NG Araştırma Şirketi, geçim şartlarını değerlendiren araştırmasını kamuoyuyla paylaştı. Araştırma 20 Şubat-11 Mart 2024 tarihleri arasında 18 yaş üzeri bin 737 kişinin katılımıyla Türkiye genelinde gerçekleştirilirken, araştırmanın sonuçları Türkiye’deki ekonomik sorunların boyutunu ortaya koyuyor.

EMEKLİLER NE DEDİ?

2001 yılında asgari ücretin 1,6 katı olan en düşük emekli maaşı, 22 yıl sonra net asgari ücretin 0,6 katına düştü. Bu durum emeklileri zor duruma sokmuştu. Araştırmada emeklilere maaş zamlarındaki artış soruldu. Buna göre emeklilerin yüzde 86’sı, yapılan zammın beklediğinden az olduğunu belirtti. Katılımcılar arasındaki her 2 emekliden 1’inin emekli maaşı dışında başka bir geliri bulunurken, ek gelir olmadan sadece maaşla geçinemeyeceklerini belirtiyorlar. Emekli maaşı dışında ek geliri olmayan emeklilerin ise yüzde 70’i geçinemediğini belirtti.

3 2-1

ASGARİ ÜCRETLİ NE DİYOR?

Asgari ücrete yapılan yüzde 49 zam yapılması çok konuşulmuştu. Şirket, asgari ücret zammının yeterli olup olmadığını da sordu. Buna göre; Her 10 kişiden 6'sı yapılan zammın beklediğinden az olduğunu belirtirken, 3'ü ise beklediği oranda bir zam yapıldığını vurguladı.

ASGARİ ÜCRETLE KAÇ KİŞİ GEÇİNEBİLİR?

Şirket, geçim şartlarını daha iyi anlayabilmek için katılımcılara, kirada yaşayan ve tüm geliri asgari ücret olan kaç kişilik bir ailenin borçlanmadan temel ihtiyaçlarını karşılayabileceğini sordu. Buna göre; katılımcıların yüzde 37’si asgari ücretle bir kişinin dahi temel ihtiyaçlarını karşılayamayacağını düşünüyor. Katılımcıların yüzde 26’sı 1 kişi derken, 2 kişi diyenlerin oranı yüzde 16. 4 kişilik bir ailenin geçinebileceğini belirtenlerin oranı ise yüzde 7. Ayrıca 5 veya daha fazla kişinin geçinebileceğini belirten katılımcıların toplam oranı ise yüzde 4. Bu rakamlara göre her 3 kişiden 1'i, tek kişinin bile asgari maaşla geçinemeyeceğini belirtirken, her 3 kişiden 2'si ise iki kişinin geçinemeyeceğine dikkat çekiyor.

ZAMLAR YAŞAMI NASIL ETKİLEDİ?

Türkiye’nin en büyük sorunu olan enflasyon, yapılan araştırmaya da yansımış durumda. Araştırmada son zamanlarda gelen zamların geçim şartları üzerindeki etkileri de soruldu. Buna göre; Ev kiralarındaki artış katılımcıların yüzde 68’ini olumsuz yönde etkilerken, faturalardaki (elektrik, doğalgaz, su) artış ise katılımcıların yüzde 88'ini olumsuz yönde etkiledi. Fiyat artışlarından olumsuz etkilenmeyen oldukça azınlık bir kesim var. Benzin fiyatlarındaki artıştan olumsuz yönde etkilenenlerin oranı ise yüzde 87. Ayrıca, katılımcıların yüzde 92’si gıda ürünlerindeki artıştan olumsuz yönde etkilendiklerini belirtti. Araştırmaya göre vatandaşı en fazla etkileyen gıda enflasyonu oldu.

3 3-2

Konya'da üretiliyor! 52 ülkeye ihraç ediliyor Konya'da üretiliyor! 52 ülkeye ihraç ediliyor

EV KİRALARININ ETKİSİ!

Araştırmada ev kiralarındaki zamlar da soruldu. Buna göre; Yaklaşık olarak her 3 kiracıdan 2'si ev kirasının beklediğinden çok fazla olduğunu belirtirken, beklediğim gibi diyenlerin oranı ise her 4 kişiden 1'i oldu. “Kirada oturuyorum” diyenlerin Türkiye genelinde ödediği aylık kira tutarının ortalaması 8 bin 737 TL olarak hesaplandı. İstanbul, Ankara ve İzmir’de ise aylık kira ortalaması 14 bin 321 TL olarak dikkat çekti. Ev sahibi olmayanlara, ‘Oturduğun ev senin olsa sen evini ne kadara kiraya verirdin?’ diye sorduğumuzda ise gelen yanıtların ortalaması 5 bin 711 TL oldu.

ABDULLAH BAŞYEMENİCİ

Editör: Birkan Bakay