Bu hafta hem Diş Hekimliği Haftası’nı hem de Öğretmenler Günü’nü kapsadığı için ne yazsam acaba diye düşünürken baktım ki geçen yıl bu zaman Diş ve Diş Sağlığı hakkında yazmış ve sevgili diş hekimlerimize teşekkür etmişim. Bu yılda Diş Hekimliği Haftası’nı kutlayıp kendilerine teşekkür ederek başlayayım. Ülkemizin ağız ve diş sağlığının daha iyiye taşınması temennisiyle iyi ki varsınız diyeyim.

Bu yıl 24 Kasım yazımı çok sevgili öğretmenlerimiz hakkında yazmak istedim. Doğum günüm olması nedeniyle benim için ayrı bir öneme sahip olan Öğretmenler Günü bize çok sevgili öğretmenlerimizi hatırlamamız için küçük bir vesile aslında. Aynı annelerin tek bir günü nasıl olmazsa öğretmenlerin de öyle. “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” öz deyişi öğretmelerin önemini zaten çok açıkça ortaya koyuyor.

Harf inkılâbının yapılmasından sonra halk okumaya büyük ilgi göstermiştir. Bütün herkesin okuryazar olması için çalışmalar başlatılmıştır. Okula gidememiş, okul çağı geçmiş bütün insanlar okuryazar yapılmaya başlanmıştır. Bu amaçla okuma - yazama öğreten okullar açılmaya başlamış,. bu okullara Millet Mektepleri adı verilmiştir. Bu çalışmayı Atatürk kara tahta başına geçerek bizzat başlatmıştır. Daha sonra 11 Kasım 1928 günü Bakanlar Kurulunun aldığı bir kararla Atatürk’e Millet Mektepleri Başöğretmenliği unvanı verilmiştir. Atatürk bu unvanı 24 Kasım’da kabul ettiği için yıllar sonra Atatürk’ün 100. doğum yılı olan 1981 tarihinden itibaren 24 Kasım’ın Öğretmenler Günü olarak kutlanması karara bağlanmıştır. Bu nedenle her sene 24 Kasım tarihinde öğretmelerin ve öğretmenliğin önemi anlatılır, düzenlenen törenlerle öğretmenlerimize saygılarımız sunulur.

Her Öğretmenler Günü’nde, bugün ne biliyorsam bana verdiği güçlü temelin üzerine oturttuğum çok sevgili hocam Mihriban Aktarı’yı anarım. Gerçekten de onun sayesinde her zaman bilgime güvendim. Bilginin verdiği özgüvenle yoluma devam ettim.  Öğrenmek bitmeyen bir süreç... Tüm öğrenme süreçlerimde pek çok öğretmeni oldu. Hepsinin emeğine minnettarım. Hamurumuzun şekillenmesi bu sayede oluyor çünkü. 

Ülkemizin gelişmesi ve dünyada söz sahibi olması için bilgi ve bu bilginin verimli kullanılması çok önemli. Bu yolculukta da ilkokuldan başlayarak tüm öğretmenlerin payı çok büyük. Gelişen ve ilerleyen ülkelerin en değer verdikleri meslek gruplarının öğretmenler olması da hiç şaşırtıcı değil.  Öğretmenlerimizin mutluluk ve refahını ne kadar artırırsak o kadar başarılı bireyler yetiştirmemiz mümkün olacaktır.

Çalışma hayatımdaki yıllar içerisinde özellikle ilaç endüstrisinde bana öğretme fırsatı tanıdıkları için de minnettarım. Hayatımın en büyük manevi tatminini öğrettiğim zamanlarda yaşadım. Halen 24 Kasım gününde beni tebrik eden öğrencilerime bana bu büyük keyfi yaşattıkları için teşekkür ederim. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır ve bilgi çoğaldıkça özgürleşiriz.

Bu vesileyle tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü en içten dileklerimle kutlar, ellerinden öperim. İyi ki varsınız...