Şubat ayı zor bir aydır. Herkesin kıştan, soğuktan ve hastalıklardan bezdiği ama henüz daha bahar için ümitlenemediği bir ay. Ağaçlar hala çiçeksiz, sabahlar hala karanlıktır. İşte bu yüzden içimiz daralır, motivasyonumuz düşer. Mikroorganizmaların son fırsatı kolladığı bu dönemde hastalıklar da artar. Zaten kötü hissettiğimiz bu dönemde hastalıkların üstesinden gelmek de zorlaşır.  İşte bu yüzden bu kısır döngüyü kırmak ve kışı sağlıklı ve mutlu uğurlayıp dinamik bir biçimde bahara merhaba demek için neler yapabiliriz onları yazayım istedim.

Daha önce de bahsetmiştim sonbahar-kış aylarında başlayan ve ilkbahar- yaz aylarında iyileşen ruh durum değişiklikleriyle karakterize duruma mevsimsel afektif bozukluk denilmektedir. Depresif semptomlar, yorgunluk, aşırı uyku hali çok yemek yeme, tatlı yeme isteği, kilo alımı ve cinsel istek kaybı gibi semptomlarla özellikle kısa kış günlerinde ortaya çıkan bu durum kısa günler boyunca devam eder ve günler uzadıkça semptomların şiddeti azalır. 

Kışı bu şekilde yorgun geçirmemek, yaz öncesi fazla kilolarla uğraşmamak için kış aylarında hem bedenimize hem ruhumuza özen göstermeliyiz. Düşen enerjimizi yerine getirmenin ama aynı zamanda da kilo almamanın en önemli yollarından bir tanesi beslenmemize dikkat etmektir. Kış aylarında genellikle artan tatlı isteğiyle birlikte enerji vereceği de düşünülerek tüketilen tatlı miktarı artar. Bunun yerine rüşeym yağı gibi enerji verirken kilo aldırmayan destekler tercih edilebilir. Karbonhidrat ihtiyacı da kompleks karbonhidratlardan karşılanmalıdır. 

Karanlık günlerin verdiği mutsuzluktan kurtulmak için de özellikle hanımlar tatlıya yönlenirler. Oysa ki en önemli mutluluk kaynaklarından birisi spordur. Kış aylarında hayatınıza spor katarak hem kendinizi mutlu hissedebilir hem de yaza kilo almış olarak değil gayet zinde girebilirsiniz. Spor yaparken yaşınıza ve bedeninize uygun sporları yapmalısınız. Bedeninize zarar verecek şekilde ağır spor yapmak da sağlıklı değildir. Tempolu ve düzenli yürüyüşler ile esneme egzersizleri en ideal olanlarıdır. 

Kış aylarından enerjimizi düşüren bir başka konuda güneşin yokluğunda kendimizi çirkin hissetmemizdir. Soğuğun etkisiyle cildimiz, dudaklarımız ve saçlarımız kurur ve bize kötü görünebilir. Kış aylarında cildimize de özen göstermeli ve yaza hazırlık yapmalıyız. Özellikle cildimizi ve dudaklarımızı nemlendirmek çok önemlidir. Bunun için de yağlardan faydalanabilirsiniz. Saçlarınız ve dudaklarınız için hindistan cevizi yağı, cildiniz için yeşil kahve yağı doğal alternatifler olabilir. Eğer cildiniz kuruyor ve kaşınıyorsa çörek otu yağı ve deve dikeni yağı kullanabilirsiniz. Aynada kendinizi güzel görmek sizi hem mutlu hem de enerjik hissettirecektir.

Son önerim de sadece kış aylarında değil tüm yıl ruhunuzu beslemeniz. Sizi mutlu eden, boş zamanlarınızı değerlendirebileceğiniz hobiler edinin. Bu sayede hem bugün ruhunuz ve zihniniz beslenir hem de ileride daha fazla boşluğunuz olacağınız zamanlar için iyi bir yatırırım olur. Beden ve ruh sağlığının bir bütün olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Kaynak: http://tip.baskent.edu.tr/kw/upload/600/dosyalar/cg/sempozyum/ogrsmpzsnm16/16.P7.pdf