz hadi kıymetinizi bilin. Çok nadir gelir burnunuza nahoş kokular. 

Şimdilerde Selçuklu ilçesi ile Meram ilçesinin sınırında bulunan Konya Şeker Fabrikası'nın bacalarından tüten koku belki biraz çevre halkını rahatsız ediyor olabilir. Közlenmiş pancar kokusu geliyor burnunuza, çok da rahatsız olunacak bir durum yok. 

Bu da her zaman olmaz. Yılın belirli dönemlerinde pancar işlenir ve türüm türüm közlenmiş pancar kokar havanız. O da her saat değil ha. Ya akşam saatlerinde kapınızı çalar pancar kokusu, ya da sabahın ilk ışıklarıyla birlikte. Sonrasında müsaade alır ve sessizce kaybolur.

Meram şimdilerde kış kokuyor. Çamların hışırtısı kulaklarınızı, kokusu burnunuzu okşuyor. Dedim ya Meram'da olanlar şanslı ve ayrıcalıklı.

Diğerleri de sabırlı...