Başlığı gördüğünüz zaman benim eleman aradığımı düşünmeyin. Elemanı tüm Konya arıyor. Berberinden, bakkalına, sanayicisinden, toptancısına herkesin kapısında asılı alışılmış bir yazı bu. Maalesef vasıflı elaman özellikle Konya sanayisinin kanayan yarası. Artık işveren vasıflıyı geçmiş, vasıfsız elemanı bulsa öpüp başına koyacak tabiri caizse. Her ziyaretimde soruyorlar, çevrende var mı çalışacak elaman diye. Maalesef yardımcı olamıyoruz birçok dostumuza. Durum o ki oda başkanları, STK sorumluları hatta yerel yöneticiler bile yana döne soruna çözüm arıyor.

***      ***      ***

Suriyeliler umut olarak gören sanayicinin umutları da kanunlara takıldı. Herkes eleman alternatifi olarak Suriyeliler'i görmüştü ki, çalışma yasağı getirildi. Bunu eleştirmek şimdilik doğru olmaz. Fakat hem Suriyeli iş, hem de sanayiciye işçi olarak mantıklı düşünülebilir. Sonuçta iki tarafından da ihtiyacı var. Peki nereye kadar devam edecek bu sorun? Herkesin takıldığı nokta bu. Kimse bu sorunun cevabını bilmiyor. Yalnız herkes karınca kararınca bir çözüm arayışı peşinde.

***      ***      ***

Benim de üzerinde durduğum konu olan elaman problemi ile ilgili geçen gün bir sanayici ve STK insanı Osman Başaran ağabey ile sohbet ederken güzel bir projeden bahsetti. Düşünüldüğü zaman yakın planda en mantıklı çözümlerden bir tanesi olabilir. Nedir o çözüm diyecek olursanız, Osman ağabey dedi ki, 'köylerimizde maalesef binlerce gencimiz geçimini sağlamakta zorluk çekiyor. Sosyal olarak birçoğunun eksiklikleri var diye.' Hakikaten de öyle. Tarlası olmayan aileler geçim sıkıntısı çekiyor. Bu noktada köydeki gençler Konya'ya iş için davet edilerek, onların konaklayabileceği, temizliklerinin yapıldığı, çamaşırlarının yıkandığı bir tesis hizmeti sunularak çalışmaları sağlanabilir önerisinde bulunan Osman ağabeyin tespiti son derece mantıklı geldi bana.

***      ***      ***

Düşünün köyde hayatını sürdüren bir kardeşimiz Konya'ya çalışmaya geliyor. Kalacağı, elbiselerin yıkandığı, çok ucuza kaldığı bir evi var. Aynı zamanda geçimi sağlayabileceği bir maaşla da çalışabiliyor. Bir süre sonra hem işe alışır hem şehre. Gayet mantıklı değil mi? Bence olabilir. Konya Ticaret Odası ve Konya Sanayi Odası bu proje üzerinde düşünmeli. Yarayı tamamen tedavi etmez belki ama, hiç değilse kanamayı durdurur.

***      ***      ***

Eğer bir yerden başlanmaz ise üreticileri çok ciddi sıkıntılar bekliyor. Birçok sanayicimiz umutlarla aldığı işleri eleman olmadığı için yetiştiremiyor. Birçok firma, yüzde 40 kapasiteye kadar düşmüş durumda. Bu noktada ciddi mücadele veren sayın Selçuk Öztürk, sayın Memiş Kütükçü ve birçok oda başkanının uğraşlarına acizane katkı olabilir belki bu yazdıklarım.