Türkiye, 24 Ocak Cuma günü Elazığ merkezli Malatya ve çevre illerde hissedilen 6.8 şiddetinde depremin yaşandığını son dakika haberleri ile duydu. Depremden hemen sonra Türkiye genelinde İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) kriz masası oluşturularak, hızlı bir şekilde bölgeye ulaşılması için çalışmalar başlatıldı. Depremin ardından Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Elazığ’a giderek çalışmaları yakından takip etti ve sürecin koordinasyonunu sağladılar.

Depremden sonra her zaman olduğu gibi milletimiz yardımseverliğini ve dayanışma duygusunu gösterdi. Özellikle Malatya ve Elazığ çevresinde yaşayan vatandaşlarımız tereddüt etmeden hızlı bir şekilde deprem bölgelerine ulaştılar. Olayın ardından Konya’dan da Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, KONYA AFAD ve UMKE KONYA gönüllüleri kısa sürede bölgeye ulaşarak arama kurtarma faaliyetlerine katıldılar. Olayın ilk saatlerinden itibaren devleti yanlarında gördükleri için vatandaşlarımızın acısı az da olsa hafifledi. Sahada arama kurtarma çalışmalarında bulunan görevliler göçük altında kalan vatandaşlarımızı yıkılan binaların altından canlı olarak çıkarabilmek için olağanüstü gayret gösterdiler. Görevliler ve gönüllüler büyük emek vererek, soğuğa ve uykusuzluğa aldırmadan çalışmaları tamamladılar. AFAD ve Türk Kızılayı bölgede bulunan vatandaşlarımızın soğuktan etkilenmemesi için tüm gayreti ve çabayı gösterdiler.

Türkiye’nin dört bir tarafından olduğu gibi Konya’dan da bölgeye kamu kurum, kuruluşlar, STK’lar ve vatandaşlar Elazığlı ve Malatyalı kardeşlerimizin yaralarını sarmak için hemen harekete geçtiler ve kardeşlerimizin yaralarını sardılar. Depremin yaşandığı günün ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan beraberindeki bazı bakanlar ile bölgeye giderek, hem bölgede incelemelerde bulundu, hem de vefat edenlerin cenazelerine katıldı. Devletin zirvesini deprem bölgesinde gören vatandaşlar olayın ilk anından bu yana gösterdikleri gayretten dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a şükranlarını ifade ettiler.

Depremin ardından Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sürekli dile getirdiği “dikey mimari değil, yatay mimari” vurgusunun bir kez daha önemi ortaya çıktı.  Deprem ile ilgili köşe yazısı yazarken TİMAV Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz ağabeyin şu paylaşımı dikkatimi çekti; “Deprem acısıyla sarsıldığımız, can kayıplarımızla yandığımız zor bir dönem yaşadık. Soğuk kış günlerinde arama kurtarma çalışmalarından acımızı hafifletecek, yüreğimizi az da olsa ısıtacak haberler bekledik. 41 Kardeşimiz ebedi âleme göç etti, umulur ki şehitlerden oldular... Devletimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve vatandaşlarımız büyük bir hız ve uyumla arama kurtarma çalışmalarını yürüttü. Yaşadığımız bu afetten de aynı hız ve uyumla dersler çıkarmamız, bir daha büyük acılar yaşamamak için tedbirlerimizi güçlü bir şekilde almamız gerekiyor... Müteahhidinden belediyesine, işçisinden mühendisine hepimiz görevlerimizi üst seviyede sorumluluk bilinciyle yaparsak, ihmali olanlara hesabını sorarsak hem dünyada hem ahirette hesabımız kolay olur... Rabbim milletimize bir daha böyle afetler ve acılar yaşatmasın. Görünür görünmez, kaza, bela ve afetlerden vatanımızı ve milletimizi muhafaza etsin. Acılardan beslenen leş kargalarına, şeytanlara ve şeytanlaşmış hainlere fırsat vermesin...” Evet, Sayın Öksüz’ün altına imzamızı atabileceğimiz bu değerlendirmelerini de bu vesileyle sizlere aktarmış olduk. Umarız depremle ilgili tedbirler alınır da bu kayıplarımız son olur.

Allah milletimizi bu tür felaketlerden korusun. Yazımıza son vermeden önce deprem sırasında canla başla çalışan kahramanlarımızı da hatırlatmadan geçemeyeceğiz. Adıyaman Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı UMKE’de görev alan Emine Kuştepe, Elazığ depreminin yaşanmasının hemen ardından Sürsürü Mahallesi'nde yıkılan binaya koşan Suriyeli üniversite öğrencisi Mahmut El Osman, Jandarma Arama ve Kurtarma (JAK) timinin üstün gayreti ve insanlık adına yüreklerini ortaya koyan vatandaşlarımıza teşekkür ederim. Hepsinden Allah razı olsun. Deprem sırasında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralananlara da acil şifalar diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun.