Sene 2001. Şampiyonluk yolunda önemli bir Hatay deplasmanındadır Konyaspor. Grubun zayıf ekibini mutlak yenmek zorunda iken son bölümlere 0-0’lık sonuçla girilir. Hataysporlu bir taraftar, Konyaspor kulübesinin arkasına yanaşır ve bağırmaya başlar; “Hocaaa! Serdar Samatyalı'yı oyuna almazsan bizi yenemezsin."  Serdar Samatyalı oyuna girer, son 15 dakikada 1 golü ve 1 asisti ile Konyaspor, deplasmandan 2-0’lık galibiyetle döner.

1999-2000 senesinde o sezon şampiyon olan Yozgatspor ile Konya'da oynanan maçta herkes gözlerini Yozgat'ın forveti Papen Mustafa'ya dikkatleri kesmişken benim gözüme ismini sonradan öğrendiğim Serdar diye bir genç çarpmıştı. İnanılmaz çalımlar, harikulade ortalar ve muazzam şutlar atan böyle bir adamın 2. Lig’de ne işi var diye hayret ederken, ertesi sezon o süper yeteneğin Konyaspor'a imza attığını yerel bir gazetede görünce etliekmek - ayranla kutlamalık bir gün geçirmiştik. Sezon başlayınca o genç isim Serdar Samatyalı, tam anlamıyla mest etti bizi. O yılların futbol ikonlarından Ceyhun Eriş kadar hareketli, toplara iyi vurabilen, Yusuf Şimşek kadar zarif hareketler yapabilen, Sergen Yalçın kadar sihirbazlık yapabilen bir oyuncuyu Konya'da tam 2 sene seyrettik. Alexander Hleb geldiğinde onu seyreden yeni nesil Konyasporlunun gördüklerini vallahi de billahi de daha iyisini biz Bandırmalı genç oyuncu Serdar Samatyalı'da gördük. Konyaspor'da oynadığı yıllarda 2. Lig’in Hagi’si denilen adam, bize bazen ilginç hareketler de seyrettirirdi. Şimdilerde Beşiktalı Quaresma ile anılan ve dünyada en iyi onun yaptığı iddia edilen Trivela Hareketini de biz ilk kez Serdar Samatyalı'da gördük. Biz eski Konyasporlular, Serdar Samatyalı'nın trivela ortalarıyla Konyaspor tarihinin en golcü oyuncusu Yunus Altun'a defalarca gol attırdığını gören insanlarız ve çok şanslıyız. Türk futbolunda yeteneğinin, değerinin karşılığını alamamış oyuncu listesinin başlarına koyulabilecek bir oyuncu belki de Serdar Samatyalı. Ancak ona sorsak muhtemelen bu nitelemeyi kabul etmez. Çünkü Serdar Samatyalı, Anadolu'da forma giydiği takımlar olan Yozgat, Konya, Diyarbakır, Malatya, Bolu ve Göztepe'de inanılmaz sevilen bir futbolcu olmuştur. O ziyadesiyle futbol oynadığı şehirlerden ve o şehrin insanlarından keyif almıştır.

2018-19 sezonunda Konyaspor futbol takımı lige iyi başladı. Yeni transferler şehre ve takıma adapte olursa ligin üst sıralarda tamamlanacağı görüntüsü var. Ancak hem tribünde hem sosyal medyada bir Fofana homurdanması var ki bitmeyecek gibi. Bizler takım oyuncusu değil, bencil, topu ayakta çok tutuyor vs. nedenlerle genç Fildişiliyi yerden yere vururken rakip takımların teknik heyetleri ve taraftarları takımını dik oyuna zorlayan bu Afrikalıdan çok çekiniyor. O çalımlarını sıralarken, tecrübeli stoperlerin belini kırarken hepimizin keyiflendiği bir gerçek. Bu tip akrobatik futbolcular olmadan kupa kazanmamız da bir gerçek. Ancak maç öncesi rakibi düşündüren, korkutan bu kara çocuğun üzerine çok gidiyor gibiyiz. Her evin bir yaramaz çocuğu olur ve onun yaramazlıkları çekilir genelde. Amokachi'nin Beşiktaş’ta, Okacha'nın Fenerbahçe’de, Yattara'nın Trabzon'da bıraktığı etkiyi Konya'da bırakabilecek bu yeteneği yıllarca saygıyla hatırlayacağımıza eminim.

Bu sayıdaki yazımızın kahramanı Serdar Samatyalı ve Yunus Altun, Cahit Paşa, Ulaş Meyan, Serhat Gülpınar gibi yetenekli takım arkadaşları Konyaspor'a şampiyonluk yaşatamamalarına rağmen, hep saygıyla anılmışlardır. Konyaspor taraftarı, Konyaspor'a meftun ve aynı zamanda da yeteneği ile aferin be çocuk dedirtecek yeni yüzleri bekliyor.

Evet biz Serdar Samatyalı'yı, Serdar Samatyalı da bizleri çok sevmişti! 

Serdar Samatyalı, 2000-2002 yılları arasında tam iki sezon Konyaspor'da oynamıştır ancak 1993'ten beri beklenen Süper Lig kapısı onun oynadığı yıllarda da açılmamıştı. Son sezonu olan 2001-2002 sezonunda da şampiyonluk Diyarbakırspor'a kaptırılmıştı. Ve o sezon Diyarbakırspor ile gerilim dozu çok yüksek maçlar yapmıştık. Diyarbakırspor, şampiyonluğu o sezon Konyaspor'dan kapmıştı ve bizler onu bile sindirmiştik. Ancak lig biter bitmez de Konyaspor taraftarına çekirdek çitleme alışkanlığını azaltan adam Serdar Samatyalı'ya talip olmuştu. Serdar Samatyalı, 3 yıl sonra yeniden Süper Lig’de boy gösterme şansını yakalamasına rağmen tüm Konya'ya Konyaspor'da kalmak istediğini haykırmıştı. O günlerde Koskoca Konyaspor, sahipsizlikten kayyuma devredildiğinde Konyaspor'a bir yönetimin sahip çıkmasını bir cefakar Konyaspor taraftarı bir de Süper Lig’de Diyarbakırspor forması giymektense 2. Lig’de Konyaspor formasını giymek isteyen Serdar Samatyalı beklemişti. Günlerce Diyarbakır'a imza atmamasına karşın liglerin başlamasına süre daralınca trivelanın şahı Serdar Samatyalı, Diyarbakırspor'a imzayı atmıştı. 2005’te Diyarbakırspor forması ile Konyaspor'a süper bir frikik golü atan bu yetenek abidesi sevincini sönük yaparak bir konyaspor efsanesi olduğunu tarihi Atatürk Stadı’na tebliğ etmişti.