Probiyotikler çocuklarımıza ömür boyu eşlik edecek onları hastalıklara karşı koruyan, bağışıklık sistemini güçlendiren ve yenidoğandan itibaren onların hayatın her aşamasında yanlarında olan en yakın dostlarıdır. En yakın dostlarını seçerken onlara yardımcı olabiliriz. 

Bağırsaktaki bakteriler aslında anne karnındayken oluşmaya başlıyor ve çocuklarımızın kalıcı bağırsak mikrobiyatasını yani ömürlük dostlarını oluşturuyor. Sonraki süreçte beslenme gibi diğer faktörler bu bakterilerin çeşidini ve dağılımını etkileyebiliyor. Biliyoruz ki; bağırsaklarımızda yaşayan bakterilerin bazıları iyi, yani bağırsağa dost probiyotik bakteriler. Bazıları da patojen, yani kötü bakteriler. Sağlıklı bireylerin bağırsaklarında ise iyi bakteriler, kötülere oranla daha fazla bulunuyor. Probiyotik açıdan zengin beslenmedeki amaç, iyi bakterilerin bağırsaklardaki egemenliğini artırarak fayda sağlamalarına yardımcı olmaktır.

Probiyotik destekli bir beslenme, her yaş grubu için önemlidir ve böylece birçok hastalığa karşı korunmak mümkündür. Özellikle çocuklarda probiyotikten zengin beslenme genel sağlık durumları için çok faydalıdır. 

Anne sütü, bebeklerin ilk tanıştığı en doğal ve en güçlü probiyotik besindir. Karbonhidrat içeriği, bebek için bağırsaklardaki dost bakterilerin artışını kolaylaştıracak şekildedir. Mamayla beslenen bebeklere oranla anne sütüyle beslenen bebeklerin bağırsak florası daha geniş ve sağlıklı olmaktadır.

Yapılan çalışmalarda; anne sütüyle beslenen bebeklere oranla, diğer bebeklerin sindirim sistemindeki düşük probiyotik bakteriler, çocukluk çağında daha yüksek astım ve alerji riskiyle ilişkilendiriliyor.

Yoğurt ise çocuğunuzun her öğününe ekleyebileceğiniz en iyi probiyotik kaynaklardan bir diğeridir. Ev yapımı probiyotik yoğurtla sağlıklı beslenmesine yardımcı olabilirsiniz. 

Doğumdan sonraki dönemde mikrobiyotanın şekillenmesinde  anne sütü ve beslenme kadar önemli noktalardan biri ise antibiyotik kullanımı ve hijyenik çevre şartlarıdır. 

Vücuda giren antibiyotikler yararlı bakteriler için öldürücüyken, gıdalarla alınan probiyotik özellikteki bazı canlı bakteriler ise hemcinslerini koruyup kolluyorlar. Antibiyotik kullanıldığında bağırsaklarda oluşan düzensizlikler sebebiyle bebeklerde sindirim sistemlerinde sorunlar görülebiliyor. Antibiyotiğin etkisiyle oluşan bu sindirim sistemi problemleriyle birlikte bebeklerde kolaylıkla cilt alerjileri oluşabiliyor. 

Sağlıklı çevrede yaşamak, dengeli ve doğal beslenmek bağırsak ve genel sağlığımızı nasıl etkiliyorsa, hava kirliliği ve olumsuz çevre şartları da aynı şekilde etkilemektedir. Seyahat edilen bölgede tüketilen yiyecek ve içeceklerdeki mikroorganizmalar mikrobiyotayı olumsuz etkileyebiliyor. Bundan en çok etkilenen ise çocuklar oluyor. Öncelikle sağlıklı ve hijyenik bir çevrede büyümelerine yardım ederek sağlıklı olmalarına yardımcı olabiliriz. Ve tabiki probiyotiklerin koruyucu ve destekleyici etkilerinden faydalanabiliriz.

Dostları çok sağlıkları bol olsun..