Mevlana’nın hoşgörüsü ile Konya’ya davet ettiğimiz ziyaretçileri Konya’da iyi ağırlayabilmemiz lazım.

Peki ağırlayabiliyor muyuz?

Bu konuda ciddi etkinliklerin yapıldığını biliyoruz. Bu yıl toplanda 1338 civarında etkinlik icra edilecek.

Etkinlikler başladı. Hepsi de dolu dolu geçiyor.

Türbeönü Buluşmaları onlarca değerli insanın konuşmacı, yüzlerce insanın da dinleyici olarak katıldığı bir dost meclisi haline geldi. Bütün ziyaretçiler de bundan çok memnun.

Şehir için çok büyük katkı…

Hem de Mevlana’yı daha iyi tanıyabilmek adına çok büyük bir çalışma. Zira Konya’da yaşayıp da bir kez Mevlana’yı ziyaret edemeyen var.

En azından türbeyi… Onun için diyorum, Türbeönü Buluşmaları hem etkinlikler takvimini hem de Mevlana söyleşilerini çok zenginleştirmiş.

Tebrikler…

Başka…

Geçtiğimiz yıllarda sürekli dile getirdiğimiz bir konu vardı. Özellikle Mevlana Haftası’nda şehrin çeşitli noktalarına ‘Mevlana’ya Gider’ tabelaları asarak ziyaretçilerin işini kolaylaştırın, tavsiyesini yazıyorduk hep…

Son iki yıldır bu konu da ‘Bana Sor’ masalarıyla çözüldü.  Şehrin çeşitli noktalarına kurulan bu masalar hem etkinliklerin yapıldığı adresler hem Mevlana Türbesi’nin yeri  hem de şehirle alakalı bilgilerin de verildiği önemli bir çalışma olmuş.

Bir de şehir girişlerine ışıklandırılmış Mevlana biblolarının yerleştirilmesi konusunu çözebilseydik…

Ya da otogar göbeği olarak bilinen o geniş alana ışıklandırılmış kocaman Mevlana figürü…

Zamanla bunlar da yapılır inşallah…

Neyse…

Yapılan güzel şeyler bütün eksiklikleri unutturuyor. Bir de bu etkinlikleri yapabilmek kolay değil. Ciddi bütçe isteyen çalışmalar.

İl Kültür Müdürü Abdüssettar Yarar’ın belki aylar öncesinden çalışmalarına başladığı, kıt bütçeyle daha dolu dolu şeyler yapabilme cesaretini alkışlıyorum.

Biraz da tecrübe…

Tabi ki bu konuda emek harcayan, bütçe ayıran ve farklı alanlarda ciddi destek veren kurumları da unutamamak lazım.

Haklarını teslim edelim…

Kimler var?

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Üniversiteler, Merkez İlçe Belediyeleri, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu, Uluslararası Mevlana Vakfı, İrfan Medeniyeti Araştırma Merkezi ile birlikte KOTEV…

Misal…

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü’nün hazırladığı etkinlik takvimini gördüm. Çok değerli isimleri Konya’da ağırlayacaklar.

‘Daha çok akademik’ diyenler için şimdiden söyleyeyim, lise düzeyine kadar inmişler. Bu konuda Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Temizel ile söyleşi yaptık. İnşallah ilerleyen günlerde de gazetemizden okuyacaksınız.

Mevlana’yı anmaktan çok anlamanın önemini Ali Temizel’in anlattıklarından rahatça anlayabileceğiz.

Öncelikle şehir anlamalı…

Hoşgörüyü…

Mevlana’nın kaynağını...

Bütün bu ayrıntıları sonraki günlerde gazetemizden okuyacağınız için şimdilik ayrıntı yazmayacağım ama “Mevlana’yı sadece belli bir kesime anlatmak yerine toplumun geneline yayabilmeliyiz” cümlesinin altını çizmemiz lazım.

Yani Mevlana belli bir yaş ortalamasına hitap etmiyor.

En çok gençlere anlatılmalı Mevlana… Dolayısıyla Ali Temizel de etkinlik takvimini hazırlarken lise öğrencilerine yönelik programlar da koymuş.

Yetmemiş, belirlenen birkaç lisede de Mevlana’yı anlatacaklarmış.

Bütün etkinliklerin içeriğinde gençler var.

Emeği geçen herkesi tebrik edelim.

1338 etkinliğin içeriğine baktığımız zaman paydaşlar görevini yerine getirmek için elinden gelen gayreti göstermiş.

Konya için…

Ziyaretçileri en iyi şekilde ağırlamak adına…

O zaman biz de bize düşen görevleri de bilelim… Bu dönemde Konya’ya gelen ziyaretçilere daha hoşgörülü olalım. Onları daha iyi ağırlayalım.

Misafirperverliğimizi gösterelim.

Sonra da ‘Ne olursan Ol, Yine Gel’ daveti ile Konya’ya çağıralım.