Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi, ülke ekonomisini büyütecek katma değerli ürün ve hizmetler tasarlamak, bu alanlara yatırımı özendirmek ve özgün fikirlerin çoğalmasını sağlayarak güçlü bir ekonomi oluşturmak amacıyla ‘Turuncu Konuşalım’ başlığı altında etkinlikler serisi başlattı. Bu kapsamda Konya Ticaret Odası’nda (KTO) gerçekleştirilen ‘Grafik Sanatı ve Yayımcılık alanında Hikâyenin İlerisi’ paneli TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Panele ayrıca KTO Başkanı TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk, TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclis Başkanı Ali Ata Kavame, TOBB ve oda yönetim kurulu üyeleri, grafik ve yayımcılık sektörleri temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

‘BÜYÜYEREK ÜLKE EKONOMİSİNE ÖNEMLİ ÖLÇÜDE KATKI SAĞLAYACAK’

Bireysel yaratıcılık, yetenek ve beceriye dayanan, toplumlarda zenginlik ve iş olanakları potansiyeli oluşturan ‘kreatif endüstriler’ alanında oda ve borsaların ev sahipliğinde düzenlenecek olan kreatif endüstriler panellerinin toplam 30 ilde yapılacağını aktaran TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda seminerleri düzenleyenlere ve ev sahipliği için KTO Başkanı Selçuk Öztürk’e teşekkür etti. Devletin de böyle bir potansiyeli desteklediği bildiren Hisarcıklıoğlu, bu potansiyeli artıracak olan gençlerle birlikte dünya genelinde daha güzel işlere imza atılacağını umut ettiği ve yeni bir gelir kapısı olarak ülke ekonomisine önemli ölçüde katkı sunulacağını ifade etti. 

‘150 ÜLKEDE 500 MİLYONA YAKIN NÜFUS TARAFINDAN BİZİM DİZLERİMİZİ İZLENMEKTE’

Kreatif endüstri başlığı altında yer alan düzü ve film sektöründe Türkiye’nin dünya geneline hitap eden çalışmaları olduğunun da altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’de üretilen diziler, dünyanın hangi coğrafyasına giderseniz gidin karşınıza çıkıyor. O kadar izlendiği ve takip edildiğini fark ediyorum ki, o dizileri izleyenler daha sonra tatil için Türkiye’ye geliyor ve turizme de katkı sağlıyor. Bugün yaklaşık 150 ülkede 500 milyona yakın nüfus tarafından bizim dizlerimizi izlenmekte. Dizi ve filmlerimiz dünyanın en büyük platformlarında kendine yer bulmakta. Esas amacımız, var olan bu potansiyeli işleyerek ekonomiye katkı sağlamak.” şeklinde konuştu.

‘DÜNYANIN EN DEĞERLİ ARAZİSİ, ELİNİZİN ALTINDA’

Kreatif endüstri başlığı altında 16 farklı sektörün kendisine yer bulduğu yapının, müthiş bir potansiyele sahip olduğunu ve bu sektörlerin devlet tarafından desteklendiğini belirten Hisarcıklıoğlu, potansiyeli daha nitelikli işlemek adına sektörün ürettiği katma değeri artırmak gerektiğini söyledi. Pandemi ile birlikte hızlanan dijitalleşmeyle birlikte iş yapma şeklinin de tamamen değiştiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Ne yaparsak yapalım işimizi mutlaka dijitale taşımak zorundayız. Dünyanın en değerli arazisi, elinizin altında yani telefonda. Önemli olan bu alandan pay alabilmek. Gençler, şirketleri mobile taşıyacak olan sizsiniz! İçerik ekonomisinin lideri olmak için bu alandaki eğitimlere odaklanmalıyız.” ifadelerini kullandı.

‘BU KÜLTÜREL MİRAS ŞEHRİMİZİN EN BÜYÜK AVANTAJI’

Küresel ekonomide giderek artan rekabet sürecinde kentsel kalkınma ve büyümenin bilim-teknoloji, inovasyon ve kültür üretiminin etkileşimi ile oluştuğunu söyleyen KTO Başkanı TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk, bu kapsamda Konya’da kreatif sektörlerin, ekonomide oluşturduğu zincirleme etkisi ile kalkının devamı için önemli gördüklerini belirtti. Konya iş dünyası olarak, 30 binin üzerinde firma ve dünya çapında sektörlerle oluşturulan üretim ve istihdamdan gurur duyduklarını bir kez daha dile getiren Öztürk, “Konya’nın 8 yüz yıllık tarihine baktığımızda kreatif endüstrilerin bu coğrafyada hep var olduğunu; tarihinden beri Konya’nın tüm dünyada adının duyulmasına ve bir çekim merkezi olmasına katkı sağladığını biliyoruz. Bu kültürel miras şehrimizin en büyük avantajıdır.” dedi.

‘ODALAR NE İŞ YAPAR’ SORUSUNUN CEVABIYIZ!’

Ticaret Odası olarak sanayileri teknolojik ve dijital dönüşümünde nitelik kazandıracak hale getirirken aynı zamanda kreatif endüstrilerin sahip olduğu önem bilinciyle, Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’yle sektörün istihdamını sağlamakta ve yeni girişimlerin önünü açmakta olduklarını belirtti. Örnek olan hizmetlerle ‘Odalar ne iş yapar’ sorusunun da cevabını verdiklerini dile getiren Öztürk, “KTO Karatay Üniversitesi Yayıncılık ve Yapımcılık (KAR-YAY) ile KTO Karatay Üniversitesi Film Platosu, kreatif endüstrilerin gelişimine ışık tutacak çok önemli yatırım ve projelerimizdir. Ayrıca, şehrimizde kreatif endüstrilerimizi birlikte yukarılara taşımak, şehrimizde kreatif markaları artırmak, yurt dışına açılımını sağlamak için sektör temsilcilerimizle işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.  

Bakan Işıkhan'dan 1 Mayıs paylaşımı Bakan Işıkhan'dan 1 Mayıs paylaşımı

‘ENTELEKTÜEL FİKİRLER, KREATİF ENDÜSTRİNİN SERMAYESİDİR’

Kreatif endüstrilerin ekonomik gücünü anlamak için panelde biraraya geldiklerini belirten Türkiye Kreatif Endüstriler Meclis Başkanı Ata Kavame, Türkiye’nin ve özelde Konya’nın yaratıcı fikirlerle ortaya çıkabilecek enerjiye sahip olduğunu ve Konya’nın bu enerjilerin beşiği olduğunu aktardı. Kavame, meclisin bileşeni olan sanat, tasarım, müzik ve diğer alanların ekonomiyi de güçlendirdiğini belirterek, kreatif düşüncenin en önemli kitlesinin gençler ve eğitimciler olduğunun altını çizdi. Entelektüel fikirlerin kreatif endüstrinin sermayesini oluşturduğunu ifade eden Kavame, “Üretken fikirler, dijitalleşen dünyanın her köşesine anında ulaşır. Bu etkinlik, entelektüel sermayenin nasıl değiştirilebileceğine, geliştirilebileceğine odaklanırken; kreatif endüstrilerin ekonomik büyümemizdeki katkılarını anlatmayı hedefliyor.” diye konuştu. Konuşmalar sonunda Turgut Erentürk moderatörlüğünde Yönetici Koçu Rıfat Ergan, Yavuz Selim Doğan, Akademisyen Yeşim Demir Pröhl, eğitimci Ulvi Kubilay Dündar’ın bulunduğu panel gerçekleşti.

Kaynak: HACER CEYLAN