Fatiha süresi, Mekke döneminde inmiştir. Yedi ayettir. Kur’an-ı Kerim’in ilk sûresi olduğu için “başlangıç” anlamına “Fatiha” adını almıştır. Sürenin ayrıca, “Ümmü’1-Kitab” (Kitab’ın özü) “es-Seb’ul-Mesânî” (Tekrarlanan yedi âyet) , “el-Esâs”,“el-Vâfiye”, “el-Kâfiye”, “el-Kenz”, “eş-Şifâ”, “eş-Şükr” ve “es-Salât”gibi başka adları da vardır. Kur’an’ın içerdiği esaslar öz olarak Fâtiha’da vardır. Zira övgü ve yüceltilmeye lâyık bir tek Allah’ın varlığı, onun hâkimiyeti, tek mabut oluşu, kulluğun ancak O’na yapılıp O’ndan yardım isteneceği, bu sürede özlü bir şekilde ifade edilir. Fatiha süresi, aynı zamanda baştanbaşa eşsiz güzellikte bir dua, bir yakarıştır.

Fatiha Suresi Meali:

 Rahman ve rahîm olan Allah’ın adıyla.(1) Hamd, Âlemlerin Rabbi, Rahman, Rahîm, hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) maliki Allah'a mahsustur. ﴾2-4﴿ (Allah’ım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. ﴾5﴿ Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil.(6-7)

Fatiha Suresinin Fazileti

Fatiha Suresi övgü ve dua olarak ikiye ayrılır. Allah, Fatiha Suresini okuyanı över. Fatiha Suresini okuyan kişi tüm Kuran’ı okumuş gibi sevaba nail olur.  Fatiha’yı çok okuyan kişiye bu ayet Cehennem kapılarında kapak olur. Cehennem üzerinden salim olarak geçer. Fatiha ve Ayetel Kürsiyi okuyan; cin, şeytan ve insan şerrinden emin olur. Fatiha’yı okuyan Allah’a şükrünü yerine getirmiş olur. Fatiha Suresi şifa verir. Ruhsal ve bedensel hastalıkları iyileştirir. Fatiha; istektir,  münacattır, duadır. Fatiha Suresi her derde devadır. Fatiha Suresi indiğinde şeytan feryat etmiştir. Çünkü Fatiha okuyanın mükâfatı, Cehennem ateşinin ona haram olmasıdır.

Fatiha Suresi ile sırra erişilir. Arzuladığına hemen kavuşursun, şeref ve makama sahip olursun. Fakirlik, kötülük ve korkulardan emin olursun. Dünya ve ahiret saadetine kavuşursun.

Bazı âlimler şöyle demişlerdir:

Kur'an'ın sırrı Fatiha suresinde saklıdır. Fatiha suresinin sırrı da  “iyyake nabudu ve iyyake nestain” ”Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.”  ayetinde saklıdır." Günde beş vakit namazını kılan bir Müslüman Fatiha suresini  farz namazlarda 17 kere olmak üzere  40 defa okunmaktadır. “Neden?”  diye soran olursa deriz ki “sır” Fatiha suresindedir. Fatiha “açan” demektir.

Fatiha suresinin bazı isimleri:

1- Şafiye: Maddi ve manevi tüm hastalıklara şifa olan, iyi gelen

2- Kafiye: Başka sürelerin yerini tutan, ama başkaları onun yerini tutmayan.

3-Ümmül kitap: Kitabın anası- aslı. Anneniz sizin için ne anlama geliyor?  Anneniz her şeyinizdir değil mi? Fatiha süreside öyledir. Kuran'ın aslı ve anası mahiyetindedir.

Resûlullah Efendimiz (s.a.v) buyurdular:

"Cebrail (a.s) bana dedi ki: Allâhü Teâlâ sana selâm söylüyor ve buyuruyor ki:

“Kul benim huzurumda namaza durup "Allah Ekber" dediğinde onunla aramızda bulunan perdeyi kaldırırım.”  Kul "elhamdü" dediğinde Allâhü Teâlâ, "Hamd kime mahsustur?" diye sorar, o da "lillâhi" diye cevap verir. Allâhü Teâlâ, "Allah kimdir?" diye sorunca "Rabbilâlemîn" der. "Alemlerin Rabb'i kimdir?" buyurunca "Errahmânirrahîm" der.

"Rahman ve Rahim kimdir?" diye sorunca "Mâlikiyevmiddîn" der. Bunun üzerine Allâhü Teâlâ, "Ey kulum, din gününün sahibi benim" der. Kul, "İyyâke na'budu ve iyyâke nesteîn; “Yalnız sana kulluk eder ve yalnız senden yardım isteriz" deyince Allâhü Teâlâ, "Ey kulum, mademki yalnız bana kulluk edip yalnız benden yardım istiyorsun, o halde istediğini dile ki sana verilsin" buyurur.

Kul "İhdinâ; bize hidayet et" deyince Allâhü Teâlâ, "Hangi hidayeti istiyorsun?" buyurur. Kul "Essırâta'l-müstakîm; "Sırât-ı müstekîmi, doğru yolu" deyince Allâhü Teâlâ, "Hangi yolu istiyorsun?" diye sorar. Kul "Sırâtallezîne en'amte aleyhim" "Kendilerine in'âm ettiğin bahtiyarların yoluna". Allahü Teâlâ:"Ey meleklerim, siz de şahit olun ki ben bu kulumu, kendilerine nimet verdiğim peygamberler, sıddîklar, şehitler ve salihlerle beraber kıldım" buyurur. Kul,"Ğayri'l-mağdûbi aleyhim veleddâllîn; Ne o gadap olunanların, ne de sapkınların" deyince Allâhü Teâlâ tekrar meleklere, "Şahit olun ki ben bu kulumu nimet verdiğim kimselerden kıldım, gazaba uğramışlardan ve sapkınlardan eylemedim" buyurur. Kul "Amin" deyince onunla beraber bütün melekler de "Amin" derler.

Fatiha Süresi, Kur’ân-ı Azimüşşan’ın bir münevver timsalidir, nurlu bir özüdür, özetidir, nurani bir çekirdeğidir ve meyvesidir.

Yarabbi bizleri  ”Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.” ayetinin sırrına eren kullarından eyle. İtikadımızı ve amellerimizi bu sır üzerine tanzim eyle.

Bu yazıyı okuyan kardeşlerimi en az 11 defa Fatiha süresini okumaya davet ediyorum.

Sırrın sırrına erenlerden olmak duasıyla…

Baki Selamlar.

Kaynak: http://kuranikerimoku.net/fatiha-suresi-anlami-meali-tefsiri-arapca-okunusu-dinle-ve-fazileti/