ETKİNLİKLER İLE ÇOCUĞUNUZU KAZANIN KAYBETMEYİN

Gerçek hayatın provası niteliği taşıyan okul, çocukları birçok yönden, ömür boyu sahnelenecek bir oyuna hazırlar aslında. Öğretim çalışmaları okulun birincil amacı gibi gözükse de kurumun, eğitimcilerin ve etkinliklerin sağladığı eğitimsel katkılar, çocukların birey olma yönünde attıkları ilk adımları içerir. Hayat oyununun farklı sahnelerine katkısı olacak provalar ise okulda gerçekleştirilen etkinliklerle tanımlanır.

Sosyal etkinlikler; Bir çocuğun sosyalleşme süreci, etrafında kendinden başka insanların olduğunu fark ettiği anda başlasa da esas süreç, çocuğun yaşıtlarıyla iletişim kurduğu, paylaşımlarda bulunduğu okul dönemiyle gerçekleşir. Okula başlandığı ilk günlerde çocukların hep birlikte katıldıkları sosyal etkinlikler, onların öncelikli olarak, grup içinde birey olarak var olma durumlarına katkıda bulunur. Sınıf içinde belirlenen çeşitli kol çalışmaları, (kütüphane, temizlik, beslenme) çocuğa belli bir role ait görev ve sorumlulukları vermekte, bunların takibini isteyerek sorumluluğu yükümlülüğe dönüştürmektedir. Böylece, çocuğun sosyalleşme sürecine, bireysel çabanın gruba katkıya dönüşmesini sağlayarak birlikte hareket edebilme duygusunu kazandırır. Drama, tiyatro, seramik gibi sanatsal becerilerin ön planda olduğu çalışmalarda çocuk sahip olduğu potansiyeli ön plana çıkarabilir. Erken yaşlarda başlanan bu tür çalışmalar, bireyin üretkenlik, çeşitlilik, esnek ve pratik olma, gibi özeliklerine katkıda bulunmaktadır. Sosyal etkinlikler, ortaya konulan performansla (drama, tiyatro, kulüp çalışmaları vb.) bağımsız olarak çocuğun hayatına farkındalık kazandırır.

Grup içinde kabul görür; Çocuğun kendini algılamasına olumlu yönde katkıda bulunur. Çocuğun kendi potansiyeli hakkında fikir sahibi olmasını sağlar. Birey olma, sorumluluk alma, karar verme, plan yapma gibi becerileri destekler. Çocuğun yaşı büyüdükçe de, etkinliklerde oluşan alt kültürlerde kendi kimliğine ait bilgilerin sağlanmasını yapmaya katkıda bulunur.

Sportif faaliyetler; öncelikli olarak bedensel gelişimine katkıda bulunan çalışmalar olarak değerlendirilirse de çocuğun hem eğitim hayatına hem de gelecek yaşantısına büyük katkısı olan etkinliklerdir. Her spor dalının kendi içinde barındırdığı kurallar, düzenlemeler ve uygulamalar aslında disiplin dediğimiz sistemi kendiliğinden kazanılmasını sağlar.. Antrenman yapmak, zamanında oyuna başlamak, kurallara uymak çocuğun tüm hayat kalitesini etkileyecek faktörlerdir. Yenilgiyle baş etme, tekrar deneme, rakiple ilişki, hakemle, koçla, takım arkadaşlarıyla ilişki, belli bir amaca kanalize olma, hedefe ilerleme gibi durumlar, çocuğun ileride yetişkin olduğunda hayatında kullanacağı önemli ve gerekli yetilerdir. Spor etkinliklerinin kazandırdığı sosyal ve fiziksel beceriler çocuğun toplum içindeki kabulünü arttırır, sağlıklı bir birey olmasını destekler, kötü alışkanlıklardan uzak durmasına yardımcı olarak, sorumluluk duygusunu besler.

Hangi etkinlik uygun olur; Anne-babalar olarak daima çocuklarımıza her şeyin, eğitimin, hayatın, olanakların en iyisini vermeye çalışırız. Ancak bazen bu vermeye çalıştıklarımız çocuğun alabileceğini aşabilir. Küçükken çok istediğiniz halde öğrenemediğiniz yabancı dil, eşinizin çok heves ettiği piyano derken, hayatı özel dersler, kurslar, hocalar arasında geçen minik bir yetişkin yaratabilirsiniz. Dikkat edilecek en önemli, belki de tek nokta; tüm bu etkinliklerin çocuğunuzun yetenekleri doğrultusunda seçilmesi ve isteğinin olduğu alanlarda devam etmesidir. Çocuğu çok çeşitli etkinliklerle baş başa bırakmak, bir süre sonra onun sıkılmasına, yorulmasına, isteksizliğine neden olabilir. Bu da çocuğunuzun kendisini beceriksiz ve başarısız hissetmesine sebep olabilir. İlk seferde okulun size sundukları arasında ya da çevreden edindiğiniz bilgiler doğrultusunda doğru etkinliği seçememiş olabilirsiniz. Tekrar denemekten çekinmeyin. Sınıfta gerçekleştirilen kol çalışmaları, okuma bayramları, törenler, özel günlere ait etkinliklere katılımlarını destekleyin ancak zorlamayın. Bu tür etkinlikler çocuğun öğretmeni, arkadaşları, ailesi arasında ün kazanması, kendini iyi hissetmesi, başarma duygusu yaşaması, beğeni toplamasına yardımcı olduğu sürece yararlı olacaktır. Kaygı, stres, sıkıntı yarattığı durumlarda çocuğun duygusunu anlayıp, onu tedirgin eden durumu anlamak, rahatlatmak ve belki de etkinliği ertelemek, etkinliğe katılımından daha büyük yarar sağlayacaktır. Vesselam!!